Cartile preferate ale Otiliei

Dintre activitatile zilnice cu Otilia trebuie sa recunosc ca cititul imi place cel mai mult. De la prima ora, de cele mai multe ori chiar inainte de 7 AM cand trece hotarata peste mine dornica sa inceapa o noua zi si pana seara tarziu cand ma ia de manuta sa ne intoarcem in pat eu i-as citi basme si rime alese, as analiza cu ea ilustatii si as completa toate astea cu povesti personale non stop. Astept cu interes perioada in care va avea mai multa rabdare sa asculte o poveste pana la capat dar sunt constienta ca exista carti potrivite pentru fiecare varsta si sta in responsabilitatea mea sa ii pun la dispozitie micutei cititoare-ascultatoare carticelele potrivite.

Am inceput sa-i cumpar carti de pe la 4 luni, atunci puteam sa-i citesc orice, ca statea cumintica si asculta neexprimandu-si inca gusturile si interesul pentru o carte sau alta.

Cand a inceput ea singurica sa rasfoiasca carticele, in urma cu 6 luni nu era zi sa nu studiem colectia Istet de mic –Lumea in care traim, Tot ce trebuie sa stiu sau Primele cuvinte, dar si Abecedarul celor doarte mici.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar cartile ei preferate la un an si 5 luni sunt urmatoarele:

Locul I in top: Colectia Roteste discul si descopera – Are doua exemplare pe care le tine mereu la indemana – De-a v-ati ascunselea cu pisicuta si soricelul si De-a v-ati ascunselea cu ratustele. Apreciaza ilustratiile foarte dragute, iar de cand roteste singura discul ii plac animalele care apar pe rand.

Locul II in top: Girafa care nu voia sa poarte ochelari. De asemenea cred ca o atrag aici ilustratiile reusite dar si faptul ca are animalute de plus in camera care se regasesc in carte si imi arata adesea unde sunt, rasfoind-o cu drag. Am observat acum ca aceasta carte este la reducere la Elefant, aici, eu am luat-o la pret intreg si mi s-a parut ca merita, e o carte foarte buna.

Locul III, colectia Atinge si invata – Animale de la ferma si Animale din lume. O carte pe care o stiu pe dinafara cu rime dragute, si cu texturi interesante, copilul fiind incurajat sa mangaie animalele sa vada cum se simte blana lor de fapt. Pe Otilia au cucerit-o din prima.

Seara citim o poveste din aceasta carte, care o atrage pentru ca luna de pe coperta este fosforescenta si o putem vedea pe intuneric, iar selectia de povesti este foarte buna. Preferatele noastre sunt Muzicantii din Bremen, Hainele cele noi ale imparatului si Pestisorul de aur.

Alta carte care merita mentionata deoarece ii atrage atentia des este Literele vesele. Primul meu abecedar cu sunete o tine ocupata la masa. Tot din seria activitatilor educative, cardurile Montessori mi se par foarte utile, dintre toate plantele, animalele, florile si culorile mandra mea este pasionata de unelte si ustensile, vrand sa le vada zilnic si aratandu-mi cu energie cum se varuieste cu trafaletul, dar si cum se face un piure cu zdrobitorul.

Chiar daca avem peste 65 de carti,  multe dintre ele nu o intereseaza si mi-am dat seama ca pentru a o convinge sa ii acorde mult timp o carte trebuie sa aiba atat ilustratiile atractive, nu foarte mult text si sa nu fie foarte mare. Cele A4 de exemplu, foarte rar sunt alese pentru a fi rasfoite.

Pentru cei care sunteti parinti sunt curioasa, care este cartea preferata a copilului vostru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.