Aseara a avut loc avanpremierea Flautul fermecat la Opera Comica pentru Copii, una dintre cele mai populare spectacole de opera din lume.
Dupa primele doua luni ale anului cu putine iesiri in oras, invitatia la evenimentul Micii Jurnalisti a fost binevenita pentru a intampina primavara cu Wolfgang Amadeus Mozart.
Melania a avut ieri o excursie cu scoala ce s-a terminat deodata cu spectacolul, asa ca a ratat ocazia, dar m-am bucurat sa petrecem seara in trei, insotind-o pe Otilia la opera. Ce ma fascineaza de fiecare data cand ajung la Opera Comica este modul cum ideile inedite au fost puse in aplicare, cum inoveaza de fiecare data si continua sa uimeasca publicul tanar, dar si cel matur.
Am aflat ca institutia a primit de curand, in cadrul Galei premiilor Uniter, premiul special pentru coerenta si consistenta programelor de educatie prin arta a publicului tanar. Ca parte a aceluiasi eveniment a fost premiat si spectacolul Elixirul dragostei in regia maestrului Cristian Mihailescu, cel care regizeaza si Flautul fermecat. Elixirul dragostei face parte din programul lunii aprilie.
Inca din primul moment in care a inceput spectacolul si am vazut decorurile care includeau si cateva geamuri mari m-am gandit cum un detaliu simplu in aparenta, prin miscare devine atat de interesant. Mai tarziu, la conferinta de presa pentru Micii Jurnalisti, Adrian Damian a vorbit cu pasiune despre meseria de scenarist si a indemnat copiii sa nu se opreasca din desenat, pentru ca intr-o zi exista sansa ca desenele lor sa devina realitate pe o scena, asa cum s-a intamplat in cazul lui.
Flautul fermecat este la a doua montare pe scena Operei Comice si am inteles de la doamna directoare Felicia Filip si de la regizorul Cristian Mihailescu ca din dorinta de a crea o productie spectaculoasa pentru copiii de astazi, a folosit si mai mult din muzica lui Mozart, dar in rest, nimic nu a fost pastrat. N-am putut sa nu ma gandesc la provocarile de a multumi noi si noi generatii care vad lumea in mod diferit.
Nu am citit inainte despre Flautul fermecat, opera in doua acte, deoarece am vrut sa fiu surprinsa de muzica si de poveste. Cautand ulterior informatii mi-au atras atentia cateva curiozitati: opera a aparut pentru prima data la Viena, in 1791, cand Mozart a dirijat orchestra, cel care a scris libretul Emanuel Schikaneder a jucat si rolul lui Papageno, iar rolul Reginei Noptii a fost jucat de cumnata lui Mozart, Josepha Hofer, pentru care a fost scris rolul.
Aceasta opera are darul de a introducere spectatorul in universul lui Mozart. Eu de aseara am ramas in acel univers, parca dorindu-mi sa ascult tot mai mult. Inca ma gandesc la al doilea act al Reginei Noptii, Der Hölle Rache, care reprezinta o provocare chiar si pentru cele mai bune soprane, aceasta arie fiind in acelasi timp faimoasa si usor de recunoscut. In repertoriul Operei Comice mai exista si Periplul simfonic Viata lui Mozart, pentru cine se simte inspirat de acest mare compozitor.
Dupa ce am iesit din Sala Mare aseara Otilia mi-a spus ca i-a placut foarte mult de Papageno si de Papagena deoarece i s-au parut foarte amuzanti.
Spectacolul este in programul Operei Comice pentru Copii cu reprezentatii in fiecare vineri, sambata si duminica pana pe 17 martie. Mai sunt foarte putine bilete disponibile ce pot fi cumparate de aici.