La pas prin Constanta

Daca ajungeti prin Constanta vara aceasta am o recomandare de activitate culturala si educativa. Eu sunt o mare amatoare de tururi pietonale arhitecturale, am facut astfel de tururi in fiecare vacanta internationala si nenumarate prin Bucuresti. Ieri a fost ziua lui Florin, noi lucram remote din Medgidia in perioada aceasta si m-am gandit sa-i propun sa facem un astfel de tur in Constanta. La o cautare rapida am dat de Diana Slav si am intrebat-o daca organizeaza vreun tur miercuri seara. Am avut noroc si ea a avut disponibilitate, am mai invitat un cuplu de prieteni din Constanta si uite asa ne-am dat intalnire la ora 18 pe Bulevardul Ferdinand 9, in fata hartii Dobrogei din Parcul Arheologic.

Constanta nu mi-e deloc straina. In cei 18 ani in care am locuit in Medgidia veneam lunar in Constanta la cumparaturi sau plimbare. Si chiar dupa ce m-am mutat in Bucuresti nu a fost vara fara sa vin la plaja in Constanta sau la intalniri cu prietenii. Dar se pare ca la capitolul istorie si arhitectura mi-au scapat foarte multe lucruri pe care am avut oportunitatea sa le aflu aseara de la Diana. S-a plimbat cu noi mai bine de doua ore si ne-a aratat foarte multe cladiri frumoase. Multe dintre ele, spre rusinea mea, nu le-am remarcat pana acum. Asta si pentru ca la fiecare plimbare prin Centru Vechi am sentimentul ca am mers mereu pe aceleasi strazi. Iar arhitectura prezinta interes de vreo 12 ani pentru mine, asa ca pe vremea cand veneam cu tata in Constanta si bateam orasul la pas nu-mi pasa deloc de bijuteriile arhitecturale din zona.

Dar consider ca am recuperat aseara si am aflat de la Diana atatea informatii cat as fi acumulat citind 10 carti despre istoria Constantei. Va recomand cu caldura un astfel de tur pietonal prin Constanta. Peninsula are atatea povesti interesante in spate, atatea locasuri de cult de religii diferite, atatea cladiri in variate stiluri arhitecturale incat ve veti simti mai bogat sufleteste dupa o asemenea experienta.

Las mai jos cateva fotografii facute aseara la tur. Uitandu-ma acum la ele mi se pare Constanta mai fermecatoare decat am vazut-o vreodata.

Casa Hrisicos, inaugurata de Gheorghe Hrisicos in 1903. Din cauza afacerilor ilegale acesta a fugit la scurt timp in Rusia
Am aflat si despre impactul pe care l-au avut britanicii asupra dezvoltarii zonei. Acest colt parca rupt din UK sta marturie implicarii lor.
Casa de Piatra va fi restaurata. Sper sa i se redea gloria si farmecul de altadata.
Un superb bloc interbelic in stil vapor
Banca Nationala a Romaniei este si aici o bijuterie arhitecturala
Strada Vantului, cea mai injusta strada din Constanta
Ce a mai ramas din sinagoga, care este intr-o stare avansata de degradare
Cea mai veche biserica ortodoxa din Constanta, ridicata intre 1862-1868 cu sprijinul si donatiile etnicilor greci
Cea mai veche geamie pastrata in Constanta, numita Hunchiar Aziziye, construita de sultanul Abdul Aziz intre 1861 si 1876 si restaurata in 1956 si 1993.
A se remarca decoratiunile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.