Saptamana trecuta am avut un sfarsit de saptamana destul de aglomerat. Joi am plecat de dimineata la Brasov pentru o zi in delegatie la biroul de acolo. Cand a aflat ca plec, Florin a venit cu propunerea sa mai raman cateva zile, sa vina si el pentru a petrece weekendul in doi. In acest timp am primit invitatie la Opera Comica pentru Copii la avanpremiera Lacul Lebedelor si evenimentul Micii Jurnalisti. Imi parea tare rau ca nu suntem in Bucuresti pentru a participa cu fetele. Dar imediat mi-a venit ideea: oare cum ar fi sa se duca fetele cu parintii mei? Am vorbit cu ei, le suradea initiativa, asa ca zis si facut. Fetele urmau sa se duca vineri seara la spectacolul de balet cu bunicii.
Lacul lebedelor a avut premiera acum aproape 150 de ani, la Teatrul Mare din Moscova si a ramas pana astazi cel mai puternic simbol al baletului clasic. Spectacolul pus in scena la Opera Comica pentru Copii de Andreea Soare este prima varianta dedicata copiilor. Atunci cand a conceput acest spectacol coregrafa si regizoarea si-a dorit sa apropie de arta baletului pe tinerii spectatori. Si eu am vazut cu ochii mei acest efect. Dupa un spectacol de balet, Melania mi-a marturisit ca si-ar dori sa se intoarca la orele de balet pe care le abandonase. Povestile protagonistilor sunt inspirationale pentru copiii participanti la conferinta de presa pentru micii jurnalisti. Regasirea pasiunii pentru balet s-a intamplat pentru Melania dupa spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita, atunci cand prim-balerina Amyra Badro povestea ca s-a apucat de balet la 5 ani, varsta pe care o are si Melania. Mare i-a fost bucuria celei mici sa o revada pe Amyra in rolul printesei din Lacul Lebedelor.
Fiecare spectacol pus in scena la Opera Comica vine cu elemente inedite, impresionand pe cei mici, dar si pe cei mari.
Fetele mi-au povestit ca de data aceasta elementul wow a fost un sistem de oglinzi pus deasupra scenei care permitea vizualizarea dansului balerinelor dintr-un unghi inedit, de sus. Acesta a adus si mai multa magie spectacolului. Mama mea a insotit fetele la Opera Comica si mi-a povestit ca a fost impresionant pentru ea sa vada pe scena formele geometrice pe care le realizau balerinii in timpul dansurilor. Cata munca, coordonare si colaborare sta in spatele unei asemenea reprezentatii!
Mi-a placut mesajul transmis de Andreea Soare, regizoarea si coregrafa spectacolului: “In aceasta montare, povestea are un final fericit. Binele invinge, iubirea triumfa, raul este cucerit. Nu trebuie sa uitam niciodata ca doar visand, sperand si luptand pentru ceea ce ne dorim cu adevarat vom reusi sa ne gasim linistea si implinirea”. Mi se pare acesta un mesaj foarte puternic pe care vreau sa-l transmit si copiilor mei. Cat de important este in viata sa visezi si sa muncesti pentru a-ti transforma visurile in realitate.
Un alt detaliu neasteptat a fost faptul ca spectacolul a avut si un povestitor reprezentat de vocea lui Marius Manole.
Asteptarile pentru cei care vin la spectacol sunt sa vada un balet clasic, insa au parte de mai mult de atat, in program fiind inclus si dans spaniol, ceardas, dar si dans napoletan.
Realizarea acestui spectacol a implicat o desfasurare de forte, talente si abilitati multiple. Ma uit pe lista cu numele celor implicati si sunt peste cincizeci de oameni. Si multe alte zeci implicati pe partea administrativa si tehnica.
Decorurile sunt mereu impresionanate in spectacolele Operei Comice pentru Copii, insa din ce am vazut din fotografii si filmulete postate online am remarcat coloanele copaci, care se metamorfozeaza in functie de tabloul din spectacol.
Costumele lebedelor mi-au amintit de rochia mea de mireasa. Am remarcat aceeasi pretiozitate a broderiilor si elementelor aplicate. Penele sugereaza ideea de zbor si fluiditate si sunt in perfect acord cu decorul si cu muzica lui Ceaikovski. Costumele lebedelor fragile si delicate sunt in contrast cu cel al vrajitorului, al carui costum a fost creat din suprapuneri de texturi aspre, rugoase, in nuante pamantii.
Totul se imbina gratios pentru a crea un spectacol extraordinar pe care sunt convinsa ca cei care au avut sansa sa-l vada nu-l vor uita niciodata. Spectacolul de balet poate fi vazut si pe 28, 29 octombrie, dar si pe 3, 4 si 5 noiembrie. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Observ ca este sold out, insa sper sa urmeze si mai multe spectacole, astfel incat mai multi copii sa aiba sansa acestei experiente memorabile.
Dupa spectacol pentru doritori se organizeaza si tururi in spatele cortinei, care permit admirarea de aproape a decorurilor, dar si a personajelor si a costumelor acestora.