Erus si Valea Recunostintei la Opera Comica pentru Copii

Am intrat in contact pentru prima data cu seria cartilor “Calatoriile lui Erus” de Alec Blenche acum doi ani, cand am imprumutat de la Biblioteca Metropolitana din Bucuresti doua din cele patru povesti, cele dedicate rabdarii si generozitatii. Fetelor le-au placut tare mult, asa ca au pus pe lista de dorinte si alte carti de acest autor. M-au convins si pe mine, vazand valorile pe care le transmit si m-am bucurat atunci cand Otilia a ales sa daruiasca prietenelor carti cu Erus. S-a intamplat sa le gaseasca chiar la magazinul Operei Comice pentru Copii din cadrul Targului Poveste de Craciun, iar saptamana trecuta am observat ca intreaga colectie este inca disponibila pentru vanzare si poate fi cumparata din foaierul institutiei inainte de a intra la spectacol.
Imi amintesc cand in urma cu cativa ani am vazut un poster cu spectacolul Erus si Valea Iubirii pe scarile de la Opera Comica si chiar m-am oprit cu fetele sa ne uitam mai bine la el. In acel moment spectacolul nu se mai juca, insa am hotarat atunci ca vom urmari cand revine, Otilia primise cartea de ziua ei, stiam toata familia povestea si ne doream sa vedem cum a fost pusa in scena. In perioada pandemiei Opera Comica a ramas aproape de publicul ei prin intermediul aplicatiei sale si a multor alte activitati in mediul online. Am putut atunci sa cumpar acces online la spectacolul Erus si Valea Iubirii si m-am bucurat ca am avut sansa sa-l vedem macar asa. Pe 23 martie Opera Comica a oferit acces gratuit la inregistrarea aceluiasi spectacol si chiar daca mersesem la birou in ziua aceea si seara eram cam obosita, dupa ce temele au fost facute de Otilia si ghiozdanul pus la usa, am stat sa revedem spectacolul indragit, simtindu-ne ca intr-o seara de weekend, desi eram in timpul saptamanii, ora de culcare fiind mult mai devreme de obicei.
Aveam de gand sa mergem la spectacolul Erus si Valea Recunostintei luna aceasta, am comandat si cartea de la Bookster si datorita unei suprize placute, primind invitatie la avanpremiera si la evenimentul Micii Jurnalisti am ajuns chiar mai devreme decat am planuit.

Imi e tare drag momentul inainte sa se deschida cortina in care ma intreb cu fetele oare ce elemente uimitoare vor fi aduse pe scena de data asta. Asteptand in suspans am facut si o mica recapitulare: la Elixirul dragostei o parte din artisti a venit pe un tobogan, la Cenusareasa decorurile clasice s-au imbinat perfect cu cele multimedia. Nu banuiam insa nimic din ceea ce a urmat. Am ramas cu gura cascata inca din primele minute, vazand ca Fang Shuang (in rolul lui Ylang) si ceilalti magi din Ordinul celor Noua apar cu niste inaltatoare in stilul picioroangelor mascate de costume, cu care mergeau asa de natural incat mi-a luat cateva secunde sa ma dezmeticesc ce se petrece.
Eram familiarizata cu cantecelele asociate cu “Calatoriile lui Erus” si credeam ca se vor regasi o parte si in acest musical, insa au fost compuse cantece noi si foarte variate special pentru acest spectacol, interpretarea lor a fost impecabila si au ajuns cu siguranta la inimile copiilor.

Si in ceea ce priveste decorurile nu a fost facut niciun compromis. Ma asteptam sa vad decoruri multimedia, insa am fost uimita de meticulozitatea si atentia la detalii in realizarea decorurilor clasice. N-o sa uit poarta cu aspect de fier forjat ce are reprezentat deasupra ei cuvantul cheie in ceea ce priveste recunostinta – “multumesc”. Pentru un efect accentuat au fost adusi actori pentru a reprezenta Padurea Furioasa.

Personajele animale – cainele Amos, pisica Adora, bufnita Uli, cerbul Arvin – au facut publicul sa se gandeasca la teatrul de papusi, fiind manuite cu dibacie de actori.

O alta scena memorabila pentru mine, deoarece nu am mai vazut teatru de umbre in vreun spectacol pana acum a fost momentul cu Erus si Roua, in care s-a folosit aceasta modalitate inedita de a transmite emotii.

La aproape o saptamana de cand am vazut spectacolul noi inca mai vorbim despre el in familie si cred ca mai avem multe impresii de schimbat. Puteti intra in lumea acestui musical in prima jumatate a lunii mai, au loc reprezentatii pe 5, 6, 7, 12, 13 si 14 mai, iar biletele sunt disponibile aici. Par multe, dar de fapt sunt doar doua weekenduri.

Opera Comica pentru Copii participa si la Noaptea Muzeelor, pe 13 mai, organizand tururi ghidate prin cladire, ce vor include si momente muzicale si coregrafice sustinute de artistii institutiei. Pentru a fi la curent cu ce mai pun la cale, recomandarea mea e sa-i urmariti pe Facebook si pe Instagram.

Sunt recunoascatoare ca am fost martora unui act artistic desavarsit si pentru tot ce am ocazia sa traiesc ca spectatoare datorita fiicelor mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.