Minivacanta in Bulgaria cu copiii

In urma cu doua saptamani primisem pasapoartele fetelor reinnoite. Stiam ca urmeaza cinci zile libere si ma gandeam unde putem merge in familie. Am incercat sa gasesc bilete de avion pentru o locatie kids friendly, insa pentru zboruri la ore decente preturile erau mult prea mari, fiind si perioada foarte apropiata. Asa ca am renuntat la idea de a merge cu avionul, dorindu-mi in continuare sa iesim din tara, asa ca m-am orientat catre Bulgaria. Auzisem cat de frumos e orasul Plovdiv de la doua persoane in ultimul timp, asa ca l-am pus pe lista. Ne-am hotarat sa petrecem doua nopti in Plovdiv si doua nopti in Veliko Tarnovo.

Am plecat pe 1 iunie de dimineata, insa cu mic dejun si finalizarea bagajelor n-am reusit sa iesim din casa mai devreme de 8 si jumatate. La vama a fost foarte aglomerat, am stat in jur de trei ore, ceea ce a lungit drumul considerabil. Am citit si am dormit si asa a trecut timpul mai repede. Am ajuns in Plovdiv dupa-amiaza, iar dupa ce ne-am cazat am iesit la plimbare sa descoperim orasul. Centrul vechi este foarte animat, cu multa arta murala, magazine de handmade, baruri si restaurante. Am stat in centru, intr-un apartament de doua camere si asta a ajutat sa fim aproape de tot. Se simtea si acolo atmosfera de 1 iunie, multe familii iesite in oras cu copiii, baloane cu heliu, iar la hipodromul antic avea loc un concert la mai multe instrumente tinut de copii. Am luat cina, iar la restaurant chiar inainte sa plecam am gasit un portofel. Am cautat cel mai apropiat sediu de politie si am mers sa-l predam. Proprietara a fost gasita pe loc, pe baza datelor din acte, iar politistul a spus ca e tare norocoasa, ca in Bulgaria nu se intampla asta niciodata, sa mai gasesti ceva pierdut. Restul serii am haladuit pe stradute pana copiii au obosit.

A doua zi ne-am propus ceva ambitios – sa facem un tur pietonal. Ultima data cand am facut asta in Romania copiii au considerat ca e o activitate plictisitoare. Faptul ca acum se vorbea si in engleza nu ajuta deloc. Dar imi doream mult asta si le-am rugat sa fie intelegatoare pentru urmatoarele doua ore. Le vom traduce dupa ce vorbeste ghidul si o sa fie foarte dragut daca coopereaza. Ceea ce s-a si intamplat, chiar exemplar. Se vede ca au mai crescut, nu-si mai pierd rabdarea repede, ba chiar asculta interesate detalii despre un loc nou. Turul ne-a dus pe unul dintre cele trei dealuri ale orasului, unde este Teatrul Antic si Muzeul Etnografic. Teatrul Antic are o poveste interesanta, fiind construit in primul secol dupa Hristos, in timpul Imperiului Roman.

Fiind acoperit de pamant dupa ce a fost avariat de huni in secolul 5 dupa Hristos, a fost descoperit accindental, in urma unor alunecari de teren. Poate gazdui pana la 3500 de spectatori, iar vara au loc aici concerte si se tin piese de teatru. Ne-am mai plimbat prin zona dupa terminarea turului si ne-am intors in centru pentru a lua masa. Dupa atata mers prin soare am simtit nevoia de un repaos, asa ca ne-am intors in apartament pentru o ora de relaxare. Eu am citit cateva pagini si m-a luat somnul, am fost insa singura care a dormit. Spre seara am iesit iar la plimbare si am urcat pe celelalte doua dealuri ale orasului pentru panorame frumoase.

In parcul central sunt niste fantani arteziene cantatoare si am avut ocazia sa le vedem.

Cele de la Unirea cred ca sunt mult mai spectaculoase, cu siguranta vom merge intr-o seara de weekend vara aceasta ca sa le vedem. Si cu asta s-a incheiat ultima seara in Plovdiv. Fetelor le-a placut foarte mult orasul, incat au propus chiar sa ne mutam acolo.

In urmatoarea zi am plecat spre Veliko Tarnovo. Florin a mai vrut sa facem cateva opriri pe drum. Prima a fost la statuia lui Hristo Botev, eroul lor national comemorat cu o zi inainte.

Ghidul de la tur ne spusese de la inceput ca la ora 12 se vor aude sirenele si toti oameni se vor opri din ceea ce fac pentru un moment de reculegere. A fost ca la statuile muzicale, oamenii s-au oprit in mijlocul strazii in acel moment, chiar si noi cu turul ne-am oprit. A fost interesant sa luam parte la asta.

A doua oprire a fost la manastirea Shipka, o bijuterie arhitecturala in stil rusesc construita acum 120 de ani si dedicata soldatilor bulgari si rusi care au murit in Razboiul Ruso-Turc pentru eliberarea Bulgariei.

Dupa ce am ajuns in Veliko Tarnovo am iesit la plimbare pe strazile pitoresti si ne-am oprit pentru cina.

Desi am mai vizitat acest oras in urma cu 9 ani, am descoperit de data aceasta mult mai multe aici. Mi-a placut strada Gurko, cu privelistea extraordinara si cu casele cu arhitectura interesanta.

A doua zi de dimineata ne-am indreptat catre cetatea medievala Tsarevets, unde am petrecut mult mai mult timp decat am estimat. Planuiam sa mergem la turul ghidat pietonal apoi, daca stateam aici mai putin de o ora, insa aceasta este destul de extinsa, sunt multe zone de urcat si de coborat. Pana si eu am simtit ca am obosit la un moment dat, pentru copii cred ca a fost cel putin la fel de provocator.

Din varful dealului fetele au vazut un parc cu cladiri in miniatura care le-a atras atentia si ne-au rugat sa mergem la el. Zis si facut. Am regasit aici locuri vazute mai demult prin Bulgaria, precum Castelul Reginei Maria de la Balcik sau Capul Caliakra, dar si obiective descoperite in aceasta excursie precum Teatrul Roman din Plovdiv sau Manastirea Shipka.

Dupa ce am vizitat Mini Bulgaria am luat pranzul si am mers iar la cazare sa ne odihnim putin. Eu iar am citit si am picat de somn. Cei 16 kilometri parcursi in medie zilnic in vacanta asta si-au spus cuvantul. Cu forte proaspete dupa un pui scurt de somn, ne-am propus sa ne intoarcem in natura si am plecat pe un traseu de vreo 3 kilometri spre cascada Kartala.

Am mers prin padure, dar si prin campuri pline de flori, am urcat si am coborat, am vazut peisaje tare frumoase panoramice cu imprejurimile orasului Veliko Tarnovo si am admirat cascada.

Dupa traseu am mers la cina unde am avut surpriza placuta sa ne intalnim intamplator cu niste oameni dragi la restaurant. Copiii s-au jucat impreuna, noi am mai ras si povestit si uite asa a trecut seara. Am incheiat-o ca fiecare seara de vacanta cu inghetata. Am fost surprinsa de cat de buna e inghetata in gelaterii in Bulgaria. La fel de buna ca cea mancata in Italia. Desi mi-am luat angajamentul de a spune nu zaharului vara aceasta, vazand ca am depasit 17 kilometri parcursi si gandindu-ma ca e totusi vacanta nu m-am sustras de la inghetata.

In ultima zi am facut un tur pietonal prin Veliko Tarnovo. Ghida ne-a aratat cateva locuri tare faine nestiute de noi, precum curtea interioara a Muzeului de Geologie sau strada Samovodska Charshiya cu magazine de artizani.

Ne-a placut si un loc cu belvedere pe care nu il descoperisem.

Recomand oricui are posibilitatea sa faca un tur pietonal in orice oras vizitat. Cautand dupa numele orasului si free walking tour poti gasi usor ora si locul de intalnire daca se tine un astfel de tur. De fiecare data aflu lucruri interesante si descopar locuri la care nu as fi ajuns singura. Dupa incheierea turului am luat pranzul si am plecat spre Bucuresti cu multe amintiri frumoase.

Aceasta a fost minivacanta familiei mele de inceput de vara. O vacanta activa in care am imbinat descoperirile urbane cu cele naturale. O vacanta care mi-a dat mari sperante pentru viitor. Fetele au crescut si putem face tot mai multe. Merg mai mult pe jos si asta ne da mare flexibilitate. Asa ca abia astept urmatoarea vacanta impreuna.

1 thought on “Minivacanta in Bulgaria cu copiii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.