Momentul meu de glorie al zilei de ieri a fost cand ma uitam cu fetitele mele pe niste ilustratii, iar cea mica, vazand o femeie care citeste o carte a exclamat pe loc: “Aceasta e mami!”. La doar doi ani ai ei, vazandu-ma cu o carte in mana oricand prind cateva momente libere, atunci cand le supraveghez balacindu-se in cada, sau cand ele se joaca impreuna si nu au nevoie de mine, m-a mirosit rapid ca cititoare. Cum ne plac deopotriva librariile si bibliotecile, m-am gandit sa scriu acest articol pentru o povesti ce am mai citit interesant pentru ele in ultima vreme.
Paturica lui Jane – Arthur Miller, Sandrine Bonini
M-am bucurat tare mult cand am gasit aceasta carte in catalogul Bookster si cumva stiam ca va fi un succes dinainte sa intru cu ea in casa. Asta pentru ca Melania mea e innebunita dupa paturici. Doarme cu trei bucati pe care le adulmeca, le mangaie colturile si le strange in manutele ei mici. Cand nu putea inca sa vorbeasca bine spunea la paturica apoia. Acum ca au o relatie indelungata o alinta apoita.
Aceasta carte practic spune povestea ei, cum a prins drag de paturica, dar ii oferta si un sprijin pentru momentul in care va trebui sa se desparta de ea.
Chiar daca este recomandata pentru copii de peste 5 ani, cartea a avut succes la noi in casa, desi ambele fetite sunt mai mici.
Ce poti face cu o idee? – Kobi Yamada
Mi-a placut ideea acestei carti dinainte sa vad cum arata macar coperta, inca de cand am regasit-o in catalogul Bibliotecii Metropolitane. Nu stiam unde vrea sa ajunga, insa posibilitatile pareau nelimitate. M-a cucerit apoi, cand am rasfoit-o, nu doar prin mesajul transmis ci si datorita ilustratiilor realizate de Mae Besom.
Se citeste usor si de aceea fetele au cerut sa o asculte seri la rand.
Cartea micului biolog
O mini-enciclopedie cu tot felul de lucruri inedite legate de natura. Prima oara cand am deschis-o la intamplare am nimerit la o pagina in care arata prin foarte multe ilustratii la ce ora incep sa cante diferite specii de pasari primavara, sau cum arata cuibul lor. Mi s-a parut tare interesant, incat as fi luat eu cartea sa o citesc pe toata doar pentru mine. Fetele insa mi-au impartit curiozitatea si a fost un bun companion, luand-o cu noi in natura si ajutandu-ne sa aflam mai multe despre ceea ce exploram atunci cand urmaream sa le arat cum se transforma iarna in primavara. Fotografia de pe Instagram este din ultima zi de iarna, cand visam cum vom descoperi primavara pas cu pas. De doua saptamani exploram primavara din casa, iar aceasta carte a ramas o lectura de baza in acest demers.
Cele mai frumoase povesti japoneze
Am aflat de aceasta carte in urma cu cativa ani, cand am intrebat-o pe prietena mea Ileana, care scrie recenzii foarte frumoase de carte pentru copii, ce mi-ar recomanda pentru varsta de cinci ani. Mi-a placut ideea de povesti japoneze, asa ca am comandat-o in dublu exemplar si am daruit-o cu incredere atunci copiilor prietenilor. Am considerat ca fetele mele erau prea mici ca sa fie interesate de aceste povesti. Dar uite ca au crescut si am regasit cartea pe rafturile Bibliotecii Emil Garleanu. La inceput nu a prezentat deloc interes. Apoi au pus ochii pe vreo doua povesti si nu vroiau sa le auda decat pe acelea. Acum asculta cu interes aproape toate povestile si pana si cea mica o include pe lista ei de ascultat seara la culcare.
O soapta in zapada – Kate Westerlund
O poveste pe care am avut-o pe lista din decembrie, dar descoperita in ianuarie. Fetele sunt incantate de ilustratii, de personaje si de actiune, eu de mesajul transmis: bunatatea, ajutorul, solidaritatea castiga in aceasta poveste. Ba chiar se si recicleaza. Poate fi considerata si o poveste de Craciun, printre multe altele.
Micii Exploratori – Enciplopedii interactive
Acestea imi tin fetele ocupate pe timp de zi, cand se intreaba si-si raspund una alteia diverse lucruri din aceste carti. Stau mai bine la cunostinte in ceea ce priveste vehicolele, insa e timp si pentru notiuni legate de sistemul nostru solar.
Ziua spalatului pe dinti la Zoo – Sophie Schoenwald
Aceasta carte am descoperit-o la libraria Asteroidul B612 recent deschisa in Cotroceni. Cartile sunt foarte atent alese, m-am bucurat sa regasesc pe rafturi multe din povestile preferate ale fetelor. Cum am intrat, Melania si-a luat Hoinari prin Anotimpuri si s-a dus sa rasfoiasca pe canapea, simtindu-se ca acasa. Apoi a ascultat o poveste citita chiar de doamna librar, o poveste pe care vroiam demult sa o rasfoiesc – Am scos luna la plimbare. Am incercat sa o conving pe Melania sa o cumparam, insa ea a preferam aventura animalelor la Gradina Zoologica, o alta poveste tare reusita si cu un mesaj care merita toata atentia – importanta igienei orale.
Daca tot suntem la capitolul carti iubite, inca raman apreciate la noi in casa urmatoarele colectii, pe care le recomand si pentru a le oferi cadou, fiind foarte populare printre copii.
Le cuprinsesem intr-un articol scris in decembrie pe care din neatentie l-am pierdut, insa cred ca astfel de recomandari sunt utile oricand.
Hoinari prin anotimpuri
Prima colectie de carti cu un succes rasunator la noi in casa a fost cea a Hoinarilor prin anotimpuri. Intr-o zi de martie, acum patru ani, vedeam prima carte comandata de mine din serie, Primavara, si eram contrariata, neintelegand de ce este atat de recomandata pe grupurile de lectura pentru copii, nefiind nimic de citit in ea. Otilia s-a aratat insa interesata si de aceea, pana a venit si Melania le aveam deja pe toate. Si acum, la 2 ani, cea mica numara masini, animale, arata pe culori diverse lucruri. Cand facem activitati la comun pot sa le dau pe rand cate o provocare cu ajutorul Hoinarilor. Otiliei ii propun de exemplu sa faca o propozitie cu un element indicat, iar Melaniei sa-mi numeasca diferite lucruri sau animale pe categorii.
Bobita si Buburuza – Erika Bartos
Pe la varsta de trei ani, cand Otilia a inceput si gradinita a luat contact cu multe carti care sa o pregateasca pentru aceasta etapa, printre care si Bobita si Buburuza la gradinita. A indragit tare mult gazele, si asta mi-a facut alegerea cadoului de ziua ei chiar usoara si fireasca: mai multe carti din aceeasi serie.
Seria Mog – Judith Kerr
De Mog si aventurile ei am auzit tot de la Ileana si am procedat ca de obicei: Prima carte cu Mog am imprumutat-o de la biblioteca. Melaniei i-a placut foarte mult si am ajuns sa le cumparam aproape de toate. Adio, Mog a fost singura care nu a avut succes si s-a intors inapoi la biblioteca in aceeasi saptamana. “Cum sa moara Mog? Nu se poate asa ceva!” Au spus fetele la unison. Judith Kerr a scris si ilustrat niste povesti tare dragalase, scurte si usor de citit, care pot fi interesante chiar si pentru copiii mici, de peste un an.
Prima mea enciclopedie cu lucruri foarte importante
Pentru enciclopedia de mai jos, inca astept ca macar Otilia sa fie interesata cu adevarat de ea. Este recomandata pentru copii de peste 5 ani, iar mie mi s-a parut potrivita pentru a face parte din biblioteca junioarelor.
Lectura ramane pentru mine o mare bucurie pe care tare as vrea sa le-o insuflu si fetelor. Pana acum imi place cum evolueaza lucrurile, voi reveni periodic sa mai povestesc aventurile noastre in acest univers minunat.
Valeu ce biblioteca numeroasa aici! mi-a ramas imprimata pe suflet Otilia cand se pune cu cartea in fata si imi spune ca imi citeste ea acum 🙂 si urmareste foarte atenta pozele si scrisul si reda povestea dupa cum a invatat-o!
Cele 3 semne de intrebare sunt de fapt e inimioare metamorfozate la nivel de cod nereusit (hahaha)