Lectura a reprezentat intotdeuna pentru mine un sprijin. Fie emotional, ajutandu-ma sa ma detasez de propriile griji sau sa ma cunosc mai bine, dar mai nou si social, de cand am descoperit cluburile de carte, la care particip cunoscand astfel oameni noi, cu pasiuni similare si vorbesc despre ce a miscat sau rascolit in mine titlul respectiv.
Nu mi-am facut niciodata la inceputul anului vreo lista ferma de lectura, nu mi-am pus un obiectiv cu numarul de carti pe care imi propun sa le citesc anual pentru ca stiu ca nu am nevoie de asta, si ca oricum voi citi cu mare bucurie si placere, iar numarul nici nu are importanta.
Am scris cateva randuri despre cartile care mi-au trecut prin mana si prin suflet anul acesta. Am facut asta pentru mine, deoarece foarte rar ma intrerup din citit pentru a-mi nota pasaje, sau alte detalii despre o carte.
Mama si sensul vietii – Irvin D Yalom
A fost pentru mine prima carte citita a renumitului psihoterapeut. Cuprinde cinci povetiri, unele finctiune, unele din realitate, sau o imbinare a celor doua. Prima da titlul cartii, fiind legata de relatia cu mama sa si arata efectele negative pe care le-a avut asupra lui modul in care l-a tratat propria mama.
Povestile sunt scrise intr-un stil introspectiv foarte usor de citit. Am savurat aceasta carte si m-a convins sa continui incursiunea in lumea acestui scriitor, punand pe lista alte doua titluri: Minciuni pe canapea si Privind soarele in fata.
Zuleiha deschide ochii – Guzel Iahina
O poveste despre reinventarea propriei vieti, intr-un mod absolut fascinant. Daca in prima parte viata Zuleihai si a femeilor din acea acea parte a lumii (zona rurala in apropiere de Kazan, Rusia in perioada interbelica) este greu de digerat si in ochii mei imposibil de trait, cititorul este martor la transformarea eroinei intr-o luptatoare, care ajunge sa vaneze pentru a hrani comunitatea din care face parte, dar si sa-si traiasca povestea de dragoste dupa propriile reguli. Recunosc ca mi-e greu sa citesc povesti despre femei ca Zuleiha – care a fost casatorita la cincisprezece ani cu un barbat de patruzeci si cinci (nefiind alegerea ei), traind cu el si cu mama lui, amandoi purtandu-se foarte urat cu ea. Fiind obligata sa se ocupe singura de toate treburile gospodariei, traind cu drama de a-si fi pierdut patru copii pana la treizeci de ani (fara a avea vreunul in viata), consolarea ei este faptul ca Murtaza, sotul, nu o bate foarte des. Ea nu iesise niciodata pana la treizeci de ani din satul in care locuia. Dar povestea ei se schimba, sotul ei este omorat de un soldat din Armata Rosie, iar ea este deportata in Siberia.
Scriitoarea s-a inspirat din povestile bunicii ei cand a scris acest roman de debut si a facut o treaba foarte buna. Oricand uitam sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem, o intoarcere la astfel de povesti nu are cum sa nu-ti schimbe viziunea.
Inteligenta sociala – Daniel Goleman
Visam de peste un an sa-mi fac timp pentru aceasta carte, care ma asteptam sa vina cu la fel de multe idei utile ca si Inteligenta emotionala scrisa de acelasi autor si nu am fost dezamagita. Am inteles mai bine cum functioneaza creierul uman, si cum se traduce asta in comportamentul nostru. De exemplu am aflat despre neuronii-oglinda care lucreaza in asa fel incat sa putem fi empatici, sau atunci cand este cineva in fata noastra cu o anumita stare sa ne influenteze direct starea sa. Acesta este doar un exemplu, sunt foarte multe notiuni si exemple care explica interactiunile umane in aceasta carte pe care am gasit-o foarte interesanta.
Splendida cetate a celor o mie de sori – Kaled Hosseini
O data cu aceasta carte am descoperit aplicatia ReadEra in care citesc aproape zilnic de atunci. O comandasem la Bookster, insa o primeam in vreo doua saptamani, iar eu vroiam sa ma apuc de ea mai repede, pentru clubul de lectura CititOARE. De atunci imi tot convertesc carti in format Mobi (formatul Kindle) si citesc de pe telefon. Astfel ajung si sa evit timpul petrecut pe Facebook, Instagram sau in Feedly.
Spuneam mai devreme ca intrand in contact cu povestea Zuleihai a fost greu de suportat. Egalitatea de gen este importanta pentru mine, fiind un reper, asa ca imaginati-va ce a insemnat incursiunea in Afganistanul anilor ’90, pe fundalul atator conflicte armate. Mariam, primul personaj feminin pe care il cunoaste cititorul, traieste intr-o coliba cu mama sa la periferia Heratului fiind un copil din flori, care-si doreste sa-si cunoasca mai bine si sa petreaca timp cu tatal ei, care insa mai are vreo noua copii legitimi, cu mai multe sotii. Admir la ea determinarea: cand a implinit 15 ani, tatal ei ii promisese ca se duce cu ea la cinema (fiind chiar patronul unui cinematograf), insa acesta nu se tine de cuvant, iar ea se duce si il asteapta in fata casei sale aproape 24 de ore, fara a fi primita. In acelasi timp isi pierde si mama, care era epileptica, iar viata ei se schimba radical, insa nu in bine. M-au cutremurat multe lucruri in aceasta carte, care m-a facut sa vorbesc in perioada in care am citit-o numai despre Afganistan. E foarte greu sa lasi aceasta carte din mana, fiind mereu cu sufletul la gura pentru Mariam, iar mai tarziu pentru Laila, amandoua personaje feminine foarte puternice.
Povestea te face sa apreciezi mai mult pacea si linistea de care ne bucuram si pe care le luam de multe ori de bune. Iar in plus, mie una mi-a deschis mai mult ochii cat de norocoasa sunt ca nu traiesc intr-un stat islamic.
Invatare – Tara Westover
Am comandat aceasta carte fara sa stiu mai nimic despre ea, ci doar pentru ca era cartea lunii ianuarie la Clubul Parintilor Pre(a)ocupati de lectura. Este primul club de carte la care particip de peste doi ani, de cand mergeam cu Melania in sistemul de purtare. M-am bucurat mult cand intalnirea s-a mutat seara, permitandu-mi sa particip dupa orele la birou.
Cand am primit cartea, eram curioasa cine e Tara si ce are de spus. Vazusem ca e nascuta in acelasi an cu mine si si-a scris deja autobiografia. Dar odata inceputa povestea ei, nu am mai putut sa o las din mana, talentul ei la scris iesind la iveala in fiecare pagina.
S-a nascut intr-o familie de mormoni, a avut certificat de nastere abia la sapte ani si nu a fost la doctor sau la scoala pana la saptisprezece ani. Este o carte motivationala, despre reusita pe cont propriu, dar si despre calatoriile interioare ale unei fetite care isi da seama ca lumea parintilor ei nu este si lumea ei. Ca are dreptul sa spuna nu si sa traiasca viata pe care si-o doreste, incercand sa vindece in acelasi timp amprenta pe care au lasat-o asupra ei traumele copilariei langa un tata inconstient (avand mai multe accidente auto cu familia si refuzand sa apeleze la medic) si un frate mai mare abuziv. Barack Obama si Bill Gates au recomandat autobiografia Tarei, care merita sa fie pe lista oricui de lectura.
Privind inauntru – Petronela Rotar
Prima intalnire cu scriitura Petronelei Rotar a fost pentru mine ca un drum cu turbulente cu avionul. Cam asa m-am simtit citind romanul Orbi. Inainte sa citesc Privind inauntru chiar am intrebat o prietena daca nu e prea rascolitoare. Si s-a dovedit a fi atat de declansatoare de emotii cat este nevoie pentru a te provoca la autocunoastere si mai ales la iubire de sine. Drumul pana a ajunge acolo, ne arata scriitoarea, e presarat cu eforturi de vindecare. Cea mai importanta relatie, subliniaza scriitoarea, ramane insa cea cu tine insuti.
Cum (sa) imbatranim
O editie colectiva de la Humanitas scrisa cu umor sau profunzime pe alocuri de oameni pe care ii apreciez. Mi-au placut perspectivele asupra imbatranirii vazute de Dan C. Mihailescu, Ioana Parvulescu, Matei Visniec si Radu Paraschivescu. O sa simt nevoia sa scriu propria poveste pe aceasta tema, dar inca astept sa simt ca imbatranesc.
Omul in cautarea sensului vietii – Viktor Frankl
Victor Frankl a fost un medic psihiatru vienez care si-a petrecut trei ani inchis in lagarul de concentrare de la Auschwitz. El si-a dezvoltat propria metodologie de psihoterapie care se bazeaza pe cautarea sensului vietii. Mi-a placut cartea scrisa la persoana I, presarata cu trairile sale din lagarul de concentrare. Fiind scrisa in 1946, nu ma asteptam ca ideile sale sa fie atat de actuale si astazi. Mi-a placut analogia pe care a facut-o: atunci cand vizionam un film, nu intelegem complet sensul pana nu ajungem sa vedem finalul. La fel si in viata noastra, trebuie sa ne dam voie sa descoperim sensul treptat, sau chiar sa ne ingaduim ca acesta sa se schimbe pe parcurs. Am retinut ultimele randuri : “Caci lumea se gaseste intr-o stare rea, dar aceasta va deveni inca si mai rea daca fiecare dintre noi nu va da tot ce poate mai bun”. Recomand aceasta carte, fiind o lectura foarte potrivita in aceasta perioada.
Cartile care ne-au facut oameni – Dan C Mihailescu
Nu cred ca e prima data cand marturisesc aici pe blog: imi place Dan C Mihailescu, atat sa-l ascult cat si sa-i citesc povestile in editiile colective Humanitas. Mizez de fiecare data ca iese ceva fermecator din condeiul lui. Sinceritatea si umorul il recomanda de fiecare data. Asa ca atunci cand a luat initiativa si si-a provocat colegii de breasla sa povesteasca ce carti le-au modelat si influentat copilaria si adolescenta am fost curioasa sa vad ce a iesit. Dupa ce a citit-o, Evelina si-a scris chiar propria poveste pe aceeasi tema. Eu am fost surprinsa sa regasesc la foarte multi autori aceleasi titluri care m-au pus si pe mine pe ganduri in primii zece ani de incursiuni literare.
Nesupusele (volumul I si II)
As numi aceasta carte varianta romaneasca de Povesti de noapte buna pentru fete rebele. Eu am acum pe noptiera volumul al doilea, in diminetile cu cateva momente de ragaz citesc o poveste motivationala inainte de a cobori din pat. Imi da avant sa simt ca pot schimba lumea in ziua respectiva. Fiecare volum cuprinde cate o suta de povesti despre romance care prin ceea ce au facut sau inca fac inspira.
In luna aprilie voi continua sa citesc Amos Oz – Sotul meu, si abia astept sa termin Cerere in calatorie – Edouard si Mathilde Cortes (suspansul e tot mai mare pe masura ce ma apropii de final). Voi citi apoi Dulcele bar – Michael Moehringer, urmand sa vad ulterior care sunt cartile lunii aprilie la cluburile de lectura (care se tin seara, online, in perioada aceasta, asa ca ne putem intalni virtual din orice parte a lumii).
Am observat ca in aceasta perioda, cum trebuie sa stam in casa, s-au deschis si mai multe posibilitati de lectura avand la dispozitie si urmatoarele resurse:
- Scribd ofera o luna gratuita pentru a descarca materiale de pe platforma
- Humanitas pune la bataie gratuit biblioteca sa virtuala
- Urbansunsets cuprinde fragmente citite chiar de scriitori, si chiar am ascultat un playlist foarte dragut aseara aici
Voua ce lecturi v-au bucurat sufletul?
1 thought on “Cartile citite in ultimele trei luni”