Cum a fost vizita la Muzeul Copiilor din Bucuresti?

Oricine ma cunoaste stie cat de mult imi plac muzeele, si adevarul e ca intotdeuna am fost interesata de ele. In copilaria mea aveam o carte care descria toate muzeele importante din Romania la acel moment si visul meu era sa le vad pe toate cu ochii mei. Ce-i drept, accesul la informatie era cu totul altul atunci, in anii ’90. Acum poti face tururi virtuale ale marilor muzee din lume si e atat de usor sa descoperi lucruri noi despre orice, numai sa existe curiozitate si sa-ti doresti lucrul acesta. Eu raman insa o mare fana si a muzeelor fizice si incerc sa le insuflu si fetelor mele aceasta pasiune.

Am aflat recent de la o buna prietena de deschiderea unui nou muzeu pentru copii in Bucuresti, pentru care pana la sfarsitul anului intrarea este gratuita.

Ce ofera muzeul?

Muzeul este organizat sub forma a patru tururi cu tematica diferita, fiecare tur avand o durata estimativa de doua ore. Acesta se gaseste pe Bulevardul Decebal, numarul 11 si ocupa o suprafata generoasa de 110 incaperi si 1800 de mp. Programul de vizitare este de marti pana duminica intre 10 si 18. Avand in vedere situatia pandemica, rezervarea online este obligatorie, si poate fi facuta aici, deoarece un numar limitat de copii pot vizita muzeul simultan.

Circuitele amenajate in aceasta perioada sunt urmatoarele:

Circuitul 1 – propune o calatorie în lumea viitorului unde copiii fac cunostinta cu roboti, holograme, imprimanta 3D, iar apoi descopera Universul. Harti interactive, Sistemul Solar si o racheta gata pregatita de lansare (simulator), Planetariu. Se urca apoi în sala de expozitii, iar copii fac cunostinta cu artele spectacolului. Exista aici o mica scena si multe activitati interactive.

Circuitul 2 – Artele Spectacolului, Secretele Domeniului Culinar si Arta Gastronomiei, deschid turul doi. Acest tur cuprinde discutii despre alimentatia sanatoasa, si invita copiii sa parcurga drumul alimentelor, vizitand sectiunea Anatomia Corpului Uman unde copiii iau contact cu blocul operator, sala de prim ajutor si aparatul cu Raze X. Laboratoarele de Fizica si Chimie asteapta copiii pentru a experimenta cateva reactii, iar spre final se interactioneaza cu hartile care dezvaluie resursele aarii noastre si copiii pot afla ce este Dezvoltarea Durabila.

Circuitul 3 – Studioul Multimedia de Televiziune, Studioul de Radio, Studioul de Creatie-Montaj, Istoria Filmului si a Radioului, Realitatea Virtuala ?i Mediile de Via?a sunt principalele obiective ale Turului 3. Copiii au acces la aparate tehnice, fotografii în chroma (fundalul verde), ochelari VR si zona de gaming. Turul este recomandat adolescentilor.

Circuitul 4 – Turul acesta este dedicat în mod exclusiv copiilor cu vârsta de pana in 7 ani. Mediile de viata, Racheta, Submarinul simulator, zona de jocuri interactive ?i lumea povestilor, toate ii asteapta pe cei mici pentru a petrece timp de joc si joaca.

Experienta noastra

Cum fetitele mele au aproape trei si cinci ani, am venit la prima vizita facand o rezervare pentru circuitul 4. Toate tururile sunt ghidate, prima incursiune fiind in lumea Sistemului Solar, unde exista o reprezentare 3D a Pamantului, si existau mai multe referinte ale planetelor din Sistemul Solar. Mi-ar fi placut aici ca ghidul sa explice cateva notiuni de baza, insa s-a mers direct intr-un simulator al unei rachete spatiale. Aici copiii au putut experimenta o lansare a rachetei, existand locuri de stat jos, dar si manete, insa mie ca parinte aceasta prima experienta mi s-a parut destul de obositoare si prea putin educativa.

Am continuat turul cu lumea spectacolului, iar aici au fost prezentate institutiile culturale sustinute de Primaria Capitalei:

  • Cantus Mundi – corul in care cei mici pot avea parte de educatie muzicala
  • Teatrul Ion Creanga
  • Opera Comica pentru Copii
  • Teatrul Tandarica

Ale mele au luat contact cu toate acestea in trecut, mie una mi s-a parut mai mult o zona de publicitate, insa fetele au gasit interesante pe aici costumele expuse, o colectie de jucarii vechi de peste 100 de ani, sau papusile din diverse reprezentatii vechi de la Tandarica.

Am continuat apoi cu partea care mi s-a parut cea mai interesanta: incursiunea in corpul uman. Copiii au intrat printr-o usa pe post de gura, analizand cu ghidul ceea ce se intampla in interiorul corpului uman. Exista aici foarte multe parti interactive, iar fetele chiar au fost fascinate. Pana si eu, ca adult, am aflat ceva nou – de gustul umami, gustul savorii, al cincilea gust perceput de papilele gustative. Cumva, am ajuns pana la 34 de ani, fara sa stiu asta. M-am linistit cand am vazut ca nu eram singurul parinte insotitor in aceasta situatie.

Ultima zona vizitata a fost cea de joc si joaca. Aici exista multe jocuri interactive pentru toate varstele. Otilia a vrut sa coloram impreuna un peste, care era apoi introdus dupa ce era scanat intr-un acvariu virtual. Am regasit aici si nisip care putea fi modelat pentru a reprezenta apoi (colorat cu o lampa lumionoasa) diverse forme de relief.

Concluzia mea

Una peste alta, vizita la Muzeul Copiilor a fost o experienta interesanta de care fetele s-au bucurat si ma bucur ca exista de vara aceasta un nou loc destinat cunoasterii pentru tinerele generatii.

Daca doriti sa fiti la curent cu ultimele articole publicate puteti da like paginii de Facebook a blogului.

Sursa foto: arhiva personala (noi in drum spre muzeu, receptia fiind foarte aproape de terasele de pe bulevardul Decebal)

1 thought on “Cum a fost vizita la Muzeul Copiilor din Bucuresti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.