Unde mergem cu copilul la urgenta in Bucuresti?

Se anunta o sambata insorita de octombrie. Era opt dimineata, casa rasuna de zambete cristaline de copii, iar eu pregateam micul dejun pentru toata familia. Otilia alerga prin casa cu o energie debordanta. Cand, deodata, aud in spatele meu o bubuitura, iar cand ma intorc vad fruntea Otiliei plina de sange. Cazuse si se lovise la cap de partea ascutita a unei usi. Intru in panica si in timp ce o pansez imi dau seama ca rana e serioasa si ca va trebui sa fugim la camera de garda. Trebuia sa hotarasc in cateva secunde incotro mergem. Am un fel de deja vu deoarece am mai fost o data in situatia sa fugim la camera de garda in februarie, iar eu nu stiam incotro sa o apucam. De aceea m-am gandit sa scriu acest articol in care sa cuprind cateva informatii legate de spitalele de urgenta cu sectii pediatrice din Bucuresti, astfel incat pe viitor sa stiu mai bine unde ar trebui mers cu copilul.

Sa va povestesc un pic si experienta mea. Dupa lovitura fetitei la cap hotarasc sa mergem la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie. Eram intr-un fel ingrozita de ce urmeaza, mi-era teama de aglomeratie si de riscul de a intra in contact cu alte boli contagioase prin spital, insa mi-era clar ca era nevoie sa o vada un medic pentru o vindecare cat mai rapida si pentru linistea noastra sufleteasca. De la triaj suntem trimisi la Chirurgie pediatrica unde mai asteptau doi copii la usa. Desi initial ma gandisem sa ma plimb cu Otilia prin curtea spitalului pentru a nu o expune la boli pe holurile spitalului, iar sotul sa ramana la rand, vazand ca lucrurile se misca destul de repede ramanem inauntru. Este luata in primire de o doctora si o asistenta foarte dragute care ii curata rana, insa cand sa o panseze isi dau seama ca nu au copci adezive, asa ca sotul fuge la farmacie iar noi iesim afara din cabinet pentru a putea fi consultat alt pacient pana revenea sotul. Desi el s-a intors cu Steri-Strip in mai putin de cinci minute, am mai ramas pe hol mai bine de jumatate de ora, asteptand sa fim iar chemati in cabinet. Cum mi se spusese initial ca va fi necesar si un consult neurologic, am zis sa nu stau degeaba cat asteptam si sa sun la Regina Maria pentru programare. Am fost luata la rost insa de un medic in momentul cand am revenit in cabinet pentru asta si chiar acuzata de lipsa de respect, eu terminand apelul cu call center-ul Regina Maria cand am revenit in cabinet. Deoarece recomandarea era sa facem consultul neurologic pediatric in aceeasi zi, iar la Marie Curie acea sectie era inchisa in weekend, am fost trimisi la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni. Am trecut iar prin triaj, si am asteptat la Neurologie Pediatrica mai bine de o ora sa vina un medic. I s-a recomandat o radiografie care a fost facuta pe loc, s-a constatat ca osul cranian nu a fost fracturat, asa ca am plecat linistiti acasa.

Revenind la clasificarea spitalelor de urgenta, atunci cand suntem pusi in situatia de a fugi cu copilul la spital e bine sa luam in considerare proximitatea dar si posibilitatea ca afectiunea sa fie tratata intr-un anume loc.

De exemplu, pentru traumatisme la cap, locul cel mai indicat este Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni (soseaua Berceni 12). Aici exista medici de garda de chirurgie pediatrica, neurologie si la nevoie se poate face rapid o radiografie sau un CT.

Pentru urgente oftalmologice, exista o sectie de pediatrie la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice (piata Alexandru Lahovari 1)

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu (bulevardul Iancu de Hunedoara 30-32) are mai multe sectii de pediatrie (in care sunt preluate urgente pediatrice majore, intoxicatii, afectiuni de gastroenterologie, cardiologie, afectiuni respiratorii, neurologice), chirurgie pediatrica, ATI (anestezie si terapie intensiva), neurochirurgie, chirurgie plastica dar si ortopedie pediatrica.

La Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Marie Curie (bulevardul Constantin Brancoveanu 20), unitatea de primire urgente ofera servicii de pediatrie, ortopedie si chirurgie pediatrica, iar la nevoie faciliteaza transferul catre una dintre sectiile spitalicesti – pediatrie, chirurgie pediatrica, ATI, ORL, oncologie pediatrica, nefrologie pediatrica.

La Spitalul Clinic de Copii Dr Victor Gomoiu (bulevardul Basarabia 21) camera de garda de pediatrie ofera consultatii la nevoie in urmatoarele specialitati: cardiologie, recuperare pediatrica, neurologie pediatrica, ORL, chirurgie pediatrica si ortopedie pediatrica.  Impresii dupa o vizita la urgenta in acest spital gasiti aici.

Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals (strada Dr. Calistrat Grozovici 1) are de asemenea camera de garda si e indicat sa mergem acolo cu copilul daca suspectam ca este vorba de o boala infectioasa. Experienta mea cu acest spital in luna februarie a fost dezamagitoare. Am ajuns acolo la recomandarea doctorei de familie dupa ce Otilia a avut episoade repetate de varsaturi. Cum tratamentul standard nu-si facea efectul, am dat o fuga la Matei Bals unde am fost certati de ce am venit tocmai la ei si ne-au spus sa urmam acelasi tratament care nu functiona, desi le-am comunicat asta. Experiente mai bune au avut in ultimul an Anca si Natalia.

Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului denumit si Institutul de Octorire a Mamei si Copilului – IOMC  (Bulevardul Lacul Tei 120) are un compartiment de primiri urgente pediatrice.

Pe langa unitatile medicale de stat exista camera de garda pentru urgente pediatrice si la unele spitale private. Costurile investigatiilor pot fi insa destul de costisitoare. Unele abonamente la clinicile private includ si accesul la camera de garda, de aceea este bine de stiut ce este inclus si ce nu daca aveti un astfel de abonament.

Atunci cand hotarati sa mergeti la camera de garda e bine sa puneti in bagaj o copie dupa certificatul de nastere al copilului, dar si apa, poate o gustare si carti sau jucarii care ar putea sa-l tina pe copil ocupat pana este consultat. Sanatate tuturor micutilor, sper sa nu fie nevoie sa treceti pragul nici unui spital!

foto: arhiva personala, holul spitalului Marie Curie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.