Am participat la Scoala de Bani

Educatia financiara este un subiect care ma preocupa deoarece imi doresc foarte mult sa-mi educ fetele sa respecte principii sanatoase legate de bani astfel incat sa le fie usor sa gaseasca un echilibru atunci cand vor fi pe picioarele lor. Consider ca conteaza foarte mult modelul oferit de parinti in ceea ce priveste atitudinea fata de bani in viata de adult. De exemplu, parintii mei au fost intotdeuna foarte chibzuiti, planificand mereu bugetul, notand cheltuielile pentru o administrare optima. Cred ca am mostenit si eu asta de la ei, fiind capabila sa economisesc lunar un procent frumusel din salariu inca din primii ani in campul muncii. Este important sa ai niste obiective financiare clare pentru a stii exact ce vrei sa realizezi si a depune eforturile necesare pentru indeplinirea lor.

In urma cu doua saptamani am participat la atelierul “Scoala de Bani” la invitatia ParentingPR, din dorinta de a vedea ce pot inbunatati in ceea ce priveste administrarea finantelor. M-am bucurat ca evenimentul a fost destinat intregii familii, asa ca am profitat de ocazie si l-am luat si pe sot, cum el este oricum cel care se ocupa cu energie si entuziasm de administrarea finantelor noastre. De cativa ani buni, el este cel care plateste toate facturile, dar si tine evidenta cheltuielilor si a economiilor. Face asta cu multa minutiozitate, eu una n-as avea rabdare sa notez cheltuieli, sa le impart pe categorii, sa aplic formule si sa creez grafice pe baza datelor. Initiativa asta de a tine evidenta cheltuielilor a plecat de la mine, acum multi ani, dupa ce ne-am luat impreuna un apartament, facand un credit pe 30 de ani. I-am spus atunci sotului ca as vrea sa ne facem un plan de economisire, deoarece cred ca am putea sa-l achitam in cinci ani. Avand un scop clar si evoluand amandoi profesional (ceea ce ne-a adus venituri mai bune) am reusit sa facem asta chiar in patru ani.

Atelierul dedicat educatiei financiare “Scoala de bani” a adus in discutie subiecte foarte interesante precum stabilirea prioritatilor financiare, strategia 20 /50 /30 (se recomanda ca 20% din venit sa fie economisit, 50% sa fie alocat pentru pentru satisfacerea nevoilor, iar 30% pentru satisfacerea dorintelor. Am constientizat astfel ca ar trebui sa ma ocup mai bine de partea cu satisfacerea dorintelor. Nu am pasiuni costisitoare, iar in ceea ce priveste cumparaturile ma gandesc foarte bine inainte de a achizitiona ceva. Atelierul a fost foarte util, profesorii de educatie financiara ne-au ghidat in urmarea pasilor pentru un plan financiar de succes: am pus frumos pe foaie cheltuieli, venituri si ne-am stabilit obiective financiare.

In cea de-a doua parte a evenimentului, Delia Olteanu, manager birou produse creditare pentru companii în cadrul BCR ne-a vorbit cu mult entuziasm despre antreprenoriat si despre programul Start-Up Nation (prin care antreprenorii pot primi 44000 de euro nerambursabili pentru infiintarea unor afaceri mici sau medii).

Cum Melania m-a insotit la acest frumos eveniment, nu am putut sa iau notite, insa cele mai multe din ideile discutate le gasiti la cele care au mai scris pana acum despre eveniment: Ana Nicolescu, Tina Solonaru, Marina Bliderisanu, Elena Santos sau Iohanna Purdea.

Am petrecut o zi de sambata minunata in compania parintilor digitali, comunitate pe care o apreciez enorm si care ma inspira in fiecare zi. Aceasta editie Digital Parents Talks a fost sustinuta de LIDL si BCR.

Credit foto: ParentingPR si Mihai Raitaru

In final, vin cu un mic concurs prin care as vrea sa dau unui doritor sau doritoare rucsacul din imagine si documentatia aferenta Scolii de Bani care reprezinta un ghid util pentru a fixa prioritati financiare, bune practici, permitand in acelasi timp si realizarea unei evaluari a starii financiale prezente.

Pentru a participa la concurs va rog sa lasati un comentariu mai jos in care sa spuneti ce v-ati cumparat din primul salariu, sau daca inca nu lucrati puteti sa scrieti ce ati cumparat din primii bani de buzunar primiti.

Concursul se desfasoara in perioada 11 iunie – 3 iulie 2018, iar castigatorul va fi ales prin tragere la sorti cu random.org si contactat prin email.

Premiul va fi trimis prin posta in tara si predat personal in Bucuresti.

Concursul este promovat pe www.concursoman.ro

Later Edit: In urma extragerii, castigatorul concursului este Florea Danut. Multumesc tuturor participantilor!

31 thoughts on “Am participat la Scoala de Bani

  1. Din primul salariu am cumparat o patura super pufoasa ,albastra cu stele… era un lucru de care aveam nevoie si am considerat ca o sa o pastrez drept amintire 🙂

  2. Din primul salariu am achitat cateva datorii restante, apoi mi-am cumparat cartile pe care mi le doream foarte mult de foarte multa vreme:)

  3. Inca nu am luat niciun salariu, dar am facut un proiect (sunt studenta la arhitectura) mi-am cumparat un set de creioane si culori profesionale care m-au costat 120 de lei.

  4. Din primul meu salariu nu am cumparat nimic, l-am dat in casa, parintii mei erau saraci 🙁

  5. Din primul salariu ,la 18 ani am luat un covor de iuta ,pentru ca nu aveam decat presuri ,si asa m-am bucurat ,l-am protejat ,cred ca a rezistat c-am 32 de ani

  6. Din primul salariu stiu ca am mers la munte cu o prietena. Ce este drept, am mers cu trenul si am pregatit de acasa sandwich-uri, ca sa nu irosim tot salariu. :))

  7. Din primul meu salariu ( in 2000) mi-am cumparat un radio cu alarma, pentru a ma trezi mai usor la 6 dimineata ( stateam in camin).Il tineam sub perna pentru a nu le trezi si pe celelalte colege dimineata( in numar de patru)

  8. Din primi bani de buzunar mi-am achizitionat un pachet de carti de joc. In saptamana aceea am invatat 2-3 trucuri si usor , usor am devenit magician.

  9. Din primii bani castigati de mine mi-am luat o bijuterie pe care sa o am amintire si pe care mi-am propus la vremea aceea sa o ofer viitoarei mele fiice .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.