Carti pentru copii descoperite in 2021

Dupa sarbatorile de iarna, cand fetele au primit cartile pe care stiam ca si le doreau, plus extra cadouri in carti de la bunici si prieteni, biblioteca lor nu s-a mai reinnoit deloc. Am imprumutat in schimb destul de multe titluri de la Biblioteca Metropolitana si de la Bookster, iar asta mi-a dat oportunitatea atat mie cat si lor sa descoperim povesti interesante, dar si sa le starnesc curiozitatea in diverse domenii. Am selectat zece dintre ele sa le aduc in lumina reflectoarelor aici.

  1. Simfonia salbatica – Dan Brown

O carte aparuta in vara anului trecut, care mi-a atras atentia datorita autorului sau. Este recomandata pentru copii intre 3 si 7 ani, si pe langa incursiunea in lumea muzicii prin intermediul animalelor, cel mai mult mi-au placut sfaturile de viata incluse. Exista si o aplicatie, Wild Symphony disponibila in Google Play si App Store cu ajutorul careia poti intra si mai mult in atmosfera cartii. Fiecare animal prezinta aici cate un mic concert simfonic. Ne-am delectat in familie si cu inregistrarea evenimentului de lansare a cartii, in care autorul insusi evolueaza pe scena cantand la pian alaturi de Orchestra Filarmonica Zagreb.

2. Harti. O calatorie prin tarile, marile si culturile lumii – Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski

O carte pe care am imprumutat-o de la Biblioteca Metropolitana Bucuresti si care ne-a dat foarte multe subiecte de conversatie. Seri la rand am ales o tara despre care sa povestim. Melania identifica animalele care traiesc in tara respectiva, Otilia ma intreba despre personalitatile locale, iar eu, daca era una dintre tarile vizitate profitam de ocazie sa le povestesc ce am vizitat si ce am descoperit pe acolo. Este o carte al carei continut ramane cu tine si dupa ce o inchizi. Otilia de exemplu, la cateva zile dupa ce a remarcat-o pe Astrid Lindgren si eroina ei, Pippi Sosetica pe harta Suediei si-a amintit ca a vazut o carte scrisa de ea vara trecuta intr-o librarie si mi-a cerut sa-i fac rost de ea. In alta seara s-a apucat sa deseneze harta Oraselului Copiilor. Ce i-a iesit este in imaginea de mai sus.

3. Ceva ce nu s-a mai vazut – Ashley Spires

Am pus ochii pe aceasta carte in perioada in care gradinita se facea online si tema saptamanii era inventii si inventatori. Fara sa stiu despre ce este vorba eram convinsa ca mesajul va fi despre perseverenta, initiativa si a nu te lasa descurajat. Am citit-o fetelor cu mare interes sa aflu ce inventeaza pana la urma fetita. O poveste scurta ce merita adusa in atentia copiilor. Se regaseste atat in catalogul Bibliotecii Metropolitane cat si la Bookster.

4. Inventatori de poveste – Anna Claybourne

Am imprumutat aceasta carte tot pentru a discuta mai mult cu fetele despre inventii si importanta lor in vietile noastre. In primele zile, mai incantata am fost eu de ea decat ele, propunerile mele despre un subiect sau altul abordat nu prezentau interes. Asta pana cand Otilia mi-a cerut sa-i citesc despre o anumita inventie. Vazand ce frumos este construita povestea din jurul ei si cat de interesant e totul, m-a rugat mai bine de o saptamana sa i-o citesc zilnic integral. Iar pe mine nu a putut decat sa ma bucure asta, pentru ca si mie mi-a placut la fel de mult.

5. Calatorie in timp spre taramul dinozaurilor – Anne Rooney

Cum dinozaurii inca prezinta interes la noi in casa, aceasta carte a fost apreciaza pentru ca prezinta informatiile pe interesul copiilor, intr-un mod captivant si interactiv.

6. Poneiul meu de stele – Harrie Grundmann

O poveste despre curaj, depasirea limitelor personale, dar si despre faptul ca e bine uneori sa ne dam voie sa visam. Am imprumutat-o de la Bookster sperand ca ii voi face o bucurie Otiliei, care e interesata de ponei, chiar mai mult decat de unicorni in ultimele luni. Am reusit sa o bucur, ea dorind sa asculte povestea aproape zilnic in perioada in care a popsit la noi acasa.

7. Madeline Finn si catelul bibliotecar – Lisa Papp

Despre provocarile intampinate atunci cand inveti sa citesti si cat de mult conteaza incurajarea si suportul celor din jur…chiar daca e vorba despre necuvantatoare. Cartea aceasta mi-a amintit episoade din copilarie si cred ca i-a fost utila si Otiliei, ea regasindu-se in aceeasi etapa din viata ca si eroina acestei povesti.

8. Seria Cotoi cu palarioi – Dr Seuss

Ne-am distrat copios cu motanul pus pe sotii. Dupa ce am imprumutat primul volum de la Bookster, m-am bucurat sa gasesc la Biblioteca Metropolitana si cea de-a doua aventura in versuri despre nazbatiile cotoiului.

9. O girafa in spatiu si alte sapte lumi ascunse

O carte cu povesti incantatoare scrise intr-un stil aparte. Prietenia, curajul de a fi diferit sunt printre temele abordate

10. Bondarel in cautarea fericirii, Bondarel si iubirea – Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonias

Am mai avut de la biblioteca carti din seria Bondarel, iar fetele au fost atrase de ele ca un magnet de fiecare data. Lumea insectelor e fascinanta, iar incercarile prin care trece micul bondar si descoperirile sale pot fi ale oricarui copil.

Cam acestea au fost atractiile literare pentru copii de la noi acasa din ultimele saptamani. Intre timp aceste carti au fost restituite si inlocuite cu altele cel putin la fel de interesante. Dar despre ele, intr-un articol viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.