Amintiri din calatorii: citybreak prin Olanda in iulie

Cum vom mai avea de stat o vreme in casa, dau frau liber in continuare amintirilor din calatoriile anului trecut si anume primul citybreak in doi din 2019, in Olanda.

Anul trecut pe vremea aceasta luam biletele de avion pentru o excursie in Amsterdam in iulie. Incepusem sa ne uitam si de cazare, iar preturile pentru centrul Amsterdamului pareau mai mari decat oriunde am fost pana acum. Primisem recent si o invitatie de la prieteni ce locuiesc in Haga, asa ca ne gandeam cum sa procedam cu cazarea.

Pana la urma am rezervat doua nopti de cazare intr-un hotel din centru, iar ultima noapte urma sa ne-o petrecem la prietenii din Haga.

Am zburat cu Tarom, plecand foarte de dimineata. A fost prima plecare fara copii de cand o avem si pe Melania, asa ca mie mi-a fost un pic greu la capitoul asta. In plus, starea mea emotionala nu era foarte buna, insa aceasta calatorie m-a ajutat foarte mult sa-mi revin, sa-mi recapat buna dispozitie si increderea ca atat eu cat si familia mea vom fi ok.

De la aeroport am luat trenul pana la Gara Centrala, de unde aveam de mers doar cateva minute pe jos pana la hotel. Surpriza cand am ajuns acolo a fost sa primim o camera si mai mare decat cea pentru care aveam rezervarea. Dupa ce ne-am instalat, am plecat agale pe jos sa descoperim orasul. Pasii ne-au purtat pe canale catre Rijksmuseum care are o gradina superba.

Florin a dorit sa-l vizitam, asa ca ne-am petrecut aici cateva ore bune din zi. Este cel mai mare muzeu de arta din Olanda, avand expuse peste 8000 de obiecte de arta si istorie, printre care si opere vestite precum Rondul de noapte al lui Rembrant.

Eu am luat si un ghid audio, pentru a asculta si povestile din spatele picturilor si a operelor de arta. Dup ace am incheiat vizita, ne-am odihnit in gradina muzeului. Pranzul la o terasa din apropierea muzeului – burger cu cartofi prajiti s-a dovedit o experinta culinara foarte proastra din punct de vedere nutritional, asa ca pentru cina am zis sa incercam ceva mai bun.

Am ales un restaurant libanez unde ne-am bucurat de mancare foarte gustoasa.

A doua zi ne-am continuat descoperirea in materie de arta, de data asta indeplinindu-mi un vis mergand la Muzeul Van Gogh. Mi-a placut foarte mult Lust for Life, biografia lui Vincent scrisa de Irvine Stone. Am admirat multe din tablourile sale in albume de arta, asa ca am fost foarte entuziasmata sa vad acele picturi in realitate. Faimoasa pictura Sunflower avea dedicata o intreaga colectie temporara, care cuprindea istoria acestui tablou, cum a fost el restaurat de-a lungul timpului, dar si alte tablouri cu floarea soarelui pictate de Van Gogh. Muzeul este foarte cautat, practic am cumparat biletele cu o zi inainte si a trebuit sa optam pentru o ora de intrare, vanzandu-se un numar limitat de intrari intr-un interval de timp.

O alta experienta care mi-a permis sa aflu mai multe despre oras a fost tradinitionalul tur pietonal.

Am plecat la pas de la Dam Square, unde am ajuns foarte rapid pe jos de la hotel. Ne-am plimbat mai bine de doua ore printre canale, iar la sfarsit am degustat cu totii o branza traditionala. Ni s-a parut o idee buna de a lua ca souvenir celor dragi branza, evitand in ultimul timp obiectele de care te lovesti prin casa precum clasicii magneti de frigider. De cand cu simplificarea si minimalismul, o experienta cadou mi se pare mult mai valoroasa decat un obiect.

Dupa-amiaza am mai facut o plimbare in zona Muzeului de Marina, iesind putin din zona turistica si observand olandezii cum petrec o seara de vineri: pe biciclete sau cu prietenii pe la terase.

In urmatoarea zi am luat trenul spre Haga din Gara Centrala pentru a ne intalni cu prietenii nostri. Ei au fost foarte draguti sa faca un program special pentru noi. Chair daca ziua a fost mohorata si ploioasa, am mers cu ei sa vedem cateva locuri interesante in Rotterdam:

·       Turnul Euromast – de unde se pot vedea cele mai frumoase panorame ale orasului

·       Piata – care este in sine o bijuterie arhitecturala (cea mai frumoasa piata pe care am vazut-o vreodata)

·       Casele cubice

·       Restaurantul hotelului New York cu o atmosfera atat de placuta si terasa acestuia, unde am surprins sezlongurile cu pelerinele noastre

Spre seara am vazut cel mai frumos apus pe plaja din Haga si ne-am hotarat sa venim in acelasi loc si in urmatoarea dimineata pentru mic dejun

Am apucat sa admir putin si frumusetea orasului, plimbandu-ne in zona Parlamentului Olandez si facand un scurt popas intr-un loc minunat, cu bunatati dulci facute de o romanca.

Asta a fost partea care mi-a placut cel mai mult din excursie, energia buna pe care am primit-o prin puterea prieteniei.

Ce mi-a placut in Olanda:

  • frumusetea locurilor
  • stilul de viata al olandezilor (mergand in numar mare pe bicicleta)

Ce nu mi-a placut:

  • vremea (daca va intrebati de ce in toate pozele am mainile stranse este pentru ca am facut un frig teribil in luna iulie)
  • mancarea (specialitatile internationale au fost gustoase, insa bucataria olandeza nu m-a impresionat cu nimic)

Ca si costuri, transportul cu avionul, cursa operata de Tarom a fost 180 de euro de persoana, apoi trenul din Schiphol pana in Amsterdam Central aproximativ 5 euro de persoana. Cazarea a fost cred cea mai scumpa de pana acum, pentru 2 nopti la Hotel Luxer, fara mic dejun, am platit 300 de euro. O masa costa intre 15 si 20 de euro de persoana. Intrarea la Rijksmuseum a costat 19 euro de persoana, la fel si la Muzeul Van Gogh. Audioguide se plateste separat 5 euro. Am luat la ambele si consider ca a meritat.

M-am intors acasa cu multe amintiri frumoase si cu multa bucurie in suflet pentru toate experientele minunate de care am avut parte.

Sursa foto: arhiva persoanala

1 thought on “Amintiri din calatorii: citybreak prin Olanda in iulie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.