Este acea perioada din an in care petrecem mai mult timp in casa, din cauza temperaturilor scazute afara si a vremii neprietenoase in general. Eu una ma mir ca pot sta saptamani intregi in casa fara sa simt nevoia sa ma duc nicaieri. Eu, care inainte de pandemie ieseam saptamanal prin oras, la restaurante cu prietenele sau cu sotul, la teatru sau la cinema, la sala sau pur si simplu la plimbare pentru ca imi place sa descopar strazi noi din Bucuresti sau sa merg prin zone istorice incarcate de povesti ale trecutului.
Dar uite ca pandemia m-a invatat ca se poate si altfel. Am aceleasi pasiuni, de care ma ocup cu aceeasi energie, insa o fac doar de acasa. Am sentimentul ca am devenit chiar mai disciplinata. Daca atunci cand lucram la birou nu-mi permiteam sa petrec decat o seara la sala, acum imediat cum am terminat programul de lucru incep antrenamentul zilnic. Am niste obiective clare ce ma motiveaza sa lucrez asiduu si sunt mandra de mine cand vad ca inchei saptamana si m-am tinut de treaba cu seriozitate. Multa vreme am facut zumba dupa youtube, insa in ultima saptamana am descoperit cu incantare clasele online in platforma Worldclass Romania. Le prefer pana acum pe cele de Abs and glutes with your PT. Dupa antrenament urmeaza doua ore de joaca si pregatirea de culcare pentru fete. Am apoi parte de doua ore de relaxare pe care le impart in doua: o ora o petrec vazand un episod dintr-un serial cu sotul, apoi citesc pana ma ia somnul.
Ce am mai citit?
La sfarsitul lunii noiembrie a avut loc clubul de lectura online #cititOARE, iar cartea lunii a fost Toata lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr. Am primit cartea de la bookster chiar inainte cu o saptamana de intalnire si m-a captivat de la primele pagini. Am fost transpusa in anul 1934, in Paris, facand cunostinta cu o fetita de sase ani, pe care o crestea tatal ei, angajat la Muzeul de Istorie Naturala din Paris. Fetita ajunge sa fie oarba si este tare interesant prezentata lumea prin intermediul celorlalte simturi ale ei. Tatal ei este foarte dedicat si o iubeste enorm, iar pentru a cunoaste orasul i-a facut in miniatura strazile si cladirile din drumul lor de acasa pana la muzeu. Actiunea se petrece pe doua planuri si astfel cititorul face cunostinta si cu Werner, un baietel orfan din Germania, pasionat de comunicatii. Viata celor doi este prezentata in paralel, incepe Cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar eu am stat cu sufletul la gura citind despre intamplarile prin care trec. N-as vrea sa dezvalui aici si mai multe detalii legate de actiune. Romanul a fost premiat cu Premiul Pulitzer si merita citita din multe puncte de vedere:
- pentru emotia pe care o genereaza
- pentru partea istorica, avand in vedere perioada razboiului in care are loc actiunea
- pentru locurile interesante pe unde te plimbi datorita ei cu ochii mintii (Paris, Saint Malo, localitati din Germania)
In ultimele saptamani am continuat incursiunea in cercetarea fericirii citind Mica enciclopedie Lykke de Meik Wiking. Cartea nu este scrisa intr-o nota la fel de personala ca Arta de a-ti crea amintiri, insa este pentru mine o lectura placuta.
Tot la capitolul lectura mai am cateva pagini si voi termina de citit …Sa ucizi o pasare cantatoare de Harper Lee. Mi se pare o carte completa, scrisa intr-un stil atat de placut, amuzant, dar si profund. Un alt roman premiat cu Premiul Pulitzer. Abia astept sa vad si filmul cu acelasi nume in curand.
Ce seriale am mai vazut?
Babylon Berlin – un serial german neo-noir exceptional, in care actiunea are loc in Berlinul anului 1929. Mi-a placut sa ma plimb virtual pe strazile Berlinului din acea epoca. Personajele au foarte multe nuante, iar sentimentele mele in ceea ce le priveste au fost amestecate pe parcursul vizionarii. Si aici au fost subiecte istorice abordate despre care mi-a placut sa aflu mai multe.
Queen’s Gambit – un serial laudat asa cum nu am mai vazut unul pana acum. Si care pentru mine chiar s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Totul este splendid in acest serial: decorurile, muzica, tinutele. O incursiune in anii ’60 cel putin interesanta. Dupa o poveste atat de bine creata si pusa in scena, dupa suspans si durere, mi-a placut mult cum s-a terminat totul.
Zilele acestea m-am intors la Crown, deoarece a aparut recent un nou episod. Un serial foarte apreciat de mine deoarece aflu mereu lucruri noi si-mi place sa citesc pe wikipedia mai multe dupa fiecare episod pentru a aprofunda subiectul dezbatut. Serialul prezinta viata familiei regale britanice, avand-o in prim plan pe Regina Elisabeta a II-a.
Pe scurt, acestea au fost distractiile mele in ultimele saptamani. Daca ai vreo recomandare de carte sau film bun, le astept cu interes in comentarii.
Babylon Berlin e si pe lista mea de cand am vazut orasul impanzit cu afise promotionale. Insa aici e pe SKY si deja avem 4 servicii de streaming, nu ne mai luam inca unul. Dar as vrea sa il vad.
In Ro e pe HBO GO. Este superb serialul, pe langa faptul ca am mai invatat istorie vazandu-l, citind pe wiki la greu despre perioada Republicii de la Weimar a reprezentat foarte bine perioada interbelica. Personajele sunt foarte bine construite, decorurile pe masura, iar tinutele mi-au atras atentia. Are de toate acest serial.
asa, intoarce cutitul in rana :))
Recomandari de seriale sau filme de pe Netflix nu prea am, desi am vazut cu carul in lunile astea. As putea spune ca mi s-a aplecat de ele, dar nu pot spune acelasi lucru despre carti, sunt la fel de insetata dupa lumina din ele. Am citit cam trei carti pe saptamana si in general le-am ales bine. Ultima a fost Femeia la 1000 de grade de un autor cu nume imposibil de memorat. E bestiala cartea.
Am vazut cartea recomandata si pe grupul Reading is cool. O pun si eu pe lista de citit in 2021!