Seducatorul domn Nae, Viata lui Nae Ionescu

Am terminat de citit Seducatorul domn Nae, Viata lui Nae Ionescu, cartea pe care mi-a imprumutat-o prietena mea din clubul cititOARElor, Cristina Cioaba. Mi-a placut tare mult cum a fost scrisa de Tatiana Niculescu, povestea a fost pusa in scena impecabil. M-a tinut in priza, avand nevoie doar de patru zile ca sa citesc 242 de pagini. A fost o carte perfecta de vacanta, deoarece m-a purtat intr-o perioada fascinanta, din 1910 pân? in 1940, cand din punct de vedere istoric s-au intamplat atat de multe, iar scriitoarea creioneaza foarte frumos evenimentele. Mi-a dat si nenumarate subiecte de discutie cu Florin, care stie foarte multa istorie si cartea a generat multe subiecte de dezbatere. In special pentru ca eu am fost contrariata de tare multe aspecte, iar el a incercat sa ma domoleasca.
As incepe prin a spune ce am apreciat la Nae Ionescu: faptul ca a fost disciplinat, ca a invatat si citit mult. Avea program de la 6 dimineata, impartit pe ore, pentru a studia matematica, a citi filozofie, literatura, sau a raspunde la corespondenta. Asta mi-a amintit de mine, mica..cum in jurnalul meu din clasele primare se regasea un program similar. Nu incepeam de la 6 dimineata, dar il aveam impartit pe ore si mancam matematica pe paine. Nu m-a pasionat filozofia, insa imi aduc aminte de clubul de filozofie Alter Ego din liceu, unde profesorul de Logica/Psihologie ne provoca la discutii filozofice. Nae Ionescu a muncit serios pentru ce a realizat in viata. Dar cam aici se incheie aprecierea mea pentru el.
In rest, sistemul lui de valori a fost cel putin indoielnic.
Mi-a placut cum a inceput povestea de dragoste cu sotia lui, Elena-Margareta Fotino, cu care a corespondat cativa ani pana s-au casatorit. M-a contrariat insa cum a continuat. Dupa ce au avut 2 copii si l-au pierdut pe al treilea el a luat-o pe aratura si si-a gasit o amanta, pe Maruca Cantacuzino. De care a profitat ca sa ajunga in cercuri inalte, Maruca fiind o apropiata a Reginei Maria. El se dadea un mare ortodox, dar de fapt era un infidel si un profitor.
Criticandu-l pe primul patriarh, Miron Cristea, aceasta s-a razbunat si a folosit chipul lui Nae Ionescu pentru a infatisa Diavolul in scena Judecatii de Apoi in cadrul Catedralei Patriarhale. Un crestin adevarat si patriarhul, ca fix asa a zis Iisus, cand cineva te musca de *ur, tu sa sari la gatul lui. Mi se pare mie sau oamenii astia sunt niste caricaturi?
M-a distrat faza, o sa ma duc la Patriarhie sa vad fresca. Oricum, Nae era germanofil si mare fan Goethe, asa ca nu cred ca l-a deranjat prea mult ipostaza mefistofelica.
O alta treaba care m-a deranjat si mi s-a parut strigator la cer a fost faptul ca sotia sa l-a ajutat cu bani pe perioada studiilor in Germania, desi avea conflicte cu familia si nu i-a fost usor, dar nu pare ca asta sa fi contat cand a inceput relatia cu Maruca.
Nae o ia tot mai mult pe aratura, cu ideile lui antisemite, cu admiratia pentru legionari. El a fost profesorul lui Corneliu Zelea Codreanu la scoala militara de la manastirea Dealu unde a predat. Asa ca si-a gasit o amanta legionara, pe Elena Popovici- Lupa mai tanara decat el (Maruca era cu 11 ani mai in varsta). Isi indeplinise scopul cu ea, ajunsese in anturajul lui Carol II. A intrat in gratiile bogatilor din acele vremuri, precum Aristide Blank. Sotia si copiii lui au stat cu chirie pe unde a avut el chef sa fie, profesor la Dealu sau la Institutul de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Dar ajungand sa profite de prietenii lui bogati, amantei Elena Popovici- Lupa ii construieste o casa la Balcic. Iar mi s-a parut scandalos. Arhitecta a fost Cella Delavrancea, care ajunge si ea sa-i fie amanta. Unde mai pui ca era sotia lui Aristide Blank, un om care l-a sustinut financiar pe Nae.
Din banii lui Malaxa isi face si un conac la Baneasa. Este descrisa in detaliu casa, unde avea si un bust in bronz al Cellei Delavrancea, ultima cucerire.
Mi s-a parut hilar? scena de la final, cu sora lui f?când praf bustul, dupa moartea lui Nae, pe motiv ca orice urma de amanta nu mai are ce cauta in casa.
Un lucru ce mi s-a parut socant a fost ca Elena-Margareta Fotino, sotia lui, i-a plans amarnic moartea. Dupa atatea amante… lacrimi merita omul asta.
Iar Cella Delavrancea i-a tinut parastas… oare sotul ei cum a inghitit asta?
Ce nu-mi iese mie la socoteala…cum a reusit Nae Ionescu sa cucereasca aceste femei inteligente? Ce Dumnezeu au vazut la el? A fost un om inteligent, cu siguranta, dar a stat prost la capitolul valori. Ceea ce parea sa le lipseasca cu desavarsire si duduilor.
Am ramas un pic cu un gust amar dupa povestea asta, prea toata lumea inseala pe toata lumea. Mi-a placut insa nespus stilul Tatianei Niculescu si voi mai cauta carti scrise de ea.

1 thought on “Seducatorul domn Nae, Viata lui Nae Ionescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.