Secretele inteligentei copiilor

Cand am aflat ca sunt insarcinata, ca orice viitoare mama m-am rugat cu ardoare sa am un copil sanatos. Daca ar fi fost pe langa asta sa aleg o singura calitate pe care sa mi-o doresc pentru fiica mea, ei bine, nu-mi doream nimic mai mult decat ca ea sa fie inteligenta. Zilele acestea citesc o carte foarte interesanta legata de acest subiect si m-am gandit sa impartasesc si cu voi cateva idei. Nu am pus prea mult accent pe ce e de facut in perioada sarcinii deoarece pentru mine a trecut acea perioada, insa pe scurt sunt importante pentru dezvoltarea creierului bebelusului urmatoarele aspecte: mama trebuie sa aiba o dieta echilibrata, sa faca exercitii fizice moderate si sa reduca stresul.

Exista aspecte ale inteligentei copilului pentru care nu putem face nimic. Se pare ca contributia genetica este de 50%. Restul de 50%  sta in responsabilitatea nostra ca parinti sa ajutam copilul sa-si dezvolte inteligenta. Cum putem face asta? Ei bine, primul pas ar fi alaptarea la san. Laptele matern are ingredientele de care creierul bebelusului are nevoie dupa nastere pentru a creste. Pana aici stam bine. Un alt mod in care contribuim la dezvoltarea copilului – vorbim cat mai mult cu el inca din primele luni. Este importanta interactiunea, imitati-i vocalizele, rasul si folositi un vocabular cat mai variat. Studiile au aratat ca pruncii au caror parinti au vorbit pozitiv, bogat si in mod regulat cu ei stiau de doua ori mai multe cuvinte decat copiii ai caror parinti au vorbit cu ei mai putin. Pe langa asta este important sa ne jucam cu copilul cat mai mult. Sa stam cu el pe podea, sa intram in pielea personajelor din jocurile lui. Mai mult decat de jucarii bebelusul are nevoie de interactiunea cu tine, parintele lui. O alta idee in care cred: bebelusii nu ar trebui expusi televizorului in primii doi ani de viata. O greseala pe care o facem adesea – compararea copiilor. Se pare ca nu exista doua creiere care sa se dezvolte la fel. Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui si nu ar trebui sa ne raportam niciodata la alti copii. Putem incuraja copilul prin laudarea efortului sau, nu prin a-i repeta la fiecare pas cat este de destept.

Puteti afla mai multe legat de acest subiect in aceasta carte.

Mai jos puteti vedea cat de mult a crescut Otilia, ma minunez in fiecare zi de progresele ei, de energia cu care ma ia de mana si cutreiera toata casa, cum imi da ea carticelele pe care sa i le citesc sau cum ne jucam impreuna ore in sir. Sa fii mama e FAN-TAS-TIC!

carol1carol3carol5carol2carol4

In fotografii port rochie-camasa By Nona si sandale Mango. Rochia-camasa mi se pare un articol vestimentar indispensabil vara asta. Am ales un material colorat, usor de asortat si accesorizat.

1 thought on “Secretele inteligentei copiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.