Simteam nevoia de o pauza dupa mai bine de trei luni neintrerupte de munca si pe la inceputul lunii aprilie ma gandeam unde am putea evada. Inspiratia a venit de la Eve care se hotarase sa plece in Delta Dunarii. M-am uitat putin unde ar fi mai usor de ajuns si dupa putine cercetari m-am hotarat ca Murighiol este destinatia noastra. Am ales aceasta localitate deoarece se ajunge cu masina, dar este si aproape de apa, de lacul Murighiol si se pot face usor excursii de explorare a lacurilor din zona si a bratului Sfantu Gheorghe. Mare a fost bucuria cand nasii nostri au acceptat sa vina cu noi. Copiii lor sunt de varsta alor mei si stiam ca distractia va fi garantata pentru cei mici. Am gasit o cazare cu o curte mare, cu acces la ponton, decorata in stilul specific zonei – Pensiunea Cristian.
Si uite asa m-am gandit sa ne petrecem in mijlocul naturii zilele dintre Paste si 1 Mai.
Drumul de la Bucuresti pana in Murighiol ne-a luat destul de mult. Am plecat de dimineata si am facut o oprire in Sarichioi. Stiam de un ponton dragut acolo, pe care l-am vazut la Eve pe Instagram anul trecut. Mi-a ramas in cap ca vreau sa ajung si eu acolo.
Chiar langa ponton era si un loc de joaca, pe marginea lacului Razim, de care fetele au fost tare incantate. Pentru ca era deja ora pranzului, am mancat tot acolo, la un restaurant amenajat pe un vapor, care mie mi-a placut tare mult.
Ajunsi apoi in Murighiol, la pensiune, Otilia a vrut sa jucam badminton, iar apoi Florin si-a dorit sa jucam ping pong, fiind si o masa in curte, asa ca am avut o dupa-amiaza sportiva. Melania s-a multumit sa sara in trambulina. Spre seara am zis sa iesim la o plimbare prin localitate ca sa vedem faleza Murighiol. Aici erau sute de lebede, multe cu pui, o imagine absolut wow. Seara au ajuns si nasii si am luat masa impreuna, am admirat apusul pe ponton, iar baietii au pescuit.
A doua zi am plecat in explorarea imprejurimilor si am zis sa vizitam cetatea romana Halmyris. Am estimat oarecum gresit distanta, alegand sa plecam pe jos, insa chiar si copiii mici s-au descurcat onorabil. Am mers insa peste 4 km pe jos, dar mie mi-a placut asta pentru ca am avut ocazia sa studiez pe indelete casele albastre ale locuitorilor si sa fac fotografii oriunde am dorit. Cetatea n-a fost cine stie ce, insa mi-a placut ghidul, care ne-a povestit multe.
Asezarea a fost locuita din secolul 2 d. Hr. pana in secolul 7 d. Hr..
Din fericire n-a fost nevoie sa parcurgem si inapoi pe jos cei 4 km. Ghidul ne-a spus ca la ora aceea trece un microbuz pe acolo, asa ca am facut autostopul si asa am ajuns mai usor in centrul Murighiolului unde ne-am oprit la masa la restaurantul Blue House, un loc tare fain.
Pensiunea avea si o barca pe ponton, asa ca spre seara am iesit la o plimbare. Copiii au admirat tot felul de pasari si broaste, iar eu mi-am amintit de una dintre primele noastre intalniri, cand Florin m-a plimbat cu barca.
In urmatoarea zi am plecat de dimineata intr-o excursie cu barca (cu motor de data aceasta) pe bratul Sf Gheorghe si pe lacurile din zona. Am plecat spre Uzlina si am ajuns pe lacurile Isac si Isaccel. Am vazut pelicani, cormorani si multe alte pasari din zona.
Copiii au fost si ei tare incantati de experienta. Dupa vreo doua ore si jumatate de plimbare am revenit in Murighiol si am dat o tura prin Complexul Puflene. Exista aici un punct de belvedere de unde se vede foarte frumos toata zona.
Copiii au fugit direct la locul de joaca cu tiroliana si catarari prin copaci, iar eu am profitat de ocazie sa fac cateva fotografii.
Am luat masa la restaurantul pensiunii Laguna Albastra de peste drum, unde copiii s-au adventurat la un alt loc de joaca foarte dragut.
Ultima zi am ales sa o petrecem in Tulcea. Am dus copiii la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii unde am invatat mai multe despre fauna acestei zone frumoase, dar au admirat si multe specii de pesti.
Ne-am plimbat putin si prin zona istorica a orasului, iar eu am fotografiat cateva cladiri impresionante.
Seara ne-am intors in Murighiol, stand la povesti cu nasii pana dupa ora 23.
O doua zi, dupa micul dejun ne-am luat la revedere si am plecat spre Bucuresti. Am facut insa doua opriri, una la cetatea Histria, o cetate greceasca din secolul al VII-a i.Hr..
Am vazut cu aceasta ocazie si Lacul Sinoe, fetele au alergat printre zidurile cetatii. Am ramas impresionata de cat de mare e, situl arheologic fiind intins pe 67 de hectare. In vremurile ei bune, cetatea s-a dezvoltat pana la rangul de metropola, ajungand la aproape 10000 de locuitori. Desi am locuit 18 ani in judetul Constanta, acum am vizitat cetatea pentru prima oara. Si mi-a placut ce am vazut.
Ultima noastra oprire a fost in Harsova pentru a lua masa. Si asa s-a incheiat vacanta de primavara, de care aveam atat de mare nevoie. Recomand Murighiol pentru a experimenta Delta, mai ales pentru o vacanta cu copii. Faptul ca se ajunge cu masina il face accesibil cu bagaje mai multe, inevitabile atunci cand sunt copiii in ecuatie. Evelina a facut o excursie in Delta in acelasi timp cu mine, o varianta care se poate face doar de adulti si abia astept sa citesc despre experienta ei.
Ca si costuri, exista prejudecata ca Delta este scumpa. Eu am remarcat ca preturile au crescut usor si cred ca pandemia si inflatia au dus la asta. Am platit pentru o noapte de cazare in camera tripla 250 lei, iar pentru excursia pe lacuri de 2,5h cate 80 de lei de adult si 40 de lei de copil. Am fost surprinsa sa vad ca mesele cu peste sunt mai scumpe decat in Bucuresti de exemplu. Dar per total mi s-a parut rezonabil totul si m-as intoarce in zona cu prima ocazie.