Edward Snowden – Dosar permanent

Weekendul trecut am terminat de citit autobiografia lui Edward Snowden, cel care in 2013 a ales sa faca dezvaluiri despre sistemele de supraveghere in masa gestionate de NSA, schimband astfel radical cursul vietii sale si aducand constientizare intregii lumi in ceea ce priveste protejarea intimitatii.

Cursul evenimentelor nu-mi era strain, imi amintesc ca la conferintele de securitatea informatiei de prin 2014 la care am participat acesta era un subiect arzator, asa ca am citit si cartea complet captivata de povestea sa.

El si-a asumat statutul de whisleblower intr-un moment in care ducea o viata cum multi viseaza: era detasat in Hawaii cu jobul, era multumit de partea financiara si locuia cu iubirea vietii lui. Un alt aspect care ar fi putut sa-l faca sa nu mearga inainte cu dezvaluirile despre sistemul de supraveghere in masa al NSA este starea lui de sanatate: el sufera de epilepsie si desi a avut perioade mai usoare si mai grele, asa cum povesteste in Dosar permanent, sa risti inchisoarea in aceasta situatie e cu atat mai mult curajos. A actionat asa cum i-au dictat valorile sale.

Am fost impresionata de cat de bine isi cunoaste istoria familiei, sincer din cate autobiografii am citit, n-am mai intalnit decat la Ayaan Hirsi Ali, sa-si stie stramosii cu multe generatii in spate. La somalezi face parte din traditie, insa pentru cineva nascut in Elisabeth City, Carolina de Nord nu ma asteptam sa includa detalii semnificative despre stramosii sai de la 1600.

Un alt element important la care nu ma asteptam era ca Edward Snowden sa aiba darul povestirii. A urmat un curs de scriere de noua luni pentru a-si tranforma memoriile in Dosar permanent, dar ceea ce a reusit mi se pare impresionant. Eu zic ca se cerea sa iasa in fata si sa-si spuna povestea din perspectiva lui dupa ce alte doua carti care il pun sub reflectoare au fost publicate. Jurnalistul The Guardian, Luke Harding cu care el a colaborat, a publicat cartea The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted ManĀ in 2014, iar avocatul care l-a reprezentat, Anatoly Kucherena a scris si el un roman – Time of the Octopus (based on the true story of whisleblower Edward Snowden) pe care l-a publicat in 2015. Cele doua carti au fost sursa de inspiratie pentru scrierea scenariului filmului Snowden care a aparut in 2016. Imi amintesc ca l-am vazut atunci pe la sfarsitul anului. Autobiografia a aparut in 2019, eu am dat de ea abia acum in 2022 si m-a tinut in priza noua zile.

Au fost multe momente in carte care mi-au amintit de copilaria si parcursul meu, Edward fiind nascut in ’83, asa ca facem parte din aceeasi generatie. Atunci cand el povestea de primul sau calculator, l-am sunat pe tata sa-l intreb de seara in care mi-a pus pe birou calculatorul CIP, cumparat de la Intreprinderea Electronica din Pipera. Atunci cand povestea de certificarile sale, mi-am amintit de toate examenele date de-a lungul timpului, eu incepand din perioada facultatii sa lucrez in IT si securitatea informatiei. M-am simtit norocoasa, deoarece toate costurile certificarilor mele au fost suportate de angajator, el marturiseste ca a investit in asta 18000$. Memoriile sunt presarate de mici explicatii legate de protocoale pe care le-a integrat foarte frumos in poveste.

Ar mai fi multe de spus, pe mine cartea m-a tinut sub presiune de la momentul in care a plecat spre Hong Kong, chiar daca stiam deznodamantul. Am fost insa surprinsa de cat de relaxat parea si vorbea in documentarul Citizenfour, la care m-am uitat serile trecute deoarece este mentionat in carte ca a fost si filmat in camera de hotel din Hong Kong. Perioada cea mai grea cred ca a fost pentru el cea petrecuta in aeroportul din Moscova unde a petrecut 40 de zile.

Mi-ar placea sa vad acest moment dezbatut si din perspectiva lui Obama in volumul II al autobiografiei sale. Primul volum se incheie cu asasinarea lui Osama bin Laden in mai 2011, asa ca astept cu interes sa fie publicat si volumul II ca sa ajunga la evenimentele din iunie 2013, cand in publicatia The Guardian au aparut primele dezvaluiri despre scurgerea de informatii pe baza unor documente clasificate ca Top Secret.

In materie de lecturi, vreau sa termin weekedul acesta Indrazneste sa conduci de Brene Brown, pentru a ma delecta saptamana viitoare cu Maria Tanase: o fantana pe un drum secetos de Simona Antonescu. Ma intorc pe meleaguri autohtone si un pic in timp, dar vreau sa raman si in sfera tehnologiei cu Inovatorii. Cum a creat revolutia digitala un grup de hackeri, genii si tocilari de Walter Isaacson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.