Vacanta in Italia: o zi in Florenta

Ideea vacantei in Italia de luna aceasta a plecat de la initiativa de a vedea capodoperele lui Michelangelo si cum la Roma am fost in prima noastra excursie internationala in cuplu, aveam de gand sa vizitam si Florenta la un moment dat. Si uite asa, acum s-au aliniat planetele si am reusit sa ajungem. Povesteam in articolul anterior ca am zburat si stat in Bologna. Ne-am gandit sa petrecem o zi si in Florenta, asa ca ne-am luat online bilete la tren. Pentru dus am ales un tren de mare viteza, care face doar vreo 40 de minute, insa este de 2,5 ori mai scump decat varianta normala care face aproape trei ore. Noi am luat trenul rapid la dus si cel normal pentru intoarcere si am platit 77 de euro pentru biletele dus intors pentru amandoi.

Ajunsa in oras si iesind din gara prima impresie a fost ca aglomeratia era mult mai mare decat in Bologna. M-a mai surprins intr-un mod deloc placut cat de urat miroseau strazile mai laturalnice. Pareau o toaleta ambulanta, pe anumite portiuni. Trecand peste aceste aspecte, am ramas cu gura cascata vazand arhitectura.

Daca in Bologna am fost uluita de Basilica di San Petronio, care este imensa, lucrandu-se la ea de 700 de ani fara sa fie inca finalizata, cand am vazut cum arata Domul din Florenta, mi-am dat seama ca fastul si opulenta pot veni chiar in mai mari dimensiuni.

Detalii Basilica di San Petronio, Bologna
Domul din Florenta

Fiind timpul scurt, am participat la un tur pietonal de doua ore si jumatate in care ghidul ne-a purtat prin toate pietele importante, ne-a vorbit despre istoria cladirilor istorice, afland astfel foarte multe detalii interesante. Au fost locuri unde mi-ar fi placut sa zabovesc mai mult, dar in acelea am revenit dupa ce turul s-a incheiat. La Dom de exemplu am facut un popas extins pentru a analiza detaliile sculpturilor. Mi-a mai atras atentia si Palatul familiei Medici din Florenta, la care ne-am intors dupa tur, in speranta ca vom putea sa-l vizitam. Organizarea mi s-a parut foarte proasta la obiectivele turistice. Aici de exemplu ni s-a spus sa asteptam pentru ca peste 20 de minute sa ni se spuna ca nu se poate vizita pe loc. Haosul parea ca domneste nu doar aici. Am observat ca si la Dom cozile inconjurau cladirea, desi biletele erau cumparate online. Bologna a stat mult mai bine la acest capitol.

Mi-am dorit foarte mult sa ajungem in Piazzale Michelangelo pentru a vedea orasul de sus. Era o zi calduroasa, iar urcarea in mijlocul zilei n-a fost chiar distractie, insa cand am ajuns sus si am vazut privelistea, s-a meritat fiecare pas.

Sunt multe de vazut in Florenta. Pentru a vedea pe indelete sunt necesare mai multe zile. Dar cum orasul in sine este un muzeu in aer liber, m-am bucurat de ceea ce am vazut hoinarind pe strazi.

M-am bucurat sa vad si mai multe sculpturi in original in apropierea galeriei Ufizzi, fiecare cu o poveste interesanta pe care ghidul turului pietonal a avut grija sa ne-o relateze.

Timpul a fost prea scurt pentru a vizita Galeria Ufizzi, iar experienta ar fi necesitat cumpararea biletelor in avans online, ceea ce nu facusem.

Sunt multumita pentru cate am apucat sa vad, avand in vedere ca am avut doar vreo 8 ore de petrecut in acest oras fabulos.

Am batut mai bine de 20 de kilometri pe stradutele incantatoare ale orasului, iar pentru mine asta inseamna mult.

Nu-mi mai ramane decat sa citesc Agonie si extaz, biografia lui Michelangelo scrisa de Irvin Stone pentru a-l intelege mai bine pe acest om datorita caruia Florenta este bijuteria arhitecturala de care mii de turisti se minuneaza in fiecare luna.

Sunt recunoscatoare pentru sansa pe care am avut-o, de a face un city break pe timp de pandemie, asteptarile mele fiind foarte mici. Practic nici nu mi-am permis sa visez ca voi iesi din tara vara aceasta. Am asteptat doar sa vad lista de tari covid dupa 15 august, ca sa ma organizez apoi. Si consider ca am avut noroc.

Acestea au fost aventurile mele in materie de calatorii vara aceasta. Urmeaza o toamna interesanta pentru mine, cu noi inceputuri.

1 thought on “Vacanta in Italia: o zi in Florenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.