Unul dintre lucrurile care mi-au adus satisfactie anul acesta a fost sa devin soferita in Bucuresti. Imi doream de cativa ani sa iau carnetul (categoria B), insa nu am considerat asta prioritar si de aceea a trecut ceva timp pana m-am apucat de treaba. Daca ar fi sa iau totul de la inceput, as tine cont de lectiile invatate pe care vreau sa le impartasesc mai jos. Sper ca cei care se pregatesc sa devina soferi sa le gaseasca utile.
1. Prima decizie importanta este alegerea scolii de soferi. Cei mai multi merg pe recomandari, ceea ce poate fi o strategie buna. Abia la cateva luni dupa ce am inceput scoala am aflat ca la sfarsitul fiecarui an DRPCIV (Directia Regim Permise si Inmatriculare Vehicule) publica o statistica ce arata rata de promovabilitate dupa primul examen pentru toate scolile acreditate din Romania si toti instructorii auto. Gasesti statistica pentru 2013 aici. Practic poti vedea rezultatele obtinute in anul trecut si poti alege un instructor vazand si cat de bine s-a descurcat in anul anterior. Mai conteaza si interactiunea personala, de aceea, daca este posibil, sfatul meu este sa faci o prima sedinta si daca omul respectiv iti inspira incredere, are rabdarea necesara si te vezi devenind sofer alaturi de el inseamna ca este persoana potrivita. Eu nu am acordat mare importanta cand am ales scoala si cred ca am gresit aici, de aceea nici nu am aflat numele instructorului decat dupa ce am facut orele de legislatie si am luat un test preliminar. Nu pot face nici o recomandare, scoala de soferi Auto David unde am fost eu este mai degraba exemplu de asa nu. Am ales-o deoarece era foarte aproape de casa, insa au fost momente cand am regretat decizia. Intructorul cu care am facut eu, Aurel Dandocsi, desi era un om punctual nu mi s-a parut motivat in ceea ce facea. Mi-a spus in repetate randuri ca pe el nu-l intereseaza daca elevii iau sau nu carnetul deoarece el este platit la fel. Sunt lucruri pe care le-am invatat gresit din cauza lui si de care inca incerc sa ma dezvat. Colac peste pupaza, a avut si cateva iesiri deloc demne de un profesor. Mi-au placut in schimb orele de legislatie, era un nene atat de amuzant la scoala, spunea bancuri foarte bune astfel incat era imposibil sa nu pleci bine dispus de acolo.
2. La dosarul de inscriere este necesara si o fisa medicala ce presupune controale la mai multe specializari. Acesta fisa auto se plateste, dar in cazul in care ai abonament de sanatate privat este bine sa verificati daca puteti obtine fisa gratuit. Sunt sanse mari sa economisiti cateva sute de lei.
3. La testul teoretic conteaza atat cunoasterea legislatiei cat si practica – cat mai multe teste facute, cu atat mai bine. E important sa treci peste intrebari ca la examen si pentru asta poti face teste pe drpciv.ro, sau pentru a merge la sigur poti face mediul de invatare de pe e-drpciv.ro. Intrebarile la sala sunt dintre cele 1146 pe care le gasesti pe e-drpciv.
4. Traseul este binenteles proba de foc. Eu am dat la Campia Libertatii (Parcul Carol), locul unde se aduna zilnic la ora 8 mai bine de o suta de candidati. Din pacate, mai putin de 20 pleaca acasa victoriosi. Pentru a fi mai relaxat e bine sa intrebi instructorul care sunt traseele diversilor politisti si chiar sa mergi pe ele cel putin o data. Multi dintre ei au anumite chichite unde pica majoritatea. Daca stii dinainte care sunt acestea esti deja cu un pas mai aproape de permis. Nu are rost sa mai mentionez cat de important este sa fii relaxat. Daca emotiile depasesc cotele admise te sfatuiesc sa faci ceva ce stii ca te linisteste: sa bei un ceai sau chiar sa iei un tranchilizant. Daca esti calm, sigur pe tine la volan si inspiri incredere il vei convinge mult mai usor pe polistist sa-ti dea permisul.
Succes si drum bun!
cea mai buna solutie pentru a fi relaxat este 100 de tarie. :))
foarte bun articolul!
am carnet de conducere de ceva timp, si nu cred ca exista o statistica afisata cu reusitele instructorilor in vremea aia. am nimerit bine, instructorul meu imi explica reguli in timp ce conduceam si imi punea intrebari sa vada ce stiu.
era fost pilot de raliu, dar nu m-a invatat tehnici de pilotaj. in schimb m-a dus prin zone in care se dau examene si mi-a aratat exact ce zici si tu, lucruri unde se facea diferenta intre a lua sau a nu lua carnetul.