Cutia neagra – o deschidem sau nu?

Vara trecuta, in vacanta din Israel, participand la un tur pietonal pe bulevardul Rothschild in Tel Aviv, ghidul ne intreaba cine este cel mai vestit scriitor din Israel. Eu nu aveam nici o idee, spre rusinea mea, insa doua tinere au raspuns la unison – Amos Oz! Luna trecuta, cand mi s-a facut dor de Israel, mi-am amintit de el si mi-am procurat un prim roman scris de el -‘ Cutia neagra’. Dintre titlurile traduse in romana, acesta mi-a atras atentia fara sa am idee despre ce este vorba, insa mi-a placut rochia tipei de pe coperta. Dupa prima pagina stiam ca voi devora cartea in cateva zile, traind alaturi de Ilana drama legata de esecul primei casatorii, problemele fiului sau si destramarea mariajului cu cel de-al doilea sot, totul in doar noua luni. Actiunea se petrece in ’76, in Israel, autorul descifrand prin fiecare scrisoare povestile de dragoste ale personajelor. N-as vrea sa povestesc ce se intampla in roman, cateva idei ce corespund cu modul in care vad eu opera sunt disponible aici. Mi-ar fi placut sa particip la intalnirea clubului de lectura pe tema acestei carti, insa a avut loc cu mult timp in urma. Voi avea insa in vedere titlurile propuse pentru lunile viitoare si sper sa ajung la o astfel de intrunire in curand.

Citind “Cutia neagra” m-am gandit cat de mult rau ne putem face uneori intorcandu-ne in momente mai putin placute, gandindu-ne ce nu a mers bine, despicand firul in patru pentru orice mic detaliu ce tine de un eveniment care ne-a marcat sau de un episod din viata noastra pe care nu il putem accepta. Ruminarea pune accent pe tristete, ganduri negative si dureri din trecut, duce la intrebari care nu au raspuns fara a rezolva ceva. Esti blocat in capul tau fara a mai avea o legatura cu realitatea. Gasirea unui sens pentru  evenimentele din trecut nu o sa contribuie la un prezent mai bun. Eu asociez ruminarea cu caderea intr-o mlastina in care cu cat te afunzi mai mult, cu atat este mai greu de iesit. Un prim pas pentru a iesi din capcana ruminarii poate fi facut cu exercitii de mindfulness. Apoi, constientizarea lucrurilor bune, a aspectelor frumoase din prezent ar trebui sa diminueze sau chiar sa paleasca complet efectele ruminarii.

Dintr-un exercitiu de ruminare transpus in scrisori,  Amos Oz a creat un roman foarte reusit, ce a reprezentat o lectura placuta pentru mine in ciuda tristetii pe care o denota. Ce titluri ati pus in lista de lectura pentru 2018?

 

5 thoughts on “Cutia neagra – o deschidem sau nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.