Vineri seara am fost la avanpremiera spectacolului Hänsel si Gretel la Opera Comica pentru copii.
Imi amintesc cand mi s-a spus povestea pentru prima data in copilarie, pe cand eram la gradinita, dar nu am ajuns la nici un fel de reprezentatie pe baza povestii fratilor Grimm pana acum. Habar nu aveam ca a existat un compozitor – Engelbert Humperdinck, care a creat muzica pentru acest basm si ca sora sa, Adelheit Wette a scris libretul, versurile cantate de artisti pe scena.
Parca totul a fost o munca colectiva in familie, bazata pe colaborarea dintre frati. E dovada clara ca lucruri uimitoare pot iesi din asta.
Wilhelm si Jacob Grimm, intre care a fost o diferenta de doar un an, cei mai mari frati dintr-o familie cu sase copii au scris nu doar doua volume de basme in 1812 si 1814, dar au contribuit si la formarea limbii germane prim publicarea unui dictionar de 33 de volume si 84 de kilograme.
In Ludwigsburg, un oras din Germania situat la 12 kilometri de Stuttgart exista o gradina a povestilor unde este reprezentat si basmul Hansel si Gretel.
Povestile fratilor Grimm au avut parte de peste 100 de traduceri si au fost adaptate in numeroase filme.
Opera Hänsel si Gretel a fost pusa in scena pentru prima data in 1893 in Germania, iar compozitorul Richard Strauss a fost dirijor.
In Romania am vazut ca a existat un spectacol cu acest nume in stagiunea 2009-2010 la Opera Nationala Bucuresti.
La Opera Comica pentru Copii a avut loc acum 10 ani chiar si un festival Hänsel si Gretel care a cuprins si spectacolul omonim.

Pe cand urcam scarile Operei Comice pentru Copii le spuneam fetelor si lui Florin ce mult imi plac weekendurile care incep asa.
Primul lucru pe care l-am remarcat la inceperea spectacolelor a fost casuta etajata de lemn (care s-a dovedit a fi mai tarziu chiar mobila). Padurea a fost reprezentata cu ajutorul efectelor multimedia, parand atat de reala, dar invitand si la relaxare.

Ies in evidenta apoi costumele copiilor care se joaca, canta si danseaza. Acestea nu au fost alese la intamplare, crearea lor plecand de la trasaturile lor de caracter. Gretel este un personaj delicat, plin de energie si de prospetime, iar Hansel este vesel, jucaus si curajos. Intreaga familie are costumele in aceeasi paleta de culori, iar Iolanda Mutu, cea care s-a ocupat de costume ne-a povestit in cadrul conferintei de presa Micii Jurnalisti ca a creat un univers vizual care intensifica caracteristicile fiecarui personaj. Ca scenograf de costume ea a avut o echipa de croitorie in spate formata din sapte persoane care au croit si cusut costumele.

Povestea a fost sustinuta de Baletul Operei Comice pentru Copii. Nu doar s-a cantat, dar s-a si dansat foarte mult. Deoarece regizorul, maestrul Cristian Mihailescu si-a dorit dans modern in cadrul spectacolului a colaborat cu Ionut Picincu, coregraf de street dance, dar si balerin la Opera Comica pentru Copii. Coregrafiile alaiului de insecte si nu numai au fost tare molipsitoare, cu totii au dansat chiar si la final, la aplauze, pana la inchiderea cortinei.
Chiar daca povestea vine cu teme de gandire serioase, spectacolul de la Opera Comica pentru Copii i-a pastrat profunzimea, facand-o totusi mai luminoasa. Noi ne-am bucurat din plin de aceasta experienta in familie. Spectacolul este recomandat pentru copii de peste 7 ani, iar biletele pot fi achizitionate de aici.