Cartile citite in ultimele trei luni

Deoarece in ultimele luni am citit mai putin nu s-a mai justificat sa scriu cate un articol lunar cu descoperirile mele in materie de lectura. Trecand insa timpul, m-am gandit sa las aici cateva idei pentru ca blogul imi este tare util in a-mi aminti tot felul de detalii. In linii mari, in ultimele trei luni lucrurile au stat pentru mine asa: in februarie am dat un examen, iar atentia mea s-a concentrat pe pregatire dedicand pentru asta o buna parte din timp. In luna martie am simtit nevoia sa sarbatoresc rezultatul, asa ca am iesit mai mult in oras decat in oricare alta luna de cand a inceput pandemia. In aprilie gradinita fetelor s-a inchis temporar, iar asta m-a facut sa-mi reorganizez programul. Am plecat la Medgidia, iar acolo am preferat sa-mi petrec serile la povesti cu mama mea. Incepeam seara fiecare cu cate o carte in mana, insa simtind nevoia sa discutam cate o idee din carti, ajungeam sa vorbim foarte mult, dar sa citim foarte putin.

Uitandu-ma insa in spate, voi relata in continuare despre cartile care mi-au tinut companie din februarie incoace in momentele mele de relaxare.

Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali

Am citit aceasta carte la recomandarea Alinei si am invatat atat de multe din aceasta autobiografie, despre tarile in care autoarea a trait, Somalia, Etiopia, Kenia si Arabia Saudita, ajungand sa ceara azil politic in Olanda la varsta de 23 de ani. Am admirat cat de puternica a fost ca sa treaca prin atatea: mutilare genitala la 5 ani, o viata alaturi de o mama pentru care era Cenusareasa. Am stat cu sufletul la gura citind prin cate a trecut si mi s-a parut interesant punctul ei de vedere cu privire la Islam. Tot parcursul ei aduce un context, iar mie mi-a dat ocazia sa cercetez si sa citesc mai mult despre asta. Filmul pentru care a scris scenariul in urma cu 15 ani, Submission, a dus la moartea unui om, iar ei i-a pus viata in pericol, fiind amenintata de fundamentalistii musulmani. Recomand aceasta carte pentru perspectiva asupra lumii in afara bulei proprii.

De ce pestii nu exista – Lulu Miller

Dupa o lectura cu asa o incarcatura emotionala am preferat sa citesc ceva mai usurel, sau cel putin asa credeam ca va fi aceasta carte denumita “o poveste despre pierdere, iubire si ordinea ascunsa a vietii” scrisa de o jurnalista americana. Mi-a placut incursiunea stiintifica si cum a fost prezentat omul de stiinta David Starr Jordan inca din copilarie de cand ii placeau stelele, asa ca si-a mai ales singur un nume (Starr). Asteptam sa aflu mai multe despre autoare si ce a invatat ea despre viata, deoarece se vrea a fi si o carte de memorii, insa asta nu s-a intamplat decat intr-o mica masura la sfarsit.

Zilele abandonului – Elena Ferrante

Am citit aceasta carte la recomandarea Nicoletei si asa cum m-a obisnuit Elena Ferrante romanul a fost foarte usor de citit, drama Olgai parasita de sot fara nici un fel de explicatii fiind construita intr-un mod foarte fluid. Toate provocarile si incercarile prin care trece in drumul ei spre acceptare si impacare cu sine in primul rand au fost foarte emotionante. Mi s-a mai parut uimitor, chiar daca e vorba de fictiune, cum o amintire din copilarie poate sa iasa atat de pregnant in evidenta intr-un moment de criza si sa devina definitorie.

Nu mi-a placut limbajul vulgar pe alocuri, insa actiunea petrecandu-se in Italia in zile toride de vara mi-a amintit de vacanta pe canicula la Roma cu peste zece ani in urma. Chiar daca nu simt ca m-a imbogatit cu ceva cartea aceasta, din cand in cand merge si o astfel de lectura.

O cale-ngusta catre nordul indepartat – Richard Flanagan

Aceasta carte a ajuns pe noptiera mea deoarece mi-a facut cu ochiul in lista de lecturi recomandate de Barack Obama. Si desi nu a fost usor de citit, consider ca acest roman de fictiune le are pe toate:

  • partea istorica (autorul a declarat ca a pornit firul epic de la povestile tatalui sau). Toate atrocitatile razboiului nu sunt deloc usor de dus. Personajul principal, Dorrigo Evans, este comandantul si chirurgul lagarului de prizonieri pusi de japonezi sa construiasca o cale ferata intre Thailanda si Birmania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Boala, foametea si conditiile mizere in care traiesc prizonierii sunt prezentate atat de plastic, incat am apreciat mult scriitura, insa am facut pauze de mai multe zile pentru ca efectiv nu vroiam sa ma intorc vizual in acel cosmar.
  • povestea de dragoste (lucrurile sunt incurcate, exista sotia sa, Ella dar si nevasta mult mai tanara a unchiului sau si amanta sa, Amy, iar momentele lor sunt atat de bine construite, de la intalnirea lor si pana la revederea intamplatoare la multi ani dupa terminarea razboiului, el traind cu certitudinea ca ea nu mai este in viata)
  • personajul principal este prezentat de la primii ani de viata si pana la moartea sa, intr-o poveste completa

Atat am apucat sa citesc in ultimele trei luni. Acum sunt pe la jumatate cu lectura cartii Ikigai – Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita si urmeaza sa-mi fac o lista cu ce-mi doresc sa citesc vara aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.