Din punct de vedere al lecturii luna decembrie a fost o luna buna pentru mine. Fiind in mare parte temperaturi scazute (exceptie facand doar ultimele trei zile) am stat preponderent in casa si am profitat de momentele de ragaz sa citesc sau sa fac sport. In ceea ce priveste miscarea, am continuat zilnic cu zumba si clasele Worldclass online precum Abs and glutes sau Metabolic workout. Legat de lectura, chiar daca nu am citit un numar mare de carti, au fost peste 1200 de pagini citite, asa ca ma declar multumita.
M-am ocupat in primul rand de o datorie mai veche, aceea de a termina de citit …Sa ucizi o pasare cantatoare, in care Harper Lee m-a purtat prin Alabama anilor ’30 si mi-a oferit o radiografie a ceea ce insemna sa fii copil atunci si acolo. Ea povesteste la persoana I, transpunandu-se la varsta de 12 ani si prezinta fictiv viata familiei ei, ajungandu-se si la provocari rasiale.
Mi-a placut mult modul in care a fost scrisa, cum a fost surprinsa inocenta copilariei dar si lupta rasiala ulterior. Cum am terminat de citit am vazut si filmul, adaptarea romanul din ’62 care s-a ridicat la nivelul cartii, fiind premiat cu trei premii Oscar.
Pentru a intra in spiritul sarbatorilor am citit apoi o buna parte din Enciclopedia Craciunului de Gerry Bohler. Vreau sa o termin de citit pana la sfarsitul saptamanii. Mi s-a parut o buna antologie a tot ceea ce reprezinta aceasta sarbatoare pe glob, fiind prezentate traditii de Craciun din toate colturile lumii. Sunt incluse si date complete despre foarte multe filme, cantece, poezii si romane din cele mai vechi timpuri pana in prezent pe tema Craciunului. Cartea este disponibila si la Biblioteca Metropolitana Bucuresti de unde am imprumutat-o.
Ultima carte citita o consider hitul acestei luni si chiar una dintre cele mai bune carti citite anul acesta. Este vorba despre primul volum de memorii prezidentiale ale lui Barack Obama, Taramul Fagaduintei, in care el vorbeste cu multa sinceritate si deschidere despre ascensiunea sa politica de la studentul la Drept de la Hardvard la senatorul din Senatul Statelor Unite continuand cu incursiuni din cursa electorala in urma caruia a devenit presedintele Statelor Unite ale Americii.
Am apreciat cel mai mult modul sincer in care este relatat totul. Barack se arata vulnerabil cand de exemplu povesteste ca nu a reusit sa se lase de fumat sau ca in primii ani ai fetitelor sale sotia lui a dus tot greul cresterii copiilor, el lipsind foarte mult de acasa, locuind chiar in orase diferite o perioada de timp atunci cand a devenit senator. Nu mentionez asta din spirit critic, pentru ca per total a fost un parinte implicat si mi-au placut mult dezvaluirile lui din viata de famile, eu la randul meu avand tot doua fetite cu aproximativ aceeasi diferenta de varsta.
Mi-a mai placut obiectivitatea cu care vorbeste si despre greselile pe care crede ca le-a facut, ceea ce da un echilibru memoriilor. Nu se prezinta ca un supererou si relateaza onest despre provocarile la care a fost supus. Desi am fost contemporana cu toate evemenimentele pe care a trebuit sa le gestioneze din rolul de presedinte: razboaiele din Irak si Afganistan, criza financiara, accidentul de pe platforma petroliera Deepwater Horizon, implicarea in razboiul civil din Libia si din Egipt sau razboaiele Israelului mi s-a parut interesant sa aflu procesele sale de luare a deciziilor, avand in vedere miza uriasa care era in joc.
Povesteste si despre lupta cu republicanii si obstructionismul de care s-a lovit in eforturile sale in ceea ce priveste reforma pentru asigurarile medicale, reabilitarea economiei dupa criza financiara, legea Don’t Ask Don’t Tell, care anula interdictia pentru militarii homosexuali si lesbiene sa faca parte din armata Statelor Unite si multe altele.
Barack isi incheie memoriile povestind despre victoria capturarii lui Osama bin Laden, un moment in care rolul sau ca si comandant suprem a fost foarte important.
M-am bucurat din plin de fiecare pagina a autobiografiei si abia astept al doilea volum, pentru care insa nu a fost anuntata inca o data de publicare.
Am citit aceasta carte pe platforma citeste.ro unde sunt disponibile peste 2000 de titluri in format electronic, atat in format ebook, dar si audiobook, cat si videobook pentru copii. Mi-au atras atentia audiobookul Poate ar fi bine sa discuti cu cineva de Lori Gottlieb (deoarece va fi ecranizat intr-un serial cu Eve Longoria ca protagonista) pe care chiar l-am ascultat pe jumatate noaptea trecuta, dar si Gandeste ca un calugar de Jay Shetty, tot in varianta audiobook. Mi s-a parut aceasta platforma si o buna resursa pentru copii, fiind disponibila toata colectia Micii Eroi pe care am citit-o fetelor, dar si foarte multe caiete de activitati pentru toate varstele. Editura Litera ofera pentru o luna acces gratuit, pentru a va convinge de resursele grozave de lectura. Sunt aici si carti pe care le-am citit si indragit foarte mult, precum Arta de a crea amintiri, Mica enciclopedia Lykke si Mica enciclopedie Hygge.
Cam atat despre cartile lunii decembrie. In ianuarie voi termina de citit Minciuni pe canapea de Yalom si mai am pe lista Mindset – How you can fulfil your potential de Carol Dweck.
Iti urez un 2021 in care sa-ti urmezi pasiunile, oricare ar fi ele. Pasiunea ne insufleteste si ne da energie si putere. Sa ne regasim sanatosi aici pe blog, cu inspiratie in toate! La multi ani!
Chiar ma tenta sa cumpar cartea lui Barack Obama. Acum sunt convinsa. Multumesc pentru recenzie!
Ma bucur, Mada. Daca iti place sa citesti si in format electronic, o poti accesa si pe citeste.ro