Am avut recent bucuria sa particip la ultima intalnire Digital Parents Talks din acest an. De cand am vazut tema de discutie, fotografia cu telefonul, m-am gandit ca voi avea cu siguranta multe lucruri de invatat. Vazusem demult un curs similar – Secretele fotografiei realizate cu telefonul mobil la F64 tinut de un om pe care il admir pentru ce iese din obiectivul lui, Vlad Eftenie, insa n-am reusit sa ma mobilizez si sa ma duc la acel curs.
Cursul de fotografie cu telefonul organizat de Parenting PR a fost tinut de Robert Marooni, un fotograf despre care nu stiam nimic, insa am avut ocazia sa descopar un om foarte talentat si pasionat de ceea ce face.
In ceea ce priveste relatia mea cu fotografia, am fost atrasa de domeniu inca din scoala generala, cand i-am convins pe ai mei sa cumpere un aparat de fotografiat pe film. Era manual si terminam un film de 36 de pozitii cat ai zice peste. In liceu imi amintesc ca am vandut fotografii colegilor realizate la Balul Bobocilor. In primul an de facultate am strans banii de bursa si mi-am cumparat primul aparat foto digital. Nu am mai avut atunci bani si pentru un card de memorie decent, asa ca o vreme am stat cu cel de 16 Mb pe care intrau doar trei fotografii. Acum mi se pare tare hilar sa ai o memorie de doar 16Mb la un gadget. Din pacate am pierdut acea camera destul de repede, dar nu m-am lasat. Din primii bani castigati dupa ce m-am angajat in anul trei mi-am cumparat o noua camera foto digitala. Pe vremea aceea cred ca mai mult decat sa fotografiez imi placea sa pozez. Si am tinut-o asa multi ani. Practic si aici pe blog, am inceput pozand tinute. Ceva s-a schimbat insa acum cinci ani, cand am descoperit Instagram si am inceput sa fotografiez peisaje si tot ce gasesc frumos in calea mea. Apoi, de cand am devenit mama, putine lucruri imi aduc la fel de multa bucurie ca fotografierea fetitelor mele. Imi place sa le fac portrete periodic si sufletul meu vibreaza la fiecare sedinta foto, dar si atunci cand prelucrez fotografii cu ele. Mai am foarte multe de invatat in acest domeniu si de aceea ma bucur de orice intalnire cu vreun fotograf pentru a afla lucruri noi.
Mi-a placut foarte mult la cursul tinut de Robert, atmosfera degajata, faptul ca a interactionat constant cu noi, sinceritatea cu care ne-a vorbit si energia pe care a transmis-o.
Urmarindu-l pe Robert, mi-am notat urmatoarele lucruri:
- in fotografie, creativitatea este cea mai importanta si presupune sa faci din nimic ceva impresionanat
- o fotografie buna implica intotdeuna efort
- lumina este foarte importanta
- ar trebui sa fotografiem din mai multe unghiuri pentru a descoperi care este cel mai bun
- cu cat exersam mai mult, cu atat devine mai usor sa realizam fotografii bune
- pentru orice fotografie exista o parte de documentare si o parte de executie (pentru orice am vrea sa realizam, nu mai avem oportunitatea sa revolutionam lumea fotografiei, ce putem face in schimb si ar fi util este sa vedem ce au facut altii, cautand de exemplu online ‘creative photography with x’, x fiind subiectul pe care-l avem in vizor
- fundalul trebuie sa fie intotdeuna curat, altfel distrage
- nu este recomandat sa realizam portrete cu telefonul, deoarece camera telefonului deformeaza usor imaginea si de exemplu fata poate aparea mai alungita
Mi-a placut la curs si faptul ca am fost scoasa din zona de confort prin exercitiile practice.
Prima data Robert ne-a provocat sa realizam o fotografie in pauza de masa pentru care sa alegem si un titlu. Cum spatiu era destul de limitat la OK Center, mi-a atras atentia bucataria galbena, asortata cu fusta mea. Asa ca am rugat-o pe colega Denisa sa ma pozeze si dupa putina editare iata ce a iesit. Ce vroiam sa transmit prin poza asta: faptul ca imi place galbenul, iar obsesia pentru galben ma caracterizeaza de cand ma stiu.
Robert insa mi-a sugerat sa nu apar si eu in poza, ci mai bine diverse lucruri galbene. Asa ca m-am dus acasa, am dezbracat fusta si refacut poza.
La al doilea exercitiu practic a trebuit sa lucram in echipa, cu colegele de la masa si sa realizam o fotografie de produs, plecand de la ceea ce am primit de la sponsor, Solaris. Ne-am folosit de fungii de cocos si de lumina naturala, alegand sa facem poza pe podeaua de langa geam si dupa putina editare in Snapseed cred ca ne-a iesit ceva decent pentru cele 15 minute avute la dispozitie.
2018 a fost un an tare interesant pentru comunitatea Digital Parents Talks si ma simt tare norocoasa ca fac parte din acest grup minunat de parinti bloggeri. Multumesc Ana si Lavinia pentru organizarea impecabila, multumesc Robert pentru informatiile primite, multumesc Mihai Raitaru pentru fotografiile atat de frumoase pe care le-ai facut la fiecare eveniment Digital Parents Talks anul acesta. Sa ne vedem cu bine in 2019!