Digital Parents Talks – cum sa scriem texte mai bune

Acum doua saptamani, intr-o frumoasa sambata de iulie, am avut onoarea de a participa la o noua intalnire a parintilor digitali, tema de discutie fiind de data aceasta cum sa scriem texte care sa genereze engagement. M-am inscris la eveniment din prima clipa in care am aflat ca se organizeaza deoarece subiectul este de mare interes pentru mine. Scriu aici pe blog de aproape sase ani, insa n-am descoperit inca care e secretul pentru a genera reactii ale cititorilor. In plus, abia asteptam sa revad oameni dragi din comunitatea de bloggeri parinti. Fac parte din frumosul grup creat de Ana Nicolescu si Lavinia Pavel de un an si jumatate, timp in care am invatat cele mai multe lucruri despre blogging. Am participat insa la prima intalnire cu comunitatea de parinti bloggeri acum 9 luni, cand doar ce intrasem in concediu de maternitate, iar sincronizarea a fost perfecta pentru mine, deoarece asta mi-a oferit neasteptate ocazii de socializare tocmai cand aveam mai mare nevoie de asta. Am cunoscut aici multe mamici care ma inspira, am descoperit noi bloguri interesante, iar asta se intampla la fiecare intalnire.

In prima parte a evenimentului, Ioana Chicet-Macoveiciuc, autor de carte si blogger pe printesaurbana.ro, Ana Maria Vasilache, blogger pe anasimaria.blog si Cristina Ologeanu care scrie pe blogulmamei.ro au impartasit din experienta lor. Ele sunt absolvente de Jurnalism, au lucrat in presa si au marturisit cu sinceritate cat le-a ajutat asta in ceea ce priveste blogul, ce a functionat si ce nu.

Ce am retinut eu din discutie:

  • este importanta o formulare clara si concisa
  • cu exceptia articolelor ce transmit emotii, trairi personale, o documentare serioasa este necesara
  • atentie la gramatica (de aceea este bine sa se reciteasca articolul inainte de publicare)

Un exercitiu bun este punerea in pielea cititorului, insa asta poate sa duca si la cenzurare de multe ori. In cazul meu,foarte multe articole nu au mai fost scrise gandindu-ma oare ce ar zice mama daca ar citi randurile mele? Dar soacra? Dar colegii de serviciu? In rarele ocazii cand am publicat un text actionand impulsiv am primit observatii, asa ca mi-am invatat lectia si nu mai fac asta. Este recomandat chiar sa se astepte macar inca o zi pana la publicarea unui articol. Recitirea lui poate aduce o noua perspectiva.

Mi-a placut mult partea in care s-a discutat despre atitudinea familiei in raport cu activitatea noastra pe blog si am simtit ca uite, nu sunt singura. Majoritatea sotilor nu vor sa se povesteasca despre ei, sa apara in fotografii pe blog, daca se poate sa nu se faca referire deloc la ei.

S-a discutat si despre importanta unui plan editorial, iar Ioana a dezvaluit care este abordarea ei: lunea publica ceva usor, in special despre interactiunea cu copiii, martea, miercurea si vinerea sunt rezervate interviurilor cu medici sau cu specialisti iar vinerea vine cu ceva amuzant.

Un alt subiect interesant a fost unde gasim inspiratia, iar primele surse mentionate au fost cartile citite, plimbarile, dar chiar si alte bloguri.

O mare provocare poate fi de multe ori alegerea unui titlu potrivit pentru articol. Concluzia a fost ca titlul trebuie sa fie util, specific, dar si unic. La capitolul titluri, o admir pe Miruna Siminel pentru ca vine cu titluri care sunt fie amuzante, fie transmit emotie, foarte bine alese, dar si pe Diana-Florina Cosmin pentru ca reuseste sa puna titluri lungi, in care la prima vedere pare ca spune tot, dar mentine interesul pentru articol.

Un alt aspect discutat a fost importanta folosirii diacriticelor, iar aici am de lucru pentru a face schimbarea necesara.

Legat de orele cele mai potrivite pentru postarea unui nou articol, cele mai productive ar fi dimineata intre noua si zece, sau seara intre cinci si sapte. Acum cativa ani il auzisem pe Alex Negrea intr-un webinar spunand ca ora optima pentru postare este zece seara, cred ca trebuie testat si vazut.

La partea a doua a evenimentului, Social Media Talk, nu am putut ramane integral, insa primele idei vehiculate de Mia Munteanu si Raisa Beicu nu au fost deloc convingatoare, ci mai degraba descurajante:

  • Mia – nu exista notiunea de a nu avea timp, daca esti cu adevarat pasionat de ceva, iti faci timp cu orice pret. Mai mult, s-a recomandat demisia de la job pentru a avea mai mult timp de scris. Cum pentru mine si pentru multi alti parinti din comunitate blogul este doar o pasiune, un asemenea sfat e total nepotrivit
  • Raisa – 95% din bloguri nu ar trebui sa existe. Nu vad de ce nu ar fi loc pentru toata lumea.

O idee interesanta cu care am plecat din aceasta sesiune: este important sa te gandesti ca blogger ce vrei sa faci pentru comunitatea ta, care este misiunea pe care o ai.

M-am bucurat nespus sa revad mame din aceasta comunitate frumoasa si sa cunosc unele noi. Astept cu mare interes urmatoarea intalnire.

Multumesc sponsorului Lidl si partenerului OK Center Romania.

Credit foto: Mihai Raitaru

1 thought on “Digital Parents Talks – cum sa scriem texte mai bune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.