Uitandu-ma la ultimele articole scrise aici pe blog, observ ca lectura a fost subiectul principal adus in discutie. Si asta pentru ca joaca un rol important in viata mea, imi aduce multa bucurie si este refugiul meu oferindu-mi momente de relaxare de fiecare data cand am nevoie. Cartile citite imi ofera ocazia sa ies din bula mea si sa descopar experiente, perspective diferite, dar si sa aflu tot felul de lucruri despre locuri diferite din lume. Scriu aceste articole despre cartile citite atat pentru mine, ca sa-mi amintesc mai usor peste ani impresiile avute, dar si poate pentru a inspira cititori in cautare de noi recomandari de lectura.
Ikigai – secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita
Am vazut aceasta carte recomandata de Inoza cu mult timp in urma si mi-o pusesem pe lista de dorinte in materie de lectura. Iar in luna mai am zis ca voi citi dupa pofta inimii, ce aleg eu, fara sa ma mai ghidez dupa lecturile cerute de cluburile de carte la care particip de obicei. Mi s-a parut interesanta incursiunea in Japonia si in stilul de viata al japonezilor. Au reiesit niste lucruri inedite. Ce am retinut eu ca fac ei si ii ajuta sa aiba o viata lunga si fericita:
- nu se imbuiba cu mancare, practic nu se satura niciodata, nivelul de satietate este de maxim 80%
- mananca multe fructe si legume
- isi urmeaza pasiunile si se ocupa de ele in mod activ pana la varste inaintate
- nu se pensiuneaza niciodata sau foarte tarziu si asta deoarece ramanand in activitate ii ajuta sa se simta utili si implicati
- fac parte dintr-o comunitate in care se ajuta reciproc
- merg mult pe jos
Pare simpla treaba, nu-i asa? Cartea face referinta si la Victor Frankl si cartea sa, Omul in cautarea sensului vietii, o carte despre care am scris aici si care mi-a placut foarte mult. Vorbeste si despre yoga, sporturile japonezilor si multe alte idei pentru un stil de viata sanatos. Mi-a placut aceasta carte si o recomand oricum e interesat sa adopte noi obiceiuri pentru o viata mai sanatoasa.
Lizoanca – Doina Rusti
Prima mea intalnire cu scriitura Doinei Rusti m-a fermecat cu stilul abordat, creionand situatii foarte triste de viata fara sa uite sa adauge si o doza de umor. Cartea asta mi-a reamintit lucruri triste din copilaria mea si experienta de a sta la tara. In fiecare vara petreceam cateva saptamani la bunicii din Bihor. Ba chiar am avut si un cosmar, la care m-am gandit zile intregi pana sa-i descopar semnificatia. Sunt foarte multe lucruri urate care se intampla in acest roman, si din pacate nu e doar fictiune, se pare ca povestea a plecat de la o stire care a ajuns la scriitoare si pe baza careia a creat o radiografie a satului romanesc, cu problemele si lipsurile sale. Am apreciat mult stilul si structura romanului. Pentru a intelege de ce Lizoanca are problemele pe care le are la 11 ani aflam si ce facea mama ei la 11 ani si tatal ei la 11 ani, chiar si bunica ei la 11 ani. Alte personaje care ies in evidenta in sat precum invatatorul sau asistenta medicala sunt si ele prezentate cu istoria vietii lor.
Mi s-a parut o carte care se citeste foarte usor, care pe mine m-a lasat inevitabil cu un gust amar dupa atata drama, mai ales ca nu se intrevede nici o speranta. Iar partea si mai trista este ca lucrurile astea de intampla: copii abuzati, tati alcoolici si violenti, lipsa acuta de educatie in mediul rural.
Istoria albinelor -Maja Lunde
Vazusem cu mult timp in urma o recomandare pentru aceasta carte pe grupul Livianei Tane, Reading is cool, iar cand am regasit-o in catalogul Bibliotecii Metropolitane atunci cand ma pregateam sa imprumut o noua serie de carti nu am stat pe ganduri. Ma asteptam sa fie o carte foarte buna, pana acum orice recomandare venita de la Liv a fost extraordinara si chiar asa a fost si de data aceasta. Cititorul este introdus in trei lumi ce tin de perioade de timp diferite in locuri diferite din lume. In 1852 in Anglia facem cunostinta cu William, un tata de noua fete si un baiat. Facem cunostiinta cu el intr-un moment in care trece printr-o depresie insa care datorita fiicei sale Charlotte depaseste usor momentul, fiind motivat de pasiunea lor comuna pentru albine si de niste descoperiri in ceea ce priveste optimizarea stupilor pe care fiica sa le face. In paralel actiunea se dezvolta si pe cel de-al doilea plan, in SUA anului 2007 unde facem cunostinta cu George, un apicultor cu o istorie de generatii, cu familia sa si partenerii sau profesionali. Apoi, in cel de-al treilea plan, actiunea se petrece in China, in 2097, cand albinele disparusera iar oamenii polenizau plantele manual. Personajul principal este Tao, mama unui baietel de trei ani care poleniza manual copaci. Viitorul distopic prezentat nu poate sa nu te puna pe ganduri. Aceast fir narativ m-a captivat cel mai mult, poate si pentru ca sunt si eu mama unui copil de trei ani, iar incercarile prin care trece Tao si familia ei si potentialul ei de a-si depasi limitele, de a face orice pentru baietelul ei m-au impresionat. Am stat pe toata perioada lecturii cu sufletul la gura sa aflu deznodamantul si tot la sfarsit scriitoarea norvegiana – Maja Lunde dezvaluie care e legatura dintre cele trei planuri epice.
Mi s-a parut o carte bine scrisa, care m-a tinut in suspans, m-a facut sa ma gandesc la importanta albinelor oferindu-mi ocazia si sa aflu mai multe despre aceste insecte.
#Nofilter – Povestea instagramului – Sarah Frier
Pentru ca imi place atat de mult acesta retea sociala chiar am fost curioasa sa aflu care este povestea din spatele ei, de unde a pornit si cum a evoluat.Jurnalista Sarah Frier a intervievat de la fondatori, primii angajati, investitori pentru a pune cap la cap povestea Instahramului. Sunt abia la 30%, insa imi place tare mult. Mi se pare fascinant ceea ce au reusit sa faca cei doi fondatori, cum au reusit sa cucereasca lumea. Instagram are in prezent un bilion de utilizatori activi. Pana acum au fost relatari si despre filtrele sale, pe care le foloseam acum multi ani, deaorece nu stiam o alta aplicatie de editare de telefon. Practic acele filtre precum X Pro II, Amaro sau Mayfair m-au cucerit si datorita lor am devenit un utilizator. Simplitatea aplicatiei, dar si faptul ca ne face sa ne simtim un pic artisti cred ca au contribuit mult la succesul ei. Se vorbeste si despre InstaMeeturi, intalnirile comunitatilor locale de instagrammeri si mi-a placut tare mult sa-mi amintesc evenimentele la care am participat. Am cunoscut oameni interesanti, am vazut locuri noi si interesante si am ramas cu super amintiri. Am mai povestit despre Instagram aici. Termin de citit cartea si revin cu impresii si dupa.
Atat am apucat eu sa citesc in ultimele saptamani.
Am mai imprumutat de la Bookster Revolutia iubirii de Gaspar Gyorgy, Sarmul discret al intestinului – Julia Enders, Mentalitatea invingatorului – Carol Dweck si Eleganta ariciului de Muriel Barbery. Asa ca ma voi delecta cu ele in urmatoarele saptamani. Voi lua si de la Biblioteca Metropolitana titluri noi in curand, caci se apropie data de restituire, va tin la curent ce am ales. Am fost surprinsa sa gasesc carti noi si chiar recente de curand. De obicei imprumutam doar pentru copii, insa merita atentie si cele de adulti.
Voi ce mai cititi interesant?
Ma inspiri!
Pun si eu pe lista de citit Istoria Albinelor. Se pare ca din fiecare post al tau aleg macar o carte pe care as vrea sa o citesc. Multumesc pentru recomadari !
Ikigai o am si eu, dar nu am reusit sa ma apuc de ea. Nu stiu de ce las mereu la urma cartile de dezvoltare personala sau non-fictiune. Articolul tau imi aminteste ca nici eu nu l-am pus pe cel dedicat cartilor lunii mai.