Scoala de bani pentru Digital Parents

Educatia financiara este un subiect care ma preocupa deoarece imi doresc foarte mult sa-mi educ fetele astfel incat sa aiba principii sanatoase legate de bani astfel incat sa le fie usor sa gaseasca un echilibru atunci cand vor fi pe picioarele lor. Consider ca conteaza foarte mult modelul oferit de parinti in ceea ce priveste atitudinea fata de bani in viata de adult. De exemplu, parintii mei au fost intotdeuna foarte chibzuiti, planificand mereu bugetul, notand cheltuielile pentru o administrare optima. Cred ca am mostenit si eu asta de la ei, fiind capabila sa economisesc lunar un procent frumusel din salariu inca din primii ani in campul muncii. Este important sa ai niste obiective financiare clare pentru a stii exact ce vrei sa realizezi si a depune eforturile necesare pentru indeplinirea lor.

In urma cu doua saptamani am participat la atelierul “Scoala de Bani” la invitatia ParentingPR, din dorinta de a vedea ce pot inbunatati in ceea ce priveste administrarea finantelor. M-am bucurat ca evenimentul a fost destinat intregii familii, asa ca am profitat de ocazie si l-am luat si pe sot, cum el este oricum cel care se ocupa cu energie si entuziasm de administrarea finantelor noastre. De cativa ani buni, el este cel care plateste toate facturile, dar si tine evidenta cheltuielilor si a economiilor. Face asta cu multa minutiozitate, eu una n-as avea rabdare sa notez cheltuieli, sa le impart pe categorii, sa aplic formule si sa creez grafice pe baza datelor. Initiativa asta de a tine evidenta cheltuielilor a plecat de la mine, acum multi ani, dupa ce ne-am luat impreuna un apartament, facand un credit pe 30 de ani. I-am spus atunci sotului ca as vrea sa ne facem un plan de economisire, deoarece cred ca am putea sa-l achitam in cinci ani. Avand un scop clar si evoluand amandoi profesional (ceea ce ne-a adus venituri mai bune) am reusit sa facem asta chiar in patru ani.

Atelierul dedicat educatiei financiare “Scoala de bani” a adus in discutie subiecte foarte interesante precum stabilirea prioritatilor financiare, strategia 20 /50 /30 (se recomanda ca 20% din venit sa fie economisit, 50% sa fie alocat pentru pentru satisfacerea nevoilor, iar 30% pentru satisfacerea dorintelor. Am constientizat astfel ca ar trebui sa ma ocup mai bine de partea cu satisfacerea dorintelor. Nu am pasiuni costisitoare, iar in ceea ce priveste cumparaturile ma gandesc foarte bine inainte de a cumpara ceva. Atelierul a fost foarte util, profesorii de educatie financiara ne-au ghidat in urmarea pasilor pentru un plan financiar de succes: am pus frumos pe foaie cheltuieli, venituri si ne-am stabilit obiective financiare.

In cea de-a doua parte a evenimentului, Delia Olteanu, manager birou produse creditare pentru companii în cadrul BCR ne-a vorbit cu mult entuziasm despre antreprenoriat si despre programul Start-Up Nation (prin care antreprenorii pot primi 44000 de euro nerambursabili pentru infiintarea unor afaceri mici sau medii).

Cum Melania m-a insotit la acest frumos eveniment, nu am putut sa iau notite, insa cele mai multe din ideile discutate le gasiti la cele care au mai scris pana acum despre eveniment: Ana Nicolescu, Tina Solonaru, Marina Bliderisanu, Elena Santos sau Iohanna Purdea.

Am petrecut o zi de sambata minunata in compania parintilor digitali, comunitate pe care o apreciez enorm si care ma inspira in fiecare zi. Aceasta editie Digital Parents Talks a fost sustinuta de LIDL si BCR.

Credit foto: ParentingPR si Mihai Raitaru

1 thought on “Scoala de bani pentru Digital Parents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *