Matilda la Opera Comica pentru Copii

Joi seara am avut oportunitatea sa particip cu intreaga familie la o reprezentatie speciala, chiar inainte de marea premiera pentru musicalul Matilda, care ajunge pentru prima data pe o scena din Romania.

Totul a inceput in ’88 cand Roald Dahl, pe atunci in varsta de 72 de ani, a scris romanul pentru copii denumit Matilda, despre o fetita deosebit de inteligenta si plina de resurse.

In 2008 Tim Minchin compune muzica si versurile pentru musicalul Matilda, iar Dennis Kelly adapteaza romanul pentru musical prin 2010. Musicalul a avut premiera la Londra in 2011 si a fost extrem de apreciat, primind multe premii. In 2013 a ajuns si in New York, unde a fost de asemenea foarte popular. Fetita din rolul principal, Eleanor Worthington avea doar 10 ani si a fost cea mai tanara castigatoare a multiplelor premii. Ca o paralela, Iarina Popescu, care joaca rolul Matildei in noua productie a implinit 11 ani joi pe scena Operei Comice pentru Copii. Noi am vazut-o si ca protagonista in musicalul Annie (dar si ca personaj secundar in Elixirul dragostei) si o asteapta un drum maret pe masura talentului si pasiunii ei.

Trebuie sa marturisesc ca pana sa primim invitatia la Micii Jurnalisti eu, una, nu stiam nimic despre Matilda. Insa chiar in acea zi Otilia avea o tema la comunicare legata de un fragment din roman. I-am comandat repejor cartea de la Bookster ca sa aprofundeze subiectul. Pe drum spre Opera Comica am ascultat in masina fragmentul Naughty si mi-a dat asa un sentiment placut ca urmeaza sa ne distram in acea seara.

Am intrat in sala si am vazut decorul pregatit cu carti (colorate prin intermediul unui proiector) de jos pana sus, iar pentru cineva care iubeste cartile la fel de mult ca mine si Otilia, asta nu poate sa te lase indiferent. Chiar ne-am entuziasmat ca avem deja o pasiune comuna cu Matilda.

Si cum a inceput spectacolul, prima scena cu muzica a fost chiar cu melodia Naughty, asa ca am intrat rapid in atmosfera, antrenate de pe drum.

Vazand desfasurarea de forte nu poti sa nu constientizezi efortul celor implicati, dedicarea si creativitatea de care au dat dovada.

A aparut mai intai idea de a pune in scena Matilda. Experienta programului School of Musical, in urma caruia 40 de copii au fost instruiti in regim intensiv timp de 10 luni pentru astfel de spectacole a ajutat la finalizarea productiei intr-un timp record. Acum trei luni se realiza castingul pentru acest spectacol, timp in care s-au facut si costumele, au fost gandite decorurile. Munca regizorului Emil Pantelimon pentru adaptarea si punerea in scena a inceput in urma cu sase luni.

Musicalul este prezentat sub licenta Music Theatre International (MTI), aceasta agentie oferind teatrelor din lumea intreaga dreptul de a pune in scena musicaluri de pe Broadway . Prin acest contract de licentiere, spectacolul trebuie jucat asa cum este el original. Nu se pot face schimbari decat cu permisiuni speciale. Asa ca toate melodiile se canta in limba engleza. Mie mi-a placut treaba asta.

Mi-a ramas in cap aceasta:

Spectacolul dureaza 150 de minute (cu pauza) si vine ca orice productie marca OCC cu multe surprize, coregrafii inedite pe scena rotativa, acrobatii si gimnastica aeriana.

Iar la final, dupa ce se trage cortina, ramane sa ne gandim si sa dezbatem cu cei mici subiectele de baza la care ne expune Matilda: importanta autoeducatiei, puterea prieteniei si curajul de a lupta pentru ceea ce este corect. Le putem lua cu noi ca valori pentru toata viata.

Spectacolul are multe reprezentatii programate in perioada urmatoare, iar biletele se pot cumpara de aici. Sunt recunoscatoare ca am putut vedea acest musical in avanpremiera, a fost o experienta inedita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.