In seara de revelion Evelina mi-a adus o vedere sub forma unei treimi de foaie A4 pictata de ea pe care eu sa scriu amintirile semnificative din 2021, iar eu, ca un copil constiincios, m-am asezat chiar atunci la birou si am notat acele momente care mi-au definit anul trecut. Era putin trecut de ora 8, mai aveam cate ceva de facut pentru pregatirea mesei de Anul Nou, insa exercitiul de meditatie m-a acaparat complet. Rezultatul lui mi-a pus un zambet mare pe fata si mi-a dat si ideea acestui articol. Nu este una noua, scriind pe aceeasi tema si despre 2020. Anul trecut am facut un top, insa de data aceasta voi incepe cu cele mai recente locuri descoperite, ajungand pana la cele vazute la inceput de 2021.
- Trovantii de la Ulmet, din judetul Buzau
Au fost primul obiectiv turistic vazut in ultima excursie din 2021, in minivacanta de 1 Decembrie. Mai mult decat aceste pietre uriase din gresii naturale mi-a placut micul traseu pana la ele. Ca sa ajungem acolo am plecat pe la 11 din Bucuresti, ne-am oprit sa luam masa in Buzau si abia dupa-amiaza am ajuns in zona Trovantilor. Am avut de mers apoi pe jos cam un kilometru si jumatate, urcand un deal, iar peisajul mi s-a parut atat de autentic. Am trecut pe langa gospodarii taranesti, fetele au vazut multe animale, iar lumina blanda a soarelui ne-a mangaiat pana la apus. S-a intunecat abia cand noi ne-am intors la masina.
Eu am fost acaparata de peisaj si am tinut mereu cel putin un copil de mana, asa ca nu prea am facut fotografii, insa Catalina a surprins foarte bine frumusetea locului.
2. Valea Zimbrilor
In aceeasi excursie de inceput de decembrie am aflat de acest loc datorita grupului cu care eram si care mai venise in zona. Ne-am bucurat aici de primii fulgi de nea din acest sezon, iar cand ne-am intalnit si cu renul, parca am simtit si mai mult bucuria sarbatorilor care urmau. Mi-a placut ca animalele au o zona foarte intinsa pe care sa se desfasoare, chiar daca sunt in captivitate. De aceea nu am vazut prea bine zimbrii, insa am putut sa admiram de aproape cerbul.
3. Lacul Siriu
Aici eu visam in toamna sa facem o excursie in doi cu niste trasee montane mai serioase. Ultimele luni din an au fost insa atipice pentru noi, cu multe neprevazute, asa ca nu am mai facut acea excursie. Am ajuns insa in patru, am admirat barajul si lacul Siriu in drum spre Valea Zimbrilor si chiar am facut o oprire langa lac. Era insa tare frig, si apareau pe langa noi niste caini ale caror intentii nu ne erau cunoscute, asa ca popasul la Lacul Siriu a fost destul de scurt. Suficient insa pentru a ne dori sa vedem mai mult si intr-un sezon mai cald.
4. Gura Teghii
Aceasta comuna din judetul Buzau ne-a fost casa pentru trei nopti si tot ce auzisem despre ea era ca exista un pod foarte subred pe care se trece insa cu masina. Am vazut masini trecand pe el, insa noi nu ne-am incumetat. Trecand pe jos am vazut destule scanduri care nu erau la locul lor, asa ca m-am multumit cu plimbarile agale care mi-au permis si sa simt mai bine vibratia locului.
5. Biblioteca Centrala Universitara Carol I
Prin octombrie am participat la evenimentul Heart, instameet-ul organizat de Cronicari Digitali in Bucuresti, iar primul loc vazut a fost Biblioteca Facultatii de Litere. Cum pe durata intregului eveniment a fost si un ghid care ne-a povestit despre istoria locurilor vazute m-am simtit ca o turista in orasul meu. Am aflat ca oricine poate avea permis de cititor aici. Accesul in biblioteca se face acum pe baza certificatului verde. Am observat ca sunt si ceva resurse online disponibile si cataloage.
6. Palatul Bursei
O alta cladire pe langa care am trecut de nenumarate ori, iar anul acesta in cadrul aceluiasi instameet am avut ocazia sa o vizitez. Se vede foarte frumos Centrul Vechi de pe balconul ei.
7. Palatul Marmorosch Blank
Fostul sediu al Bancii Marmorosch Blank a fost transformat intr-un hotel si am avut ocazia sa dau o raita prin restaurant si prin barul amenajat in fostul seif al bancii. Un loc incarcat de istorie in care am petrecut ceva timp admirand toate detaliile.
8. Bologna
Nu aveam neaparat pe lista acest oras, dar intr-o dimineata de august in care m-am trezit mai devreme am vazut ca Italia era pe lista verde si am luat bilete de avion catre aceasta destinatie pentru o vizita in mai putin de o saptamana. A fost cea mai spontana escapada internationala a mea.
9. Florenta
Florenta a mai fost pe lista mea de dorinte de vacanta, imi amintesc ca inainte de copii chiar am fost foarte aproape sa programez o vacanta aici. Am ales insa atunci altceva, nu mai stiu care au fost considerentele, dar am gasit vara trecuta orasul mai frumos chiar decat mi l-am imaginat.
10. Nomad Beach
Plaja castigatoare pentru familia mea de vara aceasta. Aerisita, curata, un loc cum rar gasesti pe litoralul romanesc in plin sezon. Am descoperit-o datorita prietenilor care s-au cazat in apropiere si am continuat sa mergem acolo, ajungand intr-un timp rezonabil de la Medgidia seara dupa job.
11. Plaja Pescaria lui Matei
Nu am mai poposit in Agigea pana vara trecuta. In copilarie cand mergeam cu trenul la plaja in Eforie Nord la Agigea ne uitam mereu pe geam la ecluza. Nu mai stiu ce m-a determinat sa vreau sa facem plaja aici, probabil faptul ca am tot auzit de acest loc in ultimii ani si eram curioasa cum e, dar si pentru ca vroiam sa evit zona Mamaia Nord – Navodari.
12. Muzeul Satului Vrancean
De cand cu pandemia am mai ajuns sa lucrez si din judetul Vrancea, iar centrul orasului Focsani a devenit un bun loc de promenada, de mancat o pizza sau o inghetata. Vara asta am trecut la nivelul urmator, n-am mai cautat doar case cu arhitectura deosebita de pozat ci am vrut sa vizitez un obiectiv turistic. Asa am ajuns la Muzeul Satului Vrancean, unde fetele au analizat modelul caselor strabunicilor, au stat in bancile unei scoli de alta data si s-au plimbat printr-o padure prin care si tatal lor cutreiera cand era mic.
13. Reghin, judetul Mures
Din Reghin am ramas cu amintirea bisericilor vazute, curiozitatea fetelor vazand oameni cantand in maghiara in cea romano-catolica, hoinaritul pe strazi in patru, in trei (Florin era cam racit si a mai stat sa se odihneasca) sau in doi cu Otilia cand noi am fost singurele care au dorit sa viziteze Muzeul Etnografic.
14. Ciucea, judetul Cluj
Toata copilaria mea am trecut cu trenul prin aceasta localitate, insa nu s-a ivit ocazia pentru un popas. Cum la prima oprire in Apuseni pensiunea unde am fost cazata era la o distanta foarte mica de Ciucea am dat o tura pe la Casa Memoriala Octavian Goga, unde am apreciat tururile ghidate prin toate cladirile de pe mosie dar am ramas cu un sentiment placut si dupa discutia cu o maicuta de la manastirea de pe aceeasi proprietate.
15. Castelul Banffy, judetul Cluj
Ma bucur ca am avut timp sa vizitez acest loc despre a carui istorie nu stiam nimic pana sa ajung acolo. Imi doresc doar sa fie restaurat si sa-si recapete frumusetea de alta data.
16. Pestera Scarisoara
Parcul Natural Apuseni are multe de oferit si sunt convinsa ca o sa continui sa descopar locuri frumoase in zona. Mergand pe granita dintre judetele Cluj si Alba m-am minunat de casele razlete pe dealuri si de peisajele naturale atat de frumoase. Poate ca excursia la Pestera Scarisoara a fost proba de anduranta a anului, din cauza vremii nefavorabile, dar asta o face memorabila.
17. Rimetea, Alba
Mi-am dorit mult sa ajung in aceasta localitate, parea scoasa din povesti in fotografii si chiar asa am gasit-o. In centru, chiar in fata Muzeului Etnografic sunt afisate la un panou cateva propuneri de trasee pietonale. Mai erau si cateva detalii emblematice precum moara de apa, clanta in forma de sarpe, iar eu m-am simtit ca un copil gasindu-le.
18. Caciulata
Nu am mai ajuns la scaldat pana vara trecuta in aceasta statiune cu apa termala si nu simt ca as fi ratat ceva. Poate era prea aglomerat si in conditii de pandemie mi se parea incredibil ce se intampla acolo, dar pentru bazine nu ma vad revenind. Am apreciat mai mult plimbarea prin padure. A fost mult mai binevenita pe canicula.
19. Ovidiu, judetul Constanta
Mai sunt localitati in judetul natal in care nu am pus piciorul, asa ca iata, vara a avut pentru mine si aceasta surpriza: o seara pe faleza din Ovidiu in care cuvantul cheie a fost prietenie.
20. Casa Memoriala George si Agatha Bacovia din Bucuresti
Am revazut cateva muzee anul acesta, dar pe acesta l-am vizitat pentru prima data. L-am remarcat pe strada in urma cu vreo cinci ani, insa abia primavara trecuta i-am trecut portile si i-am aflat povestea.
21. Paltinis, judetul Sibiu
Tura de sanius de acum un an. Alergarea pe langa sanie cand fetele se dadeau singure. Adrenalina atunci cand ma dadeam eu singura.
Acestea au fost locurile noi descoperite de mine anul trecut.
Dintre cele revazute as mentiona doar cateva:
- statiunea Durau si traseul la Cascada Duruitoarea refacut dupa 20 de ani
- incursiunea la Vulcanii Noroiosi dupa 8 ani de cand am fost prima data
- orasul Buzau, in care am mai venit in copilarie, probabil in urma cu 25 de ani
Cam asa arata harta lui 2021 pentru mine. Nu pot decat sa ma gandesc cu curiozitate la 2022. N-am planificat niciodata excursii si experiente cu prea mult timp inainte, cum doar ce a inceput inca un an de pandemie probabil ca ar fi si inutil. Cei mai buni ani ai mei au fost aceia in care nu mi-am propus marea si sarea, ci mi-am dorit doar sa fiu prezenta. Ceea ce imi doresc si acum.