Sambata am avut onoarea sa particip la premiera spectacolului Carmen si Toreadorul la Opera Comica pentru Copii. Fiecare experienta avuta aici alaturi de fete a fost una desavarsita, asa ca aveam garantia ca va fi o seara memorabila. M-am bucurat sa vad ca Melania are ceva mai multa rabdare, nu mai vrea sa fuga pe scena, de data aceasta aplaudand frenetic tot spectacolul. Otilia a fost si ea foarte atenta. Imi amintesc ca prima oara cand a venit aici avea trei ani si a adormit pana la sfarsit. Imi parea rau atunci ca nu a mai facut turul prin culise, insa ma bucur ca acum s-au prezentat mult mai bine.
Prima surpriza placuta a serii a fost sa-l vad pe Fang Shuang in rolul toreadorului. In urma cu cativa ani am mers la tatal lui la acupunctura si pentru ca acesta nu vorbea romaneste eu sunam mereu sa ma programez la fiul sau care il ajuta cu aceasta parte administrativa. In sala de asteptare a cabinetului sau de acupunctura din Drumul Taberei avea pe un monitor poze cu el si fiul sau si intelesesem ca este actor, insa nu l-am vazut niciodata pe scena. Cum a inceput spectacolul, vazand ca intra un chinez pe scena care vorbeste perfect romaneste mi-am dat seama pe loc ca trebuie sa fie fiul doctorului Fang. Am ramas placut impresionata de cat de talentat este. El a venit in Romania pentru a face facultatea aici, alegerea sa fiind Conservatorul. Si a facut o treaba foarte buna, se vede ca pe langa talent este si foarte multa munca in spate. Cristian Mihailescu, regizorul spectacolului povestea in conferinta de presa pentru Micii Jurnalisti ca un solist de opera depune un efort in timpul unui spectacol echivalent cu al unui lucrator forestier intr-o saptamana. Am mai aflat in cadrul aceleiasi conferinte ca repetitiile au durat in total trei luni de zile. Mai intai, solistii si balerinii si-au primil rolul si l-au invatat singuri acasa. Apoi s-au intalnit in sala de repetitii si am exersat impreuna. In urmatoarea etapa au primit si costumele si au repetat din nou si cu costumele, pe scena de spectacol.
Costumele mi-au atras atentia din prima secunda, cand a aparut in prin plan un filmulet cu Fang Shuang si costumul sau. Mi s-au parut indraznete culorile: toreadorul are sosete fucsia, Carmen are o rochie in aceeasi culoare, la fel este si rujul pe care il poarta. Iolanda Mutu, creatoarea costumelor a explicat ca a dorit sa riste. In toate reprezentatiile operei Carmen rochia solistei este mereu rosie. Ea a vrut ca de data aceasta sa fie diferit. Toate costumele sunt in culori foarte vii, iar inspiratia a venit din perioada in care ea a locuit in Barcelona, din apusurile si rasariturile spaniole. M-am bucurat sa aflu ca tot ea a creat si costumele din spectacolul Cenusareasa, pe care l-am vazut in weekendul dinainte sa inceapa pandemia in Romania. Fetelor le-a placut atat de mult, incat l-au mai vazut de vreo trei ori, difuzat online de cei de la Opera Comica pentru Copii.
Carmen si Toreadorul m-a incarcat cu energie pozitiva si datorita coregrafiei: atat copiii cat si adulti au animat scena prin dansurile lor spaniole, dar si de influenta Roma. S-a lucrat cu toti interpretii pentru miscarea scenica: in jur de 100 de persoane care formeaza ansamblul de balet copii, corul de copii “Cor cu dor”, corul de adulti dar si personajele: Carmen, Don Jose, Escamillo (toreadorul) si ceilalti. Parcipica si Orchestra Operei Comice pentru Copii dar si un mic band, care sunt auziti, insa nu si vazuti. O desfasurare de forte impresionanta care nu poate sa te lase indiferent.
Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost reprezentat de decoruri. Toate decorurile au fost multimedia, proiectate pe unsprezece ecrane. Grafica a fost creata de scenograful Vladimir Turturica. Tot el s-a ocupat si de decorurile spectacolului Cenusareasa. Faptul ca s-a mers pe aceste decoruri moderne a permis schimbarea lor intr-un ritm mult mai alert. Totul a fost impecabil si la acest capitol si nu poti sa nu constientizezi cata munca a fost si aici in spate.
Ma bucur ca am avut ocazia sa fiu printre primii spectatori pentru Carmen si Toreadorul. Desi au trecut trei zile de atunci eu si fetele inca fredonam in casa “Toreador, Toreador”. Sunt cateva arii vestite in opera “Carmen” de Bizet care raman intiparite in memorie si se cer cantate, chiar si de cei fara voce ca mine.
In final vreau sa va recomand sa mergeti sa vedeti spectacolul. Totul este realizat la un nivel inalt de profesionalist, astfel incat atat adultii cat si copiii vor avea parte de o experienta artistica pe care nu o vor uita niciodata.
De la ce vĂ¢rsta este potrivit spectacolul?
Este recomandat pentru copii de peste 7 ani, insa si fetita mea de 6 ani a fost foarte incantata. Chiar si cea de 4 l-a gasit interesant si s-a distrat tot spectacolul.