N-am reusit sa citesc prea mult in ultimele trei luni insa ma bucur ca am dat peste doua carti foarte bune. Sunt singurele pe care le-am citit, asta si pentru ca am avut serile ocupate cu un proiect profesional. Poate voi povesti despre el intr-un articol separat, dar pana atunci as vrea sa las cateva randuri aici despre aceste doua carti care mie mi-au placut foarte mult.
- Inovatorii de Walter Isaacson
Dupe ce am citit autobiografia lui Snowden mi-am dorit sa raman in aceeasi sfera a oamenilor din tehnologie si a povestilor lor de viata. De aceea am ales Inovatorii. Cum a creat revolutia digitala un grup de hackeri, genii si tocilari. Mi-ar fi placut sa citesc aceasta carte in facultate. Vad ca a aparut in 2014, chiar in anul in care am inceput eu facultatea. Pentru cine a deschis mai tarziu “televizorul” eu am facut Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, iar un capitol din carte este dedicat inventarii tranzistorului. Nume precum Shockley si Moore au fost mentionate des in facultate, insa habar nu aveam de povestea lor de viata, de pasii urmati in descoperirea acestei componente electronice care a revolutionat lumea. Au fost interesante si capitolele despre inventarea computerului si despre evolutia programarii, a microcipului si a internetului. La partea de software este prezentata atat povestea lui Bill Gates cat si cea a lui Steve Jobs, dar si a celui care a militat pentru software liber, precum UNIX, furnizand gratuit accesul la soft si permitand modificarea sa. Jos palaria pentru astfel de oameni. A fost interesanta de vazut si evolutia online-ului, eu traind pe pielea mea si stiind cum era viata inainte de online, sau la inceputurile sale. Cu ce fascinatie a venit accesul al web, la mail, la mIRC sau Yahoo Messenger. Imi amintesc cum era cand ma trezeam in liceu la 4 dimineata sa ma conectez pe dial up pentru acces la internet la un cost rezonabil. Oportunitatile pe care ni le ofera accesul facil la informatii cred ca sunt cel mai mare privilegiu pe care il avem. Imi amintesc cand mi-am cumparat prima enciclopedie digitala tot in liceu, iar faptul ca puteam da seach ca sa citesc instant despre o groaza de subiecte mi se parea absolut minunat. Povestea wikipedia este prezentata de asemenea in carte, un alt proiect admirabil. M-a impresionat de asemenea capitolul Web, in care se vorbeste si despre platformele de blogging si cum acestea au deschis o noua lume. Multi oameni printre care ma numar si eu am avut datorita acestei descoperiri o platforma in care sa-si expuna gandurile si experientele. M-a facut sa fiu recunoscatoare ca am aceasta oportunitate, sa scriu pe blog.
Pentru pasionatii de tehnologie aceasta carte e tare interesanta. E o lectura serioasa, avand mai bine de 500 de pagini, dar merita din plin. Eu ma bucur ca am avut ocazia sa intru in lumea acestor oameni geniali a caror inventii ne fac viata mai buna.
2. Umanii de Matt Haig
Aceasta a fost cartea lunii aprilie la clubul de carte cititOARE. Un extraterestru ia identitatea unui profesor de matematica dupa ce acesta face o descoperire care ar fi dus la progresul omenirii, iar extraterestii nu doreau ca omenirea sa evolueze, asa ca extraterestrul intra in pielea profesorului, trecand printr-o serie de intamplari amuzante. N-as vrea sa dau detalii pentru ca va recomand sa cititi aceasta carte. Daca in prima parte este tare amuzanta, in cea de-a doua devine profunda. Vazand oamenii si comportamentul lor prin ochii unui extraterestru m-a facut sa constientizez tot felul de lucruri, mi se pare ca Matt Haig a facut o treaba foarte buna cu acest roman.
El a marturisit ca i-a venit ideea acestei carti atunci cand a trecut printr-un episod de depresie, el suferind de aceasta boala de mai bine de douazeci de ani. M-a impresionat povestea sa si ma bucur ca din ceva atat de dureros a iesit si ceva bun, acest roman. As mai vrea sa citesc si alte carti scrise de el, asa ca am pus pe lista Biblioteca de la miezul noptii si Cateva motive sa iubesti viata.
Atat am apucat eu sa citesc in ultimele luni. Voi citi in urmatoarele saptamani Open: O autobiografie de Andre Agassi, Granita de Fatland Erika si Dopamina de Daniel Z Lieberman.