In cautarea zilei de ieri – Alison Jay

Cum incerc zi de zi sa-i transmit pasiunea pentru lectura fetitei mele, sunt mereu in cautare de noi carticele pentru copii pe care sa i le citesc. Imi place foarte mult sa petrecem astfel timp special, sa ne conectam avand tot felul de discutii pornind de la paginile cartilor.

Am aflat de cartea ilustratoarei Alison Jay, “In cautarea zilei de ieri” de la Laura Frunza ,cea care a si tradus povestea in limba romana. M-a atras pe loc titlul acesteia din doua motive. In primul rand cand eram mica, iar mama trebaluia pe langa mine prin casa, eu o intrebam adesea ce face, iar raspunsul ei era de fiecare data acelasi – “Caut ziua de ieri”. Pusa in incurcatura, eu o intrebam de ce face asta. Iar ea imi spunea “sa ti-o dau tie sa te joci cu ea”. Asa ca am vrut neaparat sa aflu cum sta treaba si la altii cu cautarea zilei de ieri.

Al doilea motiv a fost faptul ca orice resursa de a o invata pe Otilia repere temporale este binevenita. Pentru ea, orice s-a intamplat in trecut, fie ca a fost in urma cu un an, acum trei luni sau saptamana trecuta a avut loc aseara. Asa ne povesteste ea. “Aseara, cand eram bebelus”. “Aseara, cand eram la mare”. “Aseara, cand eram noi trei si nu o aveam pe Melania”. Ii explic mereu ca toate astea nu -s-au intamplat aseara, ci in urma cu mai mult timp. Am vrut sa avem o noua ocazie sa discutam despre timp, despre trecut, prezent si viitor prin intermediul cartii.

De cum am rasfoit cartea mi-am dat seama ca am primit insa mult mai mult. Chiar citatul lui Walt Whitman (poet american) de pe prima pagina “Fericirea s-o simti aici si nu altundeva… acum si nu candva…” surprinse mesajul transmis de intreaga poveste si anume ideea de a ne bucura din plin de fiecare clipa, de a fi cat mai ancorati in prezent, fara a ne pierde timpul gandindu-ne la trecut sau ingrijorandu-ne pentru viitor.

Povestea a fost scrisa si ilustrata de Allison Jay, o ilustratoare londoneza care a mai lucrat la inca treizeci de carti pentru copii in ultimii douazeci de ani.

Cateva cuvinte despre poveste: facem cunostiinta cu un baietel care considera ca ziua de ieri a fost cea mai frumoasa zi din viata lui si-si doreste sa se intoarca in timp pentru a retrai experientele pe care le-a avut. Am fost surprinsa placut de notiunile de fizica cunoscute de copil (stie care este viteza luminii si chiar isi pune problema daca exista elemente in univers se deplaseaza mai repede de atat).  Spre rusinea mea, in ciuda studiilor tehnice pe care le am, nu stiam cu ce se mananca gaura de vierme. A trebuit sa ma documentez pe Wikipedia, pentru a fi pregatita sa-i ofer explicatii suplimentare Otiliei, in caz ca ma intreaba. Initiativele stiintifice inceteaza cand baietelul nostru ii cere ajutorul bunicului pentru a se intoarce la ziua de ieri. Abordarea acestuia il face pe copil sa-si doreasca sa se bucure de prezent si sa faca din fiecare zi cea mai frumoasa, decat sa vrea imposibilul, intoarcerea inapoi in timp. Atat de frumos a conturat bunicul asta incat simt nevoia sa il citez: ” Fiecare zi aduce cu ea promisiunea unei noi aventuri. De ce sa pleci in cautarea zilei de ieri cand poti fi fericit chiar acum…”. Un sfat pe care ar trebui sa-l urmam cu totii, copii si adulti.

Cateodata primim o lectie de viata de unde ne asteptam mai putin, chiar si dintr-o poveste de copii. Pentru mine, “In cautarea zilei de ieri” este o poveste inspirationala pe care i-o citesc cu placere fetitei mele. Ne-au atras pe amandoua si ilustratiile fanteziste, in care am identificat si elemente din viata noastra de zi cu zi, dar si lucruri mai neobisnuite. Cartea este recomandata pentru copii peste trei ani, iar Otilia, avand trei ani, s-a aratat interesata de ea. Cum contine si notiuni de fizica destul de avansate, este considerata foarte potrivita si pentru copiii de peste cinci ani.

Cartea a fost publicata la Editura Cartemma, unde am remarcat foarte multe titluri interesante, cum este de exemplu “Malala pentru dreptul fetelor la educatie”. Eu am citit recent autobiografia Malalei Yousafzai care m-a impresionat foarte mult. La cea pentru copii, Laura a scris o frumoasa recenzie disponibila aici. Gasiti pe blogul Laurei multe alte informatii utile pentru parinti si nu numai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.