Acum un an eram in proces de mutare de la apartamentul de peste drum la casa visurilor mele. Cine ma cunoaste stie ca sunt o persoana modesta, cu pretentii pe masura, asa ca pentru mine casa visurilor nu trebuie sa aiba vedere la ocean, sa fie decorata ca in Architectural Digest, sa aiba piscina si jacuzzi exterior. Nici vorba de asa ceva. Casa visurilor mele are cu totul alte criterii. Mult mai modeste, de altfel. Atunci cand am cumparat-o mi-am dorit sa fie aproape de metrou, nu mai departe decat era apartamentul in care stateam, distanta fata de parintii mei sa nu se mareasca, sa fie luminoasa, sa fie liniste, sa avem spatiu suficient toti 4, pentru a ne indeplini datoriile, dar si pentru a ne urma pasiunile. Pentru a petrece timp valoros impreuna, dar si pentru a ne putea retrage pentru activitatile noastre individuale. Si am vizionat casa asta, visand de atunci instant cum o sa impodobim bradul cel mare din fata, de Craciun, cum o sa fac eu sport la mansarda, cum se vor plimba fetele cu bicicletele pe strada privata. Practic, am constientizat instant ca aceasta casa ne indeplineste toate nevoile si ca este fix ceea ce ne trebuie. Am batut palma cu fostii proprietari prin mai anul trecut, iar la sfarsit de iunie am primit si cheile. Vara a fost pentru varuit si mici imbunatatiri, septembrie pentru mutat lucrurile, iar pe 8 octombrie am dormit prima noapte aici. La inceput a fost multa munca cu mutatul lucrurilor, aranjatul lor frumos in noile dulapuri, curatenii peste curatenii, sesiuni care trebuie sa recunoasc ca m-au coplesit pe alocuri.
Doua lucruri m-au izbit in mod neplacut in primele saptamani:
- de cate drumuri e nevoie sa iesi din casa atunci cand stai pe trei etaje. La apartament, din cei 72 mp pe un singur nivel era usor sa iau orice poseta, incaltari, palton, sau esarfa, fiind toate concentrate intr-un singur dulap mare de langa usa. Aici – hai sa-mi iau pantofii de la mansarda. Sa ma machiez la baia de la etajul I. Sa-mi iau cardiganul din dulapul din dormitorul meu. Sa scot poseta iar de te miri pe unde. Cum nu eram obisnuita nici nu eficientizez drumurile, sfarseam facand sprinturi sus jos si tot asa de ieseam din casa ca dupa o proba de viteza de 50m. Iar urcarile astea ma oboseau constant, mai ales cand faceam dintr-o suflare cate 3 ture parter mansarda dupa cate ceva.
- de cat de frig era in noua casa fata de apartament. Daca apartamentul avea la dormitoare geamurile pe sud si batea soarele non stop, fiind si un etaj superior, era calduros, aici mi-am luat hanoracul si sosetele de lana inca de la sfarsitul lui octombrie, ca in afara dormitorului matrimonial si a mansardei care sunt foarte calduroase mi se parea mereu ca temperatura era cu 1 grad mai putin decat mi-ar fi mie confortabil.
Aceste doua motive m-au facut sa fiu destul de amarata in primele saptamani. Binenteles ca am pornit centrala si cel de-al doilea motiv a disparut rapid, iar legat de primul am invatat sa eficientizez drumurile, dar si sa am la indemana ceea ce folosesc mai des si depozitat pe la mansarda ce e imbracat sau incaltat mult mai rar.
Pe langa aceste doua motive care nu ma lasau sa fiu incantata de mutare au fost insa si multe parti bune despre care voi povesti in continuare.
Mai multe locuri pentru citit
Am multe locuri de citit si carti plasate stretegic pentru momentele de relaxare. Daca in urma cu cativa ani, cand bibliotecarul de la Biblioteca Metropolitana Otilia Cazimir m-a rugat sa ma filmez citind o poveste, primul gand a fost: aoleu, pe unde scot camasa? Am fugit atunci la Eve unde coltul ei cu fotoliu, lampadar si biblioteca era chiar ceea ce aveam nevoie. M-a ajutat si Gabriel cu partea tehnica si am onorat invitatia decent. Astazi nu as mai avea o asemenea provocare. Am coltul de lectura mult visat in living, citesc seara cand culc fetele pe divanul lor, iar cand vreau sa fiu in aer liber ma mai duc si pe balansoar sau pe balconul dormitorului meu.
A room of my own
Un alt lucru care face diferenta de la apartament la casa este faptul ca acum am cum ar spune Virginia Wolf – “a room of my own”. O camera dedicata biroului meu, unde pot trage cheia cand am sedinte, fara sa-mi fie teama ca un copil va plange pe la usa ca are lucrurile de care are nevoie inauntru. E posibil ca in viitorul apropiat Melania sa revendice acest dormitor, dar pana atunci ma bucur de o camera decorata dupa sufletul meu, care-mi inspira veselie si e fix ce trebuie si cand am task-uri mai solicitante si trebuie sa ma concentrez.
Spatiu dedicat pentru sport
Desi in apartament faceam sport bine mersi in camera fetelor cat ele se uitau la desene in weekend, si-mi placea ca aveam nivelurile necesare sa pun laptopul pe birou cand fac zumba si in patul de jos cand lucrez la saltea. Privelistea din acea camera era fenomenala si nu credeam ca e nevoie de ceva mai mult in materie de spatiu pentru sport. Dar uite ca oglizile si suprafata mult mai mare de la mansarda ma fac sa iau sportul si mai in serios. Astfel incat atunci cand ma trezesc in diminetile de weekend imi iau frumos laptopul si sticla de apa, pun playlistul de zumba si incepe distractia instant.
Mai mult timp petrecut cu prietenii
Daca in ultimii ani la apartament n-am mai chemat pe nimeni in vizita, odata mutati am inceput sa invitam prieteni, reluand poate relatii cu oameni dragi, dar cu care n-am mai reusit sa ne vedem. Am dat petreceri aniversare pentru fete la noi acasa, ne-am chemat oamenii apropiati, ne-am strans in jurul mesei cu familia de Paste si de Craciun, ba chiar am dat petrecere si de revelion. Fetele si-au invitat prietenele la joaca. Eu am gazduit intr-o luna Clubul de lectura CititOARE din care fac parte. Au venit prietene la mine in vizita de ziua mea, iar de ziua lui Florin s-a reunit familia. La capitolul asta mi se pare ca am castigat enorm.
Noua casa ne-a creat spatiul pentru mai multe revederi, mai multe rasete si voie buna.
Preocupari creative
Decorarea casei a implicat folosirea creativitatii, iar eu am mare nevoie de asta, cum pentru jobul meu de zi cu zi folosesc mai mult abilitatile logice si practice. Mi-a placut sa amenajez fiecare colt, sa fac schimbari pana am ajuns la varianta multumitoare. Imi place sa ma uit la emisiuni cu arhitecti care amenajeaza case (eu nu ma uit in general la TV, insa daca am 20 de minute in care vreau sa ma relaxez deschid pe HGTV si ma uit la o emisiune de amenajari interioare). Noul camin a devenit locul meu de joaca, unde am putut sa aduc ceea ce-mi place in materie de design, dar si sa imbin partea practica cu cea estetica.
Atentia la natura
Pana sa ma mut aici eu nu am avut vreodata o planta a mea. In apartament pur si simplu nu am vrut sa umplu spatiul, fiind limitat, insa avand acum la dispozitie o suprafata mult mai mare am inceput sa cumpar plante, am primit si de la mama, Eve sau mama soacra plante simpatice. Ma bucur ca a trecut un an si au supravietuit. Tabietul de a uda florile din gradina dimineata, de a mirosi lavanda, busuiocul, rosiile, menta salbatica imi bucura simturile.
Admirand lumina diminetii si cerul, ascultand trilul vesel al pasarelelor imi iau energie pentru intreaga zi. Cand mi-a daruit acest hanorac acum un an, Eve s-a gandit la faptul ca voi deveni gradinareasa. Ceea ce nu-mi imaginasem vreodata ca voi fi, dar incep sa prind gustul.
Mai mult timp acasa. Stilul nostru de viata pana acum un an era destul de diferit. In fiecare weekend eram prin Parcul Lumea Copiilor, de exemplu, insa dupa mutare, timp de opt luni n-am mai simtit nevoia sa mergem prin parc.Eram disciplinati cu curatenia, o sambata faceam eu, una Florin, iar celalalt trebuia sa gasesca un loc frumos de iesit cu copiii. Cautam un muzeu de vizitat cu fetele in sezonul rece si asta a adus si lucruri bune – am vizitat impreuna locuri faine, dar a insemnat si multa alergatura. Abordarea a fost anul acesta sa renunt la un program fix, sa dau drumul la robot cat timp plec sa le iau dupa ele la scoala, cate un etaj pe zi, astfel incat sa ne intoarcem intr-o casa curata. Din cauza unor probleme de sanatate tot sezonul rece am evitat sa mergem la munte, la zapada, insa asta nu a venit cu frustrari, deoarece ne-am simtit acasa ca intr-o vacanta. Iar atunci cand a nins in Bucuresti, gradina s-a transformat intr-un taram al oamenilor de zapada, atent ingrijiti de fete.
Mai mult timp petrecut afara
Anul trecut am luat masa pe terasa pana tarziu in noiembrie, apoi in primavara cand magnolia, liliecii si corcodusii au inflorit s-a transformat totul intr-un mic paradis.
Vara Florin a venit cu ideea sa ia o piscina pentru fete si desi eu m-am scaldat decat de vreo 3 ori, insa pentru ca in lunile iunie si iulie eu si Florin am fost nevoiti sa ramanem in Bucuresti pentru joburi, piscina a facut o mare diferenta in materie de distractie pentru fete.
Mai multa sustenabilitate
De 12 ani de cand locuiesc cu Florin in fiecare decembrie avem aceeasi discutie: el vrea brad natural, eu nu vreau sa moara un pom doar pentru un moft. 10 ani am pierdut aceasta batalie, dar a venit si timpul meu de glorie. Dupa ce ne-am mutat am reusit sa-l conving ca avem un brad falnic natural in fata casei, putem pune luminite in el, iar in casa sa aducem doar ceva simbolic. Eve renuntase la bradul ei din crengi adunate din parc, care mie-mi place tare mult, asa ca tocmai bine s-a incadrat la noi in living.
Asta e ceea ce a adus mutarea la casa in viata mea. Desi in tot acest timp eu si Florin am avut mereu liste de imbunatatiri pe care le-am si executat cu ajutoare, precum vopsirea gardurilor, plantarea a noi copaci si flori, reglarea feroneriei, schimbarea chiuvetei si a dulapului intr-o baie, dar si a bateriei la chiuveta in alta, gasirea functionalitatii optime pentru diverse spatii, am ajuns la concluzia ca acesta lista nu se termina niciodata. Mai taiem un lucru de facut si adaugam doua. Dar nu ne plangem, ma simt recunoscatoare si privilegiata sa stau in caminul mult visat. Ce e amuzant e faptul ca noi n-am inchiriat niciodata o casa in vacante, practic am experimentat asta pentru prima data cand ne-am mutat aici. Asa ca tot confortul dobandit prin ceea ce ofera noua resedinta a fost apreciat din plin.
N.B. Prin decembrie anul trecut Otilia m-a filmat facand un tur al casei, in care am povestit despre amenajare si de unde am cumparat diverse lucruri. Mici detalii s-au schimbat intre timp, acolo unde am gasit oportunitate de imbunatatire, insa filmarea este disponibil aici:
Desi acest filmulet mi-a aratat cat de praf sunt pe partea de video, ma tenteaza sa fac un mic update cu descoperiri faine in materie de amenajarea casei din ultimele 10 luni.