Nunta in Cer

M-am gandit foarte mult cum sa abordez recenzia acestui roman. Tot ceea ce stiam este ca trebuie sa-l citesc cu atentie si apoi sa trag concluziile mele. Pentru a fi insa sigura ca nu o citesc doar pentru a ma afla in treaba, am citit-o in paralel cu sora mea. Norocul a facut sa citesc cartea prima oara atunci cand eram gravida, umpland astfel insomniile de la ora 3 AM, iar a doua oara dupa ce am nascut, in primele saptamani cu bebelusa.

Eu nu obisnuiesc sa citesc o carte de doua ori. Am zeci de romane care mi-au placut, si le pastrez cu drag in sufletul meu, dovada stand opera Rodicai Ojog Brasoveanu. Am citit tot ce am prins din ceea ce a scris intr-o perioada mai agitata din viata mea. Secretul a constat si aici in fapul ca am citit in paralel cu Eve. Oricand de stresata as fi fost de terminarea unui proiect important, sms-ul Evelinei – ” Ai vazut ce a facut Mirciulica?” , ‘Cum ti s-a parut finalul? Ha! Panza era pe ea :))) Melania Lupu rupe normele!’ ma destindea cat pentru 2 ore de pauza de masa.

Revenind la  lui Eliade, ce m-a obsedat la nivel inconstient a fost faptul ca nu m-am prins de detaliul cel mai important.

Si uite asa acest roman a reprezentat pentru mine laitmotivul maternitatii.

Nu am subliniat pasajele preferate, din simplul motiv ca nu a trebuit sa caut ‘esenta’, insa cele care la prima vedere m-au alertat, un pic inutil au fost urmatoarele:

  • Traian si Isolda ~ Cand ea il intreaba daca ii surade idea de a avea un copil, el ii spune ca e scriitor, trebuie sa creeze, nu are timp pentru un copil, iar ei sunt ca Traian si Isolda, iubirea lor nu trebuie sa se implineasca pe pamant. Am fost extrem de revoltata cand am citit prima data… Sa fim seriosi, un copil chiar l-ar fi ratat ?!?
  • Legenda Mesterului Manole ~ Din nou, jertfa femeii pentru creatie, chiar infruntarea obstacolelor pentru scopul suprem, actul artistic. El este un scriitor ce are nevoie de timpul si spatiul sau, iar ea nu are altceva de facut decat sa se ocupe de el. Trist de-a dreptul…
  • autorul e aproape obsedat cine e tatal sau, dar respinge ideea maternitatii.

Perioada in care se desfasoara actiunea este cel putin pitoreasca – si se intinde din timpul primului razboi mondial cand Barbu Hasnas inrolat in armata franceza o cunoaste pe Lena in tren, pana in interbelic.

Mi-au placut mult secventele din Bucurestiul – cum sunt de exemplu petrecerea unde se cunosc scriitorul Andrei Mavrodin si Ileana. La o scara mult mai mica, ei erau la o petrecere in stil Great Gatsby, iar scriitorul doar ce publicase un roman in voga atunci.

Despre personajele feminine mi-am notat urmatoarele:

Lena

  • prima iubire
  • culta, tanara, frumoasa

Ileana

  • iubirea maturitatii
  • umblata

Mi-ar placea sa apara o ecranizare dupa acest roman. Voi ce cititi in aceasta vacanta?

Craciun fericit tuturor!

Sursa foto – Mihai Criste – pictura suprarealista

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.