In familia mea cartile sunt un bun prilej de conectare, cel putin intre mine si fete. Ne place sa cercetam librariile, sa imprumutam carti de la biblioteca, astfel incat sa pastram elementul de noutate in sesiunile noastre de citit. In acest articol as vrea sa povestesc despre ce am mai descoperit in materie de carti pentru copii si e apreciat de cele mici.
- Cartile scrise de Alec Blanche
Prima intalnire cu stilul lui Alec Blenche, un nutritionist din Constanta devenit scriitor, a avut loc datorita cartilor imprumutate de la biblioteca Otilia Cazimir. Auzisem de Erus si de cat de apreciate sunt povestile cu acest personaj, dar abia dupa ce am citit Erus si Valea Rabdarii si Erus si Valea Generozitatii am inteles de ce au asa un succes rasunator. Prin intermediul unor povesti frumoase, copii afla de valori pe care dorim ca ei sa si le insuseasca. Cantecelele au fost foarte apreciate de fete, iar pentru mine o buna resursa de a ne aminti ce e important. Nu de putine ori, cand vreun copil isi pierdea rabdarea, ii puneam cantecelul dedicat. Toamna aceasta Otilia a primit cadou alte doua carti de acelasi autor, Erus si Valea Iubirii si Aventuri in Tara Virtutilor pe care le-a indragit tare mult, cerandu-mi sa i le citesc de nenumarate ori. Eu le-am apreciat deopotriva pentru ceea ce transmit: cat de importante sunt curajul, loialitatea, modestia, compasiunea, optimismul si iubirea.
2. Cartile cu activitati Bobita si Buburuza
Personajele Erikai Baros sunt foarte iubite la noi in casa de multi ani, insa abia toamna aceasta am descoperit si caietele de activitati cu Bobita, Buburuza si prietenii lor. Foarte frumos ilustrate, cu tot felul de jocuri si idei inedite, cu povesti si activitati, aceste carti ii fac Otiliei dupa-amiezele mai frumoase.
3. Cum sa faci sa scapi de griji – Dr Dawn Huebner
Mi-a atras atentia aceasta carte in colectia Bookster si mi s-a parut o buna resursa de explorat. Mi-a placut abordarea, conform careia grijile sunt ca o gradina pe care alegem sa o ingrijim daca le dam importanta si poate ajunge sa creasca foarte mare. Am observat ca sunt mai multe carti pe teme psihologice scrise de aceasta autoare, coach de parenting si educator. Mi-au facut cu ochiul Ce sa faci cand nu-ti convine nimic si Ce sa faci cand iti iesi din fire. Cred ca atat adultii cat si copiii avem cate ceva de invatat din asemenea carti.
4. Aventura gargaritei Suzette – Quentin Greban
Am imprumutat aceasta carte de la Biblioteca Otilia Cazimir si a devenit rapid povestea preferata a Melaniei. Mare i-a fost incantarea cand educatoarea i-a citit-o si la gradinita. Am apreciat ilustratiile si as mai explora si alte titluri de acest autor precum Mama sau Cadoul gargaritei Suzette.
5. Paco si orchestra – Magali le Huche
O alta carte tare indragita de Melania, pe care o alege adesea sa i-o citesc la culcare si pe care o rasfoieste ziua, jucandu-se si cu partea sonora, ce arata cum suna diverse instrumente este Paco si orchestra. Aceasta include secvente muzicale din “Carnavalul animalelor” de Saint-Saens si mi se pare o buna resursa pentru a introduce copiii in lumea muzicii simfonice.
6. Cand Findus era mic si a disparut – Sven Nordqvist
Findus este un personaj tare iubit la noi acasa. Ambele fete sunt interesate de peripetiile mosneagului Petsson si ale pisicului sau Findus si pe langa carti, le-au placut si desenele animate realizate pe baza cartilor. Sunt multe carti in aceasta serie, am mai avut imprumutate si de la Bookster, insa de data aceasta am imprumutat aceasta carte de la biblioteca Otilia Cazimir.
7. Arta pe intelesul copiilor
Am imprumutat aceste carti de la biblioteca in ideea sa introduc fetele in lumea astei. Am vizitat si muzee de arta in ultima vreme si m-am gandit ca putem avea un bun prilej de conversatie. Melania cred ca e prea mica pentru ele, insa Otilia le-a rasfoit des, mi-a pus intrebari si s-a aratat interesata de ele.
8. Povesti cu nasturi
Otilia a primit acesta carte cadou si i-au placut cele trei povesti, dar si ilustratiile lor. Mi se par foarte deosebite, stimuland imaginatia.
9. Oita vesela si blana incalcita – Antonia Noel
Aceasta carte a fost primita de la Evelina, eu ajungand ulterior si la o conferinta pe teme de parenting la care am ascultat si o prezentare tinuta de Antonia Noel. Mi-a placut mult de ea, iar prin cartile ei psihologice abordeaza subiecte legate de relatia dintre copii si parinti si cum o putem imbunatati.
10. Abecedar de Arcadie Suceveanu
O carte pe care o gasesc utila, iar Otilia interesanta este Abecedarul. Ea acum invata sa citeasca, iar aici gaseste texte scurte cu care poate sa exerseze, dar si tot felul de exercitii, literele mari si mici, de mana si de tipar. Il avem mereu la indemana pentru ca e o buna resursa de invatare.
Acestea sunt cartile pentru copii care au fost pe radarul meu in ultimul timp. Daca aveti recomandari de carti pentru cei mici care v-au impresionat pe voi sau pe micii cititori as aprecia sa mi le dezvaluiti in comentarii.
Aaah ce dor mi-e sa le citesc si eu puicilor o poveste. Si da, mi-e dor si mie de Findus ??? …mai ales ca nu am incercat inca divanul vostru! 🙂 hihi
preferata noastra este “povesti altfel”, am comandat ieri si volumul 2, “alte povesti altfel”, sunt povesti clasice reinterpretate pentru a-i învata pe copii diverse chestii utile – despre igiena corporala si a dintilor, despre activitate fizica, mancare sanatoasa, sanatate in general, bune maniere si altele asemenea.