Despre Instagram, cu fascinatie

Acum patru saptamani, cand doar ce stabilisem data pentru botezul Melaniei, iar timpul pentru organizare era extrem de limitat, eu imi faceam pe metrou o lista de lucruri de facut in zilele urmatoare pentru fericitul eveniment si in acelasi timp ma gandeam la intalnirea la care mergeam – cea de-a zecea editie Digital Parents Talks. M-am hotarat sa particip din prima clipa cand am vazut tema de discutie: Instagram si asta deoarece ador aceasta retea de socializare care m-a scos din bula mea atunci cand am participat la primul Instameet. Acum mai bine de trei ani, cand inca nu devenisem mama si eram zilnic la curent cu tot ce se intampla in oras, am vazut un eveniment pe Facebook care invita toti iubitorii Instagramului la Hotelul Capitol. M-am dus de una singura si nu cunosteam nici un alt participant, insa asta nu m-a impiedicat sa ma simt tare bine, sa aflu povesti de viata si sa fac cunostiinta pentru prima data cu alti bloggeri.

Am asociat intotdeuna Instagramul cu experientele memorabile, cu lucrurile mici care aduc bucurii mari, cu frumusetea locurilor vazute prin filtrul inimii. Formatul Polaroid (utilizat exclusiv multa vreme) m-a cucerit instant iar una dintre placerile oferite de Instagram pentru mine este de a urmari fotografii din prezent ale celor care locuiesc in orasele pe care le-am vizitat. Astfel simt inca vibratia acelor locuri, chiar daca au trecut ani de zile de cand pasii mei au ratacit pe acolo. Instagramul mi-a schimbat perceptia asupra fotografiilor: pana sa ma atraga in vraja lui, ma interesau doar fotografii in care apaream si eu. Nu intelegeam ideea de a poza peisaje, sau orice altceva fara a include si oameni. Ei bine, dupa aceea parca vedeam lumea cu alti ochi, cautand mereu locuri deosebite in natura, demne de a le include in feed, am fost mai atenta la arhitectura cladirilor care-mi apareau in cale, ba chiar aveam un radar si pentru pisici, fotografiindu-le pe oriunde ma purtau pasii.

Prima editie din 2018 a Digital Parents Talks a reprezentat pentru mine tot un Instameet, doar ca de data aceasta nu am mai plecat cu emotii la intalnire. Atat la o editie anterioara cat si la Love Yard Sale Bloggers Edition am avut ocazia sa cunosc cativa membri din grup si m-am bucurat ca am avut acum din nou oportunitatea sa revad si sa cunosc si alte mamici bloggerite.

Am retinut urmatoarele bune practici pentru Instagram:

  • este indicat sa se foloseasca pentru toate fotografiile postate acelasi filtru pentru ca intreg feed-ul sa exprime ideea de unitate si sa reflecte aceeasi directie
  • legat de hashtagurile folosite la descriere, se pot pune maxim 30 si pentru vizibilitate e bine sa se foloseasca macar 20 si sa se aleaga cele care au intre 80000 si 500000 de postari. Un exemplu de hashtag care se incadreaza aici si mie imi este foarte drag este #igersbucharest. Cele care au peste 500000 de postari nu ofera acelasi beneficiile deoarece sunt prea exploatate, iar o noua postare va ramane prea putin in feed pentru a fi remarcata. Recomandarea lui Robert a fost ca hashtagurile sa fie puse la descriere si nu la comentarii
  • este recomandat ca postarile de pe Instagram sa nu fie distribuite si pe Facebook, asta in cazul in care se are in vedere transformarea contului de Instagram intr-unul business, iar postarile se incadreaza in nisa in care activeaza utilizatorul, iar pe Facebook postarile sunt mult mai personale
  • legat de ora la care se posteaza, ar trebui vazut ce audienta este vizata (pentru cei din America se pare ca functioneaza foarte bine ca postarea sa fie seara intre 10 si 12)
  • o prezenta constanta pe Instagram conteaza de asemenea

Organizarea, consecventa si unitatea sunt cuvintele cheie pentru succesul pe Instagram.

Evenimentul a continuat cu feedback personalizat pentru fotografiile participantilor oferit de Mihai Raitaru si cu discutii legate de fotografia de produs si branding pe Instagram cu Alina Rachieru Ilie, fondator Pineberry Shirts.

La Mihai, am apreciat sfaturile utile pe care ni le-a dat, cum ar fi de exemplu sa avem grija sa nu taiem parti ale corpului sau obiecte intr-o fotografie, sa fim atenti sa nu existe colturi negre si sa ne gandim mereu si la simetrie. Alina ne-a vorbit sincer despre provocarile ei in promovarea brandului Pineberry si m-am bucurat sa aflu mai multe despre vestitele camasi (in timpul sarcinii visam ca atunci cand voi reveni la silueta mea sa-mi cumpar o camasa alba perfecta Pineberry).

Multumesc Anei Nicolescu pentru organizarea impecabila a evenimentului si pentru faptul ca a format aceasta comunitate de parinti digitali care ma inspira in fiecare zi.

Sponsorul acestei editii a fost LIDL si m-am bucurat sa aflu de noi produse pentru bebelusi, chiar acum cand sunt in topul listei mele de cumparaturi. Cum am rasfoit catalogul primit am dat fuga sa-mi cumpar noi maiouri de alaptat.

Inainte sa incep sa scriu acest articol am aruncat un ochi pe contul meu de Instagram, de la prima postare si pana in prezent. Atatea momente frumoase de care uitasem, atatea episoade amuzante a caror amintire ma face sa rad si astazi. De cand l-am descoperit, Instagram mi-a adus inspiratie si energie pozitiva. Au fost perioade in care nu am intrat pe Facebook mai bine de o saptamana, insa la Instagram reveneam mereu, cu aceeasi sete de frumos.

La final, as vrea sa mentionez conturile pe care eu le apreciez cel mai mult:

  • squirrel_eve – Evelina Rustem – mare admiratoare a cartierului Cotroceni, ma bucur sa vad mereu bucuria si emotia prin ochii ei. Eve respira yoga, evadeaza des in natura si pune de o yoga pose pe oriunde o poarta pasii.

  • prinlume – Roxana si Andrei Ciuchilan – sunt un model in materie de calatorii, au batut lumea in lung si-n lat in ultimii ani si au venit acasa cu cele mai frumoase fotografii si povesti.

  • yesmyfriend – Emanuel Romedea – mi-a atras atentia acum cativa ani prin cele mai impresionante puddlegram-uri. Este si el un exemplu de success pentru mine, de cat de departe poti sa ajungi facand totul cu o atitudine pozitiva si cu multa pasiune si energie.

  • maieiana -Ana Matei – Pe Ana am cunoscut-o la un instameet la care practic nici nu am ajuns intentionat. Intr-o sambata frumoasa de primavara, la care eu am mers cu Otilia la un club de carte la Carturesti (avea un pic peste 6 luni atunci), Evelina participa in Cismigiu la intalnirea iubitorilor de Instagram. Dupa eveniment, ne-am gandit sa dam o tura prin parc si asa m-am intersectat cu Eve si Ana. Fotografiile ei de calatorie sunt mereu luminoase, foarte colorate si ma incanta sa vad prin ochii ei locuri noi sau orase pe care le-am vizitat si eu la un moment dat.

raidenbucharest -Cristian Radu – descopar mereu istoria cladirilor din Bucuresti in postarile sale. A organizat instameet-uri in care a inclus si mici tururi pietonale prin oras, ceea ce mie mi s-a parut extraordinar.

Sper ca Instagram sa ramana mereu oaza de creativitate care este astazi, sa fie reflectia lucrurilor frumoase din viata noastra, sa continue sa existe conturi la care nu sunt postate doar niste fotografii foarte bune ci si o parte din sufletul autorului.

fotografia articolului: arhiva personala

 

 

2 thoughts on “Despre Instagram, cu fascinatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.